Kanapki na śniadanie to nuda. Z chleba i jajek robię coś jeszcze lepszego
"Śniadanie zjedz jak król". To powiedzenie wymyślono nie bez powodu, bowiem śniadanie to najważniejszy posiłek, który daje nam energię na resztę dnia. Kanapka czy płatki zbożowe nie są najlepszym wyborem, ponieważ nie są zbyt sycące. Co przygotować na śniadanie, aby mieć energię przez cały dzień?
18.02.2024 09:31
"Śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" to znane powiedzenie, w którym jest wiele prawdy. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zdrowy, syty i zbilansowany posiłek zapewni nam dobry start i energię do działania.
Niestety, nie zawsze mamy czas, aby przygotować sobie wartościowy posiłek. Najczęściej sięgamy po płatki śniadaniowe czy kanapki. Choć są smaczne, nie dostarczą nam potrzebnych składników odżywczych. Chyba że przygotujemy je w niecodzienny sposób.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealne śniadanie to...?
Śniadanie to jedyny posiłek, którego nie powinniśmy sobie odmawiać. To właśnie zjedzenie posiłku nas "dobudzi", bowiem zaraz po wstaniu poziom glukozy w naszym organizmie jest naprawdę niski. Ciało domaga się energii, a tę pozyskujemy z jedzenia. Dietetycy zalecają, aby spożywać je nie później niż godzinę po przebudzeniu.
Jak skomponować śniadanie, aby dostarczyło nam jak najwięcej składników odżywczych? Zadbaj o to, aby znalazło się w nim jak najwięcej białka. Białko zapewni nam sytość i sprawi, że nie będziemy chcieli podjadać między posiłkami. Przyda się też nieco węglowodanów, które dostarczą nam energii do podtrzymania procesów życiowych.
Nie masz czasu na smażenie omletów czy mieszanie jajecznicy? Przygotuj zapiekankę śniadaniową, która praktycznie robi się sama. Wystarczy, że przygotujesz wszystkie składniki przed położeniem się spać, a gotowanie zajmie ci mniej niż 5 minut. W trakcie pieczenia będziesz mogła zajść się przygotowaniami do wyjścia. Poznaj prosty przepis.
Zapiekanki śniadaniowe — przepis
Składniki:
- 6 kromek chleba,
- 6 jajek,
- 200 g ulubionej wędliny,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- 200 g żółtego sera,
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: szczypiorek, ulubione przyprawy.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stp. C., grzanie góra-dół.
- Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę i posmaż na patelni aż nieco zmiękną.
- Wyciągnij formę do pieczenia i wyłóż ją chlebem, szynką i posmażoną cebulą z papryką.
- Rozkłóć jajko i dodaj do niego starty ser. Przygotowaną masę wlej do blaszki i wstaw ją do rozgrzanego piekarnika. Zapiekanki będą gotowe po 15 minutach.
- Podawaj jeszcze ciepłe. Najlepiej smakują z odrobiną szczypiorku i keczupu.