Wlewam do wody, w której gotują się kopytka. Wychodzą delikatnie i miękkie jak nigdy
Odkąd znam ten patent, nie wyobrażam sobie inaczej przygotować kopytka. Wychodzą tak miękkie i delikatne, że mogłabym jeść je bez końca. A wystarczył jeden dodatek.
01.02.2024 14:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Budżetowe, łatwe w przygotowaniu, uniwersalne, a przede wszystkim pyszne - kopytka to szlagierowe danie w wielu polskich domach. Na słodko i słono, z gęstym sosem czy tylko lekko oprószone solą i pieprzem - wersji na pyszne ziemniaczane kluski jest bez liku. Poznajcie moją ulubioną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kopytka idealne. Dzięki temu składnikowi są wybitnie delikatne
Patent na uzyskanie miękkich i pulchnych kopytek jest nieziemsko łatwy. Wystarczy, że przygotujesz je tak, jak zwykle, a następnie ugotujesz w mieszaninie wody i mleka w proporcji pół na pół. Dzięki temu patentowi kluseczki po ugotowaniu nabiorą mlecznego, delikatnego smaku i aksamitnej konsystencji, staną się pulchne, miękkie oraz nie będą się tak sklejać, jak po gotowaniu w samej wodzie.
Możesz też pójść o krok dalej i ugotować kluski w samym mleku. Wtedy sprawdzą się nie tylko jako baza słodkich dań. Tak przygotowane również możesz podać ze słonymi dodatkami. Ich aksamitna i delikatna konsystencja zadowoli wszystkich.
Jak gotować kopytka?
Gotowanie kopytek samo w sobie jest dziecinnie łatwe. Należy jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, które uchronią przed niepowodzeniami. Przede wszystkim kopytka należy wrzucać na gotującą się wodę (lub wodę z mlekiem), należy też pamiętać, by robić to partiami, by nie posklejały się podczas gotowania. Kluseczkom wystarczy 90 sekund (od wypłynięcia), maksymalnie mogą spędzić we wrzątku dwie minuty.
Tradycyjne kopytka. Przepis
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków typu C,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, a następnie odcedź. Po tym pozostaw je na gorącym palniku, by resztki wilgoci wyparowały.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ubij tłuczkiem. Wymieszaj je następnie z przesianą mąką, jajkiem i solą.
- Wyrób całość na gładką, plastyczną masę bez grudek. Podziel ją na cztery części, a każdej z nich stwórz wałeczek o grubości 2 cm.
- Wałeczki pokrój ukośnie na niewielkie kopytka. Gotowe delikatnie wkładaj do wrzącej wody z mlekiem (możesz dodać nieco soli do mieszaniny).
- Kluski gotuj ok. półtorej minuty od wypłynięcia.