WAŻNE
TERAZ

Śmierć trzech osób w Barcicach. Zatrzymano 25-latka

Wlewam do wody, w której gotują się kopytka. Wychodzą delikatnie i miękkie jak nigdy

Odkąd znam ten patent, nie wyobrażam sobie inaczej przygotować kopytka. Wychodzą tak miękkie i delikatne, że mogłabym jeść je bez końca. A wystarczył jeden dodatek.

Jak gotować kopytka? Jak gotować kopytka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Budżetowe, łatwe w przygotowaniu, uniwersalne, a przede wszystkim pyszne - kopytka to szlagierowe danie w wielu polskich domach. Na słodko i słono, z gęstym sosem czy tylko lekko oprószone solą i pieprzem - wersji na pyszne ziemniaczane kluski jest bez liku. Poznajcie moją ulubioną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowa lasagne ze szpinakiem. Idealna na obiad dla całej rodziny

Kopytka idealne. Dzięki temu składnikowi są wybitnie delikatne

Patent na uzyskanie miękkich i pulchnych kopytek jest nieziemsko łatwy. Wystarczy, że przygotujesz je tak, jak zwykle, a następnie ugotujesz w mieszaninie wody i mleka w proporcji pół na pół. Dzięki temu patentowi kluseczki po ugotowaniu nabiorą mlecznego, delikatnego smaku i aksamitnej konsystencji, staną się pulchne, miękkie oraz nie będą się tak sklejać, jak po gotowaniu w samej wodzie.

Możesz też pójść o krok dalej i ugotować kluski w samym mleku. Wtedy sprawdzą się nie tylko jako baza słodkich dań. Tak przygotowane również możesz podać ze słonymi dodatkami. Ich aksamitna i delikatna konsystencja zadowoli wszystkich.

Kopytka
Kopytka © Pixabay

Jak gotować kopytka?

Gotowanie kopytek samo w sobie jest dziecinnie łatwe. Należy jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, które uchronią przed niepowodzeniami. Przede wszystkim kopytka należy wrzucać na gotującą się wodę (lub wodę z mlekiem), należy też pamiętać, by robić to partiami, by nie posklejały się podczas gotowania. Kluseczkom wystarczy 90 sekund (od wypłynięcia), maksymalnie mogą spędzić we wrzątku dwie minuty.

Tradycyjne kopytka. Przepis

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków typu C,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, a następnie odcedź. Po tym pozostaw je na gorącym palniku, by resztki wilgoci wyparowały.
  2. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ubij tłuczkiem. Wymieszaj je następnie z przesianą mąką, jajkiem i solą.
  3. Wyrób całość na gładką, plastyczną masę bez grudek. Podziel ją na cztery części, a każdej z nich stwórz wałeczek o grubości 2 cm.
  4. Wałeczki pokrój ukośnie na niewielkie kopytka. Gotowe delikatnie wkładaj do wrzącej wody z mlekiem (możesz dodać nieco soli do mieszaniny).
  5. Kluski gotuj ok. półtorej minuty od wypłynięcia. 


Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek