Zapomniany przepis na zupę z czterech składników. Nie uwierzysz, z czym łączono kiedyś kapustę
17.05.2023 19:15, aktual.: 17.05.2023 19:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli do tej pory kojarzyłeś Białkę Tatrzańską tylko ze śniegiem, stokami i jazdą na nartach, to koniecznie musimy to naprawić. Ten górski rejon słynie również z ciekawej zupy, którą przygotowywano z zaledwie czterech składników. Białczańska scyta z całą pewnością skojarzy ci się z kapuśniakiem, ale kiedy tylko jej spróbujesz, to szybko się zorientujesz, że to jednak dwie zupełnie inne zupy.
Kapuśniak, kwaśnica i scyta. Spośród tych trzech tradycyjnych zup, do tzw. mainstreamu przedostał się właściwie tylko kapuśniak, co z kolei powoduje nieodzowną stratę dla wszystkich fanów przyrządzania potraw z kapusty. O scycie, zupie pochodzącej z rejonów Białki Tatrzańskiej, niewiele osób w ogóle wie. A szkoda, bo to nie tylko smak; to również tradycja, i to przez wielkie "T".
Białczańska scyta była kiedyś zwana "zupą biedoty", a to ze względu na wyjątkowo krótką listę potrzebnych do jej przygotowania produktów. Cztery tanie składniki to wszystko, czego potrzebujesz do jej ugotowania. Smak scyty dosłownie cofa w czasie, ponieważ zupę tę pamiętają jedynie starsze, góralskie gospodynie. Gdyby więc istniała lista zagrożonych gatunków zup, to scyta na pewno by się na niej znalazła. Ratujmy tradycję — przygotujmy białczańską zupę z kapusty i... mleka!
Białczańska scyta
Składniki:
- 1/2 główki kapusty
- 1,5 litra mleka
- 2 łyżki masła
- 1 kg ziemniaków
Sposób przygotowania:
Jak zapewne zdążyłeś się już domyślić, tak krótka lista potrzebnych składników oznacza również, że samo przygotowanie scyty po prostu nie może być skomplikowane. Tak też rzeczywiście jest. Białczańska zupa powstaje dosłownie w okamgnieniu.
Najpierw poszatkuj połowę główki kapusty. Nie rób tego zbyt cienko — warzywo ma być w zupie wyraźnie wyczuwalne. Teraz przełóż kapustę do garnka i zalej je wodą zmieszaną z połową litra mleka. Gotuj do miękkości — nie powinno to zająć więcej, niż 20-30 minut. W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój je na równe kawałki i ugotuj w oddzielnym garnku.
Kiedy kapusta będzie już miękka, odlej z garnka płyn i wlej pozostały litr mleka. Gotuj dalej, a na koniec dodaj 2 łyżki masła i dopraw scytę solą. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!