Kultowy przysmak jeszcze dziś może pojawić się u ciebie! Idealny, żeby zabrać go do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie

Bajgle z ziarnami to pyszny zamiennik dla klasycznych bułek i chleba. Świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Z tym przepisem ich przygotowanie będzie proste jak bułka z masłem.

Bajgle- PysznościBajgle- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Domowe pieczywo zdecydowanie ma w sobie to coś. Chociaż mogłoby się wydawać, że jego zrobienie jest skomplikowane, to z dobrym przepisem okazuje się to być naprawdę proste. W moim domu ostatnio królują bajgle, czyli coś na kształt bułek z dziurką. Chociaż kojarzą się przede wszystkim ze Stanami Zjednoczonymi, to zapisały się w historii Polski.

Na początku XVII wieku krakowscy piekarze wypiekali bajgle, które następnie zgodnie z tradycją wręczano kobietom z okazji narodzin dziecka. Dziś możesz je przygotować w swojej kuchni bez większej okazji. Bardzo polecam spróbować, bo miękkie wnętrze w połączeniu z posypką z nasion jest po prostu przepyszne.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy przysmak jeszcze dziś może pojawić się u ciebie! Idealny, żeby zabrać go do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie

Domowe bajgle

Składniki na rozczyn:

  • 15 g świeżych drożdży,
  • ½ szklanki ciepłej wody,
  • 1,5 łyżeczki cukru.

Ciasto:

  • 600 g mąki luksusowej,
  • 1 szklanki mleka,
  • 30 g masła,
  • 1,5 łyżeczki soli.

Posypka:

  • łyżka nasion sezamu,
  • łyżka ziarna maku,
  • łyżka czarnuszki.

Do gotowania:

  • 2,5 litra wody,
  • 6 łyżek sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Przygotowuję zaczyn. Świeże drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie wraz z cukrem pudrem.

Krok 2: Wlewam powstałą mieszankę do mąki pszennej. Dodaję mleko, sól i wyrabiam ciasto. Na koniec dodaję miękkie masło i ponownie wyrabiam. Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.

Wyrabianie ciasta- Pyszności
Wyrabianie ciasta- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Wyrośnięte ciasto rozpłaszczam rękami lub delikatnie rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką. Dzielę na osiem części. Każdą z nich formuję w kulkę, następnie robię w środku wgłębienie, tworząc bajgla.

Bajgle- Pyszności
Bajgle- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: W garnku zagotowuję wodę wraz z sodą oczyszczoną. Wrzucam tam uformowane bułki i gotuję przez 30 sekund z każdej strony.

Gotowanie bajgli- Pyszności
Gotowanie bajgli- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Podgotowane bajgle przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem. Nasiona na posypkę mieszam i posypuję ciasto. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na ok. 20 minut.

Krok 6: Przestudzone bajgle przekrawam i wkładam do środka ulubione dodatki. Smacznego!

Bajgle- Pyszności
Bajgle- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy