Kultowy przysmak jeszcze dziś może pojawić się u ciebie! Idealny, żeby zabrać go do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie
Bajgle z ziarnami to pyszny zamiennik dla klasycznych bułek i chleba. Świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Z tym przepisem ich przygotowanie będzie proste jak bułka z masłem.
09.09.2023 | aktual.: 09.09.2023 08:52
Domowe pieczywo zdecydowanie ma w sobie to coś. Chociaż mogłoby się wydawać, że jego zrobienie jest skomplikowane, to z dobrym przepisem okazuje się to być naprawdę proste. W moim domu ostatnio królują bajgle, czyli coś na kształt bułek z dziurką. Chociaż kojarzą się przede wszystkim ze Stanami Zjednoczonymi, to zapisały się w historii Polski.
Na początku XVII wieku krakowscy piekarze wypiekali bajgle, które następnie zgodnie z tradycją wręczano kobietom z okazji narodzin dziecka. Dziś możesz je przygotować w swojej kuchni bez większej okazji. Bardzo polecam spróbować, bo miękkie wnętrze w połączeniu z posypką z nasion jest po prostu przepyszne.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe bajgle
Składniki na rozczyn:
- 15 g świeżych drożdży,
- ½ szklanki ciepłej wody,
- 1,5 łyżeczki cukru.
Ciasto:
- 600 g mąki luksusowej,
- 1 szklanki mleka,
- 30 g masła,
- 1,5 łyżeczki soli.
Posypka:
- łyżka nasion sezamu,
- łyżka ziarna maku,
- łyżka czarnuszki.
Do gotowania:
- 2,5 litra wody,
- 6 łyżek sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Przygotowuję zaczyn. Świeże drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie wraz z cukrem pudrem.
Krok 2: Wlewam powstałą mieszankę do mąki pszennej. Dodaję mleko, sól i wyrabiam ciasto. Na koniec dodaję miękkie masło i ponownie wyrabiam. Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.
Krok 3: Wyrośnięte ciasto rozpłaszczam rękami lub delikatnie rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką. Dzielę na osiem części. Każdą z nich formuję w kulkę, następnie robię w środku wgłębienie, tworząc bajgla.
Krok 4: W garnku zagotowuję wodę wraz z sodą oczyszczoną. Wrzucam tam uformowane bułki i gotuję przez 30 sekund z każdej strony.
Krok 5: Podgotowane bajgle przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem. Nasiona na posypkę mieszam i posypuję ciasto. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na ok. 20 minut.
Krok 6: Przestudzone bajgle przekrawam i wkładam do środka ulubione dodatki. Smacznego!