Zapomniany przepis na zupę z czterech składników. Nie uwierzysz, z czym łączono kiedyś kapustę

Jeśli do tej pory kojarzyłeś Białkę Tatrzańską tylko ze śniegiem, stokami i jazdą na nartach, to koniecznie musimy to naprawić. Ten górski rejon słynie również z ciekawej zupy, którą przygotowywano z zaledwie czterech składników. Białczańska scyta z całą pewnością skojarzy ci się z kapuśniakiem, ale kiedy tylko jej spróbujesz, to szybko się zorientujesz, że to jednak dwie zupełnie inne zupy. 

ObrazekBiałczańska scyta - Pyszności; foto: Canva

Kapuśniak, kwaśnica i scyta. Spośród tych trzech tradycyjnych zup, do tzw. mainstreamu przedostał się właściwie tylko kapuśniak, co z kolei powoduje nieodzowną stratę dla wszystkich fanów przyrządzania potraw z kapusty. O scycie, zupie pochodzącej z rejonów Białki Tatrzańskiej, niewiele osób w ogóle wie. A szkoda, bo to nie tylko smak; to również tradycja, i to przez wielkie "T".

Obrazek
białczańska scyta to tradycyjna zupa z Białki - Pyszności; foto: Canva

Białczańska scyta była kiedyś zwana "zupą biedoty", a to ze względu na wyjątkowo krótką listę potrzebnych do jej przygotowania produktów. Cztery tanie składniki to wszystko, czego potrzebujesz do jej ugotowania. Smak scyty dosłownie cofa w czasie, ponieważ zupę tę pamiętają jedynie starsze, góralskie gospodynie. Gdyby więc istniała lista zagrożonych gatunków zup, to scyta na pewno by się na niej znalazła. Ratujmy tradycję — przygotujmy białczańską zupę z kapusty i... mleka!

Białczańska scyta

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty
  • 1,5 litra mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 kg ziemniaków

Sposób przygotowania:

Obrazek
Kapusta i mleko, tak powstaje białczańska scyta - Pyszności; foto: Canva

Jak zapewne zdążyłeś się już domyślić, tak krótka lista potrzebnych składników oznacza również, że samo przygotowanie scyty po prostu nie może być skomplikowane. Tak też rzeczywiście jest. Białczańska zupa powstaje dosłownie w okamgnieniu.

Najpierw poszatkuj połowę główki kapusty. Nie rób tego zbyt cienko — warzywo ma być w zupie wyraźnie wyczuwalne. Teraz przełóż kapustę do garnka i zalej je wodą zmieszaną z połową litra mleka. Gotuj do miękkości — nie powinno to zająć więcej, niż 20-30 minut. W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój je na równe kawałki i ugotuj w oddzielnym garnku.

Kiedy kapusta będzie już miękka, odlej z garnka płyn i wlej pozostały litr mleka. Gotuj dalej, a na koniec dodaj 2 łyżki masła i dopraw scytę solą. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu