Ulubiona zapiekanka Nowego Jorku. Zrób wieczorem, rano wstaw do piekarnika

Mieszkańcy Nowego Jorku często rozpoczynają dzień od bajgla z kremowym serkiem oraz szynką lub wędzonym łososiem. W ostatnich latach pojawiła się jednak nowa moda – pyszną kanapkę serwuje się w formie… zapiekanki. Jak przyrządzić bagel sandwich casserole?

Bagel sandwich casseroleBagel sandwich casserole
Źródło zdjęć: © Getty Images | wsmahar

Bajgiel, czyli drożdżowa bułka w kształcie pierścienia o lekko chrupiącej skórce i zwartym miąższu, to jeden z kulinarnych symboli Nowego Jorku, ale jego historia rozpoczęła się w zupełnie innym zakątku świata.

O podobnym wypieku, zwanym "ka’ak" wspominał już autor XIII-wiecznej syryjskiej książki kucharskiej, lecz w tym samym okresie obwarzanki były też popularne w Polsce, o czym świadczą zapiski dotyczące posiłków jadanych na dworze króla Władysława Jagiełły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serduszkowe pizzerinki w genialnym wydaniu. Zrobisz je w mgnieniu oka

Bajgle upowszechniły się w XVII wieku, początkowo przede wszystkim w Krakowie. Nazwa specjału, wywodząca się z języka jidysz, po raz pierwszy pojawiała się w 1610 r. w regulaminach gminy żydowskiej. Trzy stulecia później żydowscy emigranci przywieźli przepis do Stanów Zjednoczonych i rozpoczęli produkcję bajgli na Manhattanie.

Dziś są one ważnym elementem kulinarnego dziedzictwa tego niezwykłego miasta, opiewanym w licznych filmach czy powieściach. Wielu nowojorczyków nie wyobraża sobie śniadania bez bajgli, a urazy przy ich krojeniu są ponoć główną przyczyną przyjęć na ostry dyżur w niedzielne poranki.

W ostatnim czasie furorę robi potrawa oparta na tradycyjnej porannej kanapce. Bagel sandwich casserole to danie bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Można je przyrządzić wieczorem, a rano tylko upiec, otrzymując pyszne i pożywne śniadanie.

Lista składników

Bazą potrawy są oczywiście bajgle. Najlepiej pochodzące z lokalnej, sprawdzonej piekarni, w której nie stosuje się zagęstników, konserwantów i innych chemicznych dodatków.

Jeśli jednak decydujemy się kupić pieczywo w markecie, sprawdźmy wcześniej jego skład, który powinien ograniczać się do mąki, wody, drożdży, cukru, soli i oleju, ewentualnie nasion stosowanych jako posypka: maku, sezamu, czarnuszki, siemienia lnianego. Unikajmy natomiast wypieków zawierających np. dodatkowe słodziki, takie jak syrop cukru inwertowanego, który dzieła na nasze zdrowie równie niekorzystnie, co sacharoza czy syrop glukozowo-fruktozowy – sprzyja otłuszczeniu narządów wewnętrznych (prowadzi do nadwagi oraz otyłości), zwiększa ryzyko cukrzycy i próchnicy zębów, zakłóca gospodarkę hormonalną i jest czynnikiem powodującym niewydolność układu immunologicznego.

W bagel sandwich casserole nie może też zabraknąć jajek, śmietany (zazwyczaj 18-procentowej) oraz sera żółtego (świetnie sprawdzi się cheddar). Wkładkę mięsną może stanowić tradycyjne amerykańskie pastrami albo szynka czy bardziej pikantne chorizo. Nie zapominajmy też o warzywach, np. cebuli, papryce lub kukurydzy z puszki. Dobór składników jest kwestią indywidualną, warto komponować je według własnych upodobań kulinarnych.

Przepis na bagel sandwich casserole

Do przygotowania bagel sandwich casserole potrzebujemy sześciu bajgli, które za pomocą ząbkowanego noża do pieczywa kroimy na niewielkie kawałki. Jajka (6) rozkłócamy, mieszamy ze śmietaną (szklanka), doprawiamy solą i pieprzem, po czym dodajemy bajgle i dokładnie mieszamy, by masa pokryła każdą cząstkę.

Zapiekanka
Zapiekanka © Getty Images | brent hofacker

Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zezłoci dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę lub kiełbasę (40 dag), a na końcu pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Smażymy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Mięsno-warzywną mieszankę dodajemy do bajgli, razem ze startym serem cheddar (2 szklanki) i posiekaną natką pietruszki (łyżka). Wszystko przekładamy do formy do zapiekania, wysmarowanej masłem. Jeśli przygotowujemy danie wieczorem, przykrywamy je folią aluminiową i wstawiamy do lodówki.

Rano rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zapiekankę najpierw pieczemy 20 minut przykrytą folią, a później, po jej zdjęciu, przez jeszcze 25 minut. Po wyjęciu posypujemy ją jeszcze cheddarem i natką pietruszki, zostawiamy na 10 minut do przestygnięcia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione