Wiele osób powtarza mit o jajkach. Poznasz prawdę i będziesz zaskoczony
Czy wiesz, że na temat jajek ciągle krąży pewien mit, który cieszy się sporą popularnością? Niestety nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, dlatego czas go obalić.
19.02.2024 | aktual.: 07.03.2024 09:53
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. A wraz z nią na naszych stołach pojawią się jajka, które stanowią podstawę świątecznego menu. Na ich bazie robimy jajeczną pastę, całą masę wypieków, jajka faszerowane, czy w końcu dodajemy je do świątecznego żurku.
Wiele osób podczas kupowania jajek zwraca uwagę nie tylko na ich wielkość i pochodzenie. Bardzo często decydujący wpływ na wybór konkretnych jajek ma sam kolor skorupki. Tylko czy na pewno czynnik ten ma jakiekolwiek znaczenie?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka i ich potencjał w kulinarnym świecie
To, że jajka stanowią podstawę naszej kuchni, to coś oczywistego. W końcu służą nam do przygotowania zarówno śniadań, całej masy dań, jak i wypieków. Są wręcz wszechstronne i nie sposób się bez nich obejść.
Warto jednak pamiętać, że w tych niezbędnych produktach drzemie też wiele ważnych wartości odżywczych. I mowa tu zarówno o witaminach z grypy B, jak i witaminie A, E, D czy K. Co więcej, są one bogate w luteinę, cholinę, fosfor, żelazo oraz potas.
Zobacz także
Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie?
Wróćmy jednak do podstawowego pytania, co ze skorupką jajka? Czy jej kolor może być ważnym wyznacznikiem?
Badania konsumenckie pokazują, że Polacy najchętniej sięgają po jajka z brązową skorupką. Ich zdaniem to właśnie takie jajka są najzdrowsze. Jednocześnie nie brakuje osób, które są przekonane, że biała skorupka jajka to wynik wieloletnich modyfikacji genetycznych. Oba poglądy nie mają jednak nic wspólnego z rzeczywistością. Skąd więc tak naprawdę bierze się różnica w kolorze skorupek? Okazuje się, że wszystko zależy od genów kury, która znosi jajka.
Ptaki z białym upierzeniem znoszą białe jajka. Z kolei te z ciemniejszymi piórami – jajka beżowe oraz brązowe. To jednak nie koniec, bo u lokalnych rolników można czasem spotkać jajka w kolorze pastelowym — lekko zielonym lub niebieskim. Nietypowy kolor skorupki wynika z faktu, że jajka te są znoszą przez kury z rasy Araucana.
Tym samym kolor skorupki nie ma żadnego znaczenia na wartości odżywcze produktu. Co więcej, barwa skorupki nie ma też związku ze sposobem hodowli oraz rodzajem pokarmu, jakim karmione są kury. Podsumowując, zarówno walory smakowe, jak i zdrowotne w opisanych wyżej przypadkach są takie same.