Koreańczyk pierwszy raz w życiu je polskie kopytka. Jego mina bawi do łez

Kiedy mieszkaniec odległych regionów Azji próbuje typowej polskiej potrawy, po jego reakcji można spodziewać się dosłownie wszystkiego. Pewien tiktoker z Korei postanowił skosztować przygotowanego specjalnie dla niego specjału — kopytek oraz placków ziemniaczanych. Jego ocena? Sam zobacz!

Kopytka i placki ziemniaczane według KoreańczykaKopytka i placki ziemniaczane według Koreańczyka
Źródło zdjęć: © TikTok | hwangseungbin29

Zwyczaje jedzeniowe mieszkańców różnych zakątków globu znacząco się od siebie różnią. W Polsce wiemy o tym doskonale, bo wystarczy czasem przejechać sto czy dwieście kilometrów, by spotkać się z zupełnie inną kulturą kulinarną. Przykład? Jest ich bardzo wiele. Na południu Polski króluje białczańska scyta, a na północy — brukwianka, czyli zupa z brukwi i wędzonej gęsi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowe choinki na święta. Wyglądają i smakują rewelacyjnie

Kiedy jednak przekraczamy granicę, a jeszcze lepiej — ruszamy na inny kontynent — wtedy dowiadujemy się, że dotychczas poznane przez nas różnice w upodobaniach kulinarnych były zaledwie igraszką. Wie o tym każdy, kto chociaż raz wybrał się na typowe tajskie streetfoody, albo spędził Wigilię w Republice Południowej Afryki. A teraz odwróćmy na chwilę przebieg takiego badania. Co stanie się w momencie, w którym to przybysz z daleka spróbuje polskiej kuchni? Pewne nagranie z TikToka zdradza odpowiedź na to pytanie!

Kopytka i placki ziemniaczane — ocena Koreańczyka

Hwang Seungbin to Koreańczyk i tiktoker, który postanowił spróbować typowych polskich potraw. Pomogła mu w tym jego przyjaciółka z Polski i przygotowała dla niego kopytka oraz placki ziemniaczane. Hwang z dużym entuzjazmem skosztował obu potraw i wydał stanowczą ocenę.

Na pierwszy ogień poszły kopytka. Koreańczyk już po pierwszym kęsie dał wyraz swojego ambiwalentnego zdania na temat tej potrawy. Zachowując jednak pełen profesjonalizm i bezwzględną szczerość, w końcu przemówił, dając ziemniaczanym kluskom ocenę 6 na 10 punktów.

Następnie Hwang spróbował placków ziemniaczanych. Jak sam przyznał, ta potrawa ma swój odpowiednik w Korei, dlatego też jej przełknięcie było dla niego znacznie łatwiejsze. Smak skomentował lakonicznie, ale wymownie. "Lubię to!" - ocenił.

Ciekawe co by powiedział na czerninę i zupę owocową?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu