Zapomniany przepis na zupę z czterech składników. Nie uwierzysz, z czym łączono kiedyś kapustę

Jeśli do tej pory kojarzyłeś Białkę Tatrzańską tylko ze śniegiem, stokami i jazdą na nartach, to koniecznie musimy to naprawić. Ten górski rejon słynie również z ciekawej zupy, którą przygotowywano z zaledwie czterech składników. Białczańska scyta z całą pewnością skojarzy ci się z kapuśniakiem, ale kiedy tylko jej spróbujesz, to szybko się zorientujesz, że to jednak dwie zupełnie inne zupy. 

ObrazekBiałczańska scyta - Pyszności; foto: Canva

Kapuśniak, kwaśnica i scyta. Spośród tych trzech tradycyjnych zup, do tzw. mainstreamu przedostał się właściwie tylko kapuśniak, co z kolei powoduje nieodzowną stratę dla wszystkich fanów przyrządzania potraw z kapusty. O scycie, zupie pochodzącej z rejonów Białki Tatrzańskiej, niewiele osób w ogóle wie. A szkoda, bo to nie tylko smak; to również tradycja, i to przez wielkie "T".

Obrazek
białczańska scyta to tradycyjna zupa z Białki - Pyszności; foto: Canva

Białczańska scyta była kiedyś zwana "zupą biedoty", a to ze względu na wyjątkowo krótką listę potrzebnych do jej przygotowania produktów. Cztery tanie składniki to wszystko, czego potrzebujesz do jej ugotowania. Smak scyty dosłownie cofa w czasie, ponieważ zupę tę pamiętają jedynie starsze, góralskie gospodynie. Gdyby więc istniała lista zagrożonych gatunków zup, to scyta na pewno by się na niej znalazła. Ratujmy tradycję — przygotujmy białczańską zupę z kapusty i... mleka!

Białczańska scyta

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty
  • 1,5 litra mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 kg ziemniaków

Sposób przygotowania:

Obrazek
Kapusta i mleko, tak powstaje białczańska scyta - Pyszności; foto: Canva

Jak zapewne zdążyłeś się już domyślić, tak krótka lista potrzebnych składników oznacza również, że samo przygotowanie scyty po prostu nie może być skomplikowane. Tak też rzeczywiście jest. Białczańska zupa powstaje dosłownie w okamgnieniu.

Najpierw poszatkuj połowę główki kapusty. Nie rób tego zbyt cienko — warzywo ma być w zupie wyraźnie wyczuwalne. Teraz przełóż kapustę do garnka i zalej je wodą zmieszaną z połową litra mleka. Gotuj do miękkości — nie powinno to zająć więcej, niż 20-30 minut. W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój je na równe kawałki i ugotuj w oddzielnym garnku.

Kiedy kapusta będzie już miękka, odlej z garnka płyn i wlej pozostały litr mleka. Gotuj dalej, a na koniec dodaj 2 łyżki masła i dopraw scytę solą. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯