Wiele osób powtarza mit o jajkach. Poznasz prawdę i będziesz zaskoczony

Czy wiesz, że na temat jajek ciągle krąży pewien mit, który cieszy się sporą popularnością? Niestety nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, dlatego czas go obalić.

jajkaWiele osób uważa, że kolor skorupki jajka ma duże znaczenie
Źródło zdjęć: © Getty Images | pilesasmiles
Marzena Pęcak

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. A wraz z nią na naszych stołach pojawią się jajka, które stanowią podstawę świątecznego menu. Na ich bazie robimy jajeczną pastę, całą masę wypieków, jajka faszerowane, czy w końcu dodajemy je do świątecznego żurku

Wiele osób podczas kupowania jajek zwraca uwagę nie tylko na ich wielkość pochodzenie. Bardzo często decydujący wpływ na wybór konkretnych jajek ma sam kolor skorupki. Tylko czy na pewno czynnik ten ma jakiekolwiek znaczenie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się kurczak w takim wydaniu, znika w błyskawicznym tempie

Jajka i ich potencjał w kulinarnym świecie

To, że jajka stanowią podstawę naszej kuchni, to coś oczywistego. W końcu służą nam do przygotowania zarówno śniadań, całej masy dań, jak i wypieków. Są wręcz wszechstronne i nie sposób się bez nich obejść.

Warto jednak pamiętać, że w tych niezbędnych produktach drzemie też wiele ważnych wartości odżywczych. I mowa tu zarówno o witaminach z grypy B, jak i witaminie A, E, D czy K. Co więcej, są one bogate w luteinę, cholinę, fosfor, żelazo oraz potas

Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie?

Wróćmy jednak do podstawowego pytania, co ze skorupką jajka? Czy jej kolor może być ważnym wyznacznikiem? 

Badania konsumenckie pokazują, że Polacy najchętniej sięgają po jajka z brązową skorupką. Ich zdaniem to właśnie takie jajka są najzdrowsze. Jednocześnie nie brakuje osób, które są przekonane, że biała skorupka jajka to wynik wieloletnich modyfikacji genetycznych. Oba poglądy nie mają jednak nic wspólnego z rzeczywistością. Skąd więc tak naprawdę bierze się różnica w kolorze skorupek? Okazuje się, że wszystko zależy od genów kury, która znosi jajka. 

Dlaczego kurze jajka mają różne kolory?
Dlaczego kurze jajka mają różne kolory? © Adobe Stock | Ksenia

Ptaki z białym upierzeniem znoszą białe jajka. Z kolei te z ciemniejszymi piórami – jajka beżowe oraz brązowe. To jednak nie koniec, bo u lokalnych rolników można czasem spotkać jajka w kolorze pastelowym — lekko zielonym lub niebieskim. Nietypowy kolor skorupki wynika z faktu, że jajka te są znoszą przez kury z rasy Araucana.

Tym samym kolor skorupki nie ma żadnego znaczenia na wartości odżywcze produktu. Co więcej, barwa skorupki nie ma też związku ze sposobem hodowli oraz rodzajem pokarmu, jakim karmione są kury. Podsumowując, zarówno walory smakowe, jak i zdrowotne w opisanych wyżej przypadkach są takie same.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"