Dietetycy z czystym sumieniem polecają te jajka. Są znacznie zdrowsze od kurzych

Tych jajek można jeść znacznie więcej, niż kurzych. Są niezwykle zdrowe, smaczne, a ich wartość odżywcza powinna skłonić nas do przemyślenia włączenia ich do codziennej diety. Dlaczego w takim razie tak rzadko po nie sięgamy? Być może chodzi tu o ich rozmiar i cenę.

Jajka przepiórcze - zdrowy pomysł na śniadanieJajka przepiórcze - zdrowy pomysł na śniadanie
Źródło zdjęć: © Canva | Cesar Okada

Jajka to jedne z najważniejszych produktów spożywczych na całym świecie. Odgrywają istotną rolę w kuchniach całego globu, a my, Polacy, nie wyobrażamy sobie codziennego gotowania bez ich udziału. Są też bardzo zdrowe i chociaż krąży wokół nich mnóstwo nieprzychylnych mitów, to specjaliści są zdania, że warto je spożywać choćby każdego dnia. A czy te same korzyści dotyczą jajek przepiórczych? Owszem. A nawet więcej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Małe, ale warte zainteresowania

Jajka przepiórcze to ciekawa i bardzo rozsądna alternatywa dla jaj kurzych. Chociaż są małe, ich właściwości odżywcze powinny do nas przemawiać jasno i klarownie. W ich niewielkiej postaci kryje się bowiem prawdziwe bogactwo mikro i makroelementów: witamin, minerałów, antyoksydantów, białek i zdrowych tłuszczów nienasyconych. To z kolei pozytywnie wpływa na odporność, układ krwionośny, układ nerwowy i poziom cholesterolu.

Najbardziej widoczną różnicą pomiędzy jajkami przepiórczymi a kurzymi (a także innymi rodzajami), jest ilość żółtka. Tego najcenniejszego składnika jajek jest wyraźnie więcej w jajkach przepiórek. To natomiast przekłada się nie tylko na wartości odżywcze produktu, ale również jego smak. Ugotowane jajka przepiórcze są bardzo kremowe i delikatne, co można wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Jajka przepiórcze zawierają relatywnie dużą ilość żółtka
Jajka przepiórcze zawierają relatywnie dużą ilość żółtka © Canva

Jajka przepiórcze w kuchni

Przyczyną tego, że jajka przepiórcze tak rzadko stanowią wybór Polaków, jest prawdopodobnie ich rozmiar. Jedno kurze jajko to odpowiednik aż 3-5 jajek przepiórczych, a cena tych drugich staje się przez to relatywnie wysoka. Istnieją jednak również pozytywy: specjaliści są zdania, że dzienne spożycie jajek przepiórczych może wynosić nawet 12 sztuk.

Jajka przepiórcze można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposób. Są doskonałym zamiennikiem zwykłych, kurzych jaj, i bez problemu mogą je zastąpić we wszystkich przepisach — od jajecznicy, aż do ciasta. Warto pamiętać, że takie jajka gotuje się znacznie krócej, niż kurze. Wystarczy półtorej minuty, żeby uzyskać konsystencję miękką, a 4 minuty — twardą.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej