Gotujesz jajka w taki sposób? Duży błąd, bo tracą wszystkie wartości
Jajka to bardzo ważny element codziennej diety. Niestety wiele osób nadal popełnia podstawowy błąd przy ich gotowaniu. Koniecznie sprawdź, czy ty również nie należysz do tego grona.
18.02.2024 10:16
Codziennie wykonujemy całą masę działań w kuchni. Bardzo często robimy coś na tzw. autopilocie i nawet nie zastanawiamy się, czy daną czynność można wykonać inaczej lub szybciej. Jak się jednak okazuje, to duży błąd. Dlaczego? Otóż często nieświadomie powielamy wpadki, które mogą mieć niekorzystny wpływ na przygotowane produkty i posiłki.
Świetnym przykładem są tutaj jajka. Jemy je praktycznie codziennie w przeróżnej postaci. Dziś jednak chciałabym skupić się na konkretnej metodzie, która jest w tym przypadku najbardziej problematyczna — gotowanie jajek na twardo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie gotuj jajek na twardo w ten sposób
Mogłoby się na pozór wydawać, że w gotowaniu jajek na twardo nie ma nic skomplikowanego. Produkty umieszczamy w wodzie i gotujemy przez określony czas. Niestety wiele osób właśnie na ostatnim etapie popełnia kluczowy błąd. Jaki? Otóż gotuje jajka zbyt długo, a co za tym idzie, przez takie niedopatrzenie jajka tracą cenne wartości odżywcze.
To jednak nie koniec złych wiadomość. Zbyt długie gotowanie jajek wpływa również niekorzystnie na ich wygląd. Dookoła żółtka, które gotowało się za długo, pojawia się nieestetyczna zielona obwódka, która raczej nie zachęca do jedzenia. Co więcej, takie jajka trudniej strawić. Ich obranie też nie jest zbyt łatwe. Jak sam więc widzisz, jeden prozaiczny błąd może mieć wiele niekorzystnych konsekwencji, dlatego też najlepiej wyeliminować go już na samym starcie.
Jak długo gotować jajka?
Skoro wiesz już, że długie gotowanie jajek na twardo wcale im nie sprzyja, warto ustalić konkretne ramy czasowe, które pozwolą uniknąć tego typu wpadki w przyszłości.
Zacznę od tego, że zanim jajka trafią do garnka z wodą, należy je dobrze obejrzeć, czy ich skorupka na pewno nie jest naruszona. Po drugie, jajek nigdy nie wkładamy do ciepłej, a tym bardziej gorącej wody. Dlaczego? Ponieważ na pewno popękają i zawartość jajka zacznie wypływać poza skorupkę.
Jeśli chcesz ugotować jajka na twardo, zawsze wkładaj je do zimnej wody z małym dodatkiem soli. Dzięki przyprawie skorupka podczas gotowania nie powinna popękać. Co więcej, obranie jajek gotowanych z dodatkiem soli jest dużo prostsze. Wracając jednak do czasu gotowania, rozpocznij odmierzanie od chwili, kiedy woda w garnku zacznie wrzeć. Jajka na twardo powinny gotować się od 8 do 10 minut. Skąd ta rozbieżność? Wszystko tak naprawdę zależne jest od wielkości jajek, im jajko jest mniejsze tym mniej czasu będzie potrzebowało na ugotowanie. Dlatego też małe jajka możesz spokojnie gotować 8 minut, zaś większe okazy lepiej gotować o 2 minuty dłużej.
I na koniec jeszcze jedna mała porada. Jajka po ugotowaniu zawsze warto schłodzić, czyli przelać je zimną wodą, dzięki czemu ich obieranie będzie dużo prostsze.