Wlewam do wody, w której gotują się kopytka. Wychodzą delikatnie i miękkie jak nigdy

Odkąd znam ten patent, nie wyobrażam sobie inaczej przygotować kopytka. Wychodzą tak miękkie i delikatne, że mogłabym jeść je bez końca. A wystarczył jeden dodatek.

Jak gotować kopytka? Jak gotować kopytka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Budżetowe, łatwe w przygotowaniu, uniwersalne, a przede wszystkim pyszne - kopytka to szlagierowe danie w wielu polskich domach. Na słodko i słono, z gęstym sosem czy tylko lekko oprószone solą i pieprzem - wersji na pyszne ziemniaczane kluski jest bez liku. Poznajcie moją ulubioną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowa lasagne ze szpinakiem. Idealna na obiad dla całej rodziny

Kopytka idealne. Dzięki temu składnikowi są wybitnie delikatne

Patent na uzyskanie miękkich i pulchnych kopytek jest nieziemsko łatwy. Wystarczy, że przygotujesz je tak, jak zwykle, a następnie ugotujesz w mieszaninie wody i mleka w proporcji pół na pół. Dzięki temu patentowi kluseczki po ugotowaniu nabiorą mlecznego, delikatnego smaku i aksamitnej konsystencji, staną się pulchne, miękkie oraz nie będą się tak sklejać, jak po gotowaniu w samej wodzie.

Możesz też pójść o krok dalej i ugotować kluski w samym mleku. Wtedy sprawdzą się nie tylko jako baza słodkich dań. Tak przygotowane również możesz podać ze słonymi dodatkami. Ich aksamitna i delikatna konsystencja zadowoli wszystkich.

Kopytka
Kopytka © Pixabay

Jak gotować kopytka?

Gotowanie kopytek samo w sobie jest dziecinnie łatwe. Należy jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, które uchronią przed niepowodzeniami. Przede wszystkim kopytka należy wrzucać na gotującą się wodę (lub wodę z mlekiem), należy też pamiętać, by robić to partiami, by nie posklejały się podczas gotowania. Kluseczkom wystarczy 90 sekund (od wypłynięcia), maksymalnie mogą spędzić we wrzątku dwie minuty.

Tradycyjne kopytka. Przepis

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków typu C,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, a następnie odcedź. Po tym pozostaw je na gorącym palniku, by resztki wilgoci wyparowały.
  2. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ubij tłuczkiem. Wymieszaj je następnie z przesianą mąką, jajkiem i solą.
  3. Wyrób całość na gładką, plastyczną masę bez grudek. Podziel ją na cztery części, a każdej z nich stwórz wałeczek o grubości 2 cm.
  4. Wałeczki pokrój ukośnie na niewielkie kopytka. Gotowe delikatnie wkładaj do wrzącej wody z mlekiem (możesz dodać nieco soli do mieszaniny).
  5. Kluski gotuj ok. półtorej minuty od wypłynięcia. 


Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier