WideoKultowy przysmak jeszcze dziś może pojawić się u ciebie! Idealny, żeby zabrać go do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie

Kultowy przysmak jeszcze dziś może pojawić się u ciebie! Idealny, żeby zabrać go do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie

Bajgle z ziarnami to pyszny zamiennik dla klasycznych bułek i chleba. Świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Z tym przepisem ich przygotowanie będzie proste jak bułka z masłem.

Bajgle- Pyszności
Bajgle- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

09.09.2023 | aktual.: 09.09.2023 08:52

Domowe pieczywo zdecydowanie ma w sobie to coś. Chociaż mogłoby się wydawać, że jego zrobienie jest skomplikowane, to z dobrym przepisem okazuje się to być naprawdę proste. W moim domu ostatnio królują bajgle, czyli coś na kształt bułek z dziurką. Chociaż kojarzą się przede wszystkim ze Stanami Zjednoczonymi, to zapisały się w historii Polski.

Na początku XVII wieku krakowscy piekarze wypiekali bajgle, które następnie zgodnie z tradycją wręczano kobietom z okazji narodzin dziecka. Dziś możesz je przygotować w swojej kuchni bez większej okazji. Bardzo polecam spróbować, bo miękkie wnętrze w połączeniu z posypką z nasion jest po prostu przepyszne.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe bajgle

Składniki na rozczyn:

  • 15 g świeżych drożdży,
  • ½ szklanki ciepłej wody,
  • 1,5 łyżeczki cukru.

Ciasto:

  • 600 g mąki luksusowej,
  • 1 szklanki mleka,
  • 30 g masła,
  • 1,5 łyżeczki soli.

Posypka:

  • łyżka nasion sezamu,
  • łyżka ziarna maku,
  • łyżka czarnuszki.

Do gotowania:

  • 2,5 litra wody,
  • 6 łyżek sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Przygotowuję zaczyn. Świeże drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie wraz z cukrem pudrem.

Krok 2: Wlewam powstałą mieszankę do mąki pszennej. Dodaję mleko, sól i wyrabiam ciasto. Na koniec dodaję miękkie masło i ponownie wyrabiam. Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.

Wyrabianie ciasta- Pyszności
Wyrabianie ciasta- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Wyrośnięte ciasto rozpłaszczam rękami lub delikatnie rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką. Dzielę na osiem części. Każdą z nich formuję w kulkę, następnie robię w środku wgłębienie, tworząc bajgla.

Bajgle- Pyszności
Bajgle- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: W garnku zagotowuję wodę wraz z sodą oczyszczoną. Wrzucam tam uformowane bułki i gotuję przez 30 sekund z każdej strony.

Gotowanie bajgli- Pyszności
Gotowanie bajgli- Pyszności© Licencjodawca

Krok 5: Podgotowane bajgle przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem. Nasiona na posypkę mieszam i posypuję ciasto. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na ok. 20 minut.

Krok 6: Przestudzone bajgle przekrawam i wkładam do środka ulubione dodatki. Smacznego!

Bajgle- Pyszności
Bajgle- Pyszności© Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie