Kultowy przysmak jeszcze dziś może pojawić się u ciebie! Idealny, żeby zabrać go do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie

Bajgle z ziarnami to pyszny zamiennik dla klasycznych bułek i chleba. Świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Z tym przepisem ich przygotowanie będzie proste jak bułka z masłem.

Bajgle- PysznościBajgle- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Domowe pieczywo zdecydowanie ma w sobie to coś. Chociaż mogłoby się wydawać, że jego zrobienie jest skomplikowane, to z dobrym przepisem okazuje się to być naprawdę proste. W moim domu ostatnio królują bajgle, czyli coś na kształt bułek z dziurką. Chociaż kojarzą się przede wszystkim ze Stanami Zjednoczonymi, to zapisały się w historii Polski.

Na początku XVII wieku krakowscy piekarze wypiekali bajgle, które następnie zgodnie z tradycją wręczano kobietom z okazji narodzin dziecka. Dziś możesz je przygotować w swojej kuchni bez większej okazji. Bardzo polecam spróbować, bo miękkie wnętrze w połączeniu z posypką z nasion jest po prostu przepyszne.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy przysmak jeszcze dziś może pojawić się u ciebie! Idealny, żeby zabrać go do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie

Domowe bajgle

Składniki na rozczyn:

  • 15 g świeżych drożdży,
  • ½ szklanki ciepłej wody,
  • 1,5 łyżeczki cukru.

Ciasto:

  • 600 g mąki luksusowej,
  • 1 szklanki mleka,
  • 30 g masła,
  • 1,5 łyżeczki soli.

Posypka:

  • łyżka nasion sezamu,
  • łyżka ziarna maku,
  • łyżka czarnuszki.

Do gotowania:

  • 2,5 litra wody,
  • 6 łyżek sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Przygotowuję zaczyn. Świeże drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie wraz z cukrem pudrem.

Krok 2: Wlewam powstałą mieszankę do mąki pszennej. Dodaję mleko, sól i wyrabiam ciasto. Na koniec dodaję miękkie masło i ponownie wyrabiam. Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.

Wyrabianie ciasta- Pyszności
Wyrabianie ciasta- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Wyrośnięte ciasto rozpłaszczam rękami lub delikatnie rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką. Dzielę na osiem części. Każdą z nich formuję w kulkę, następnie robię w środku wgłębienie, tworząc bajgla.

Bajgle- Pyszności
Bajgle- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: W garnku zagotowuję wodę wraz z sodą oczyszczoną. Wrzucam tam uformowane bułki i gotuję przez 30 sekund z każdej strony.

Gotowanie bajgli- Pyszności
Gotowanie bajgli- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Podgotowane bajgle przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem. Nasiona na posypkę mieszam i posypuję ciasto. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na ok. 20 minut.

Krok 6: Przestudzone bajgle przekrawam i wkładam do środka ulubione dodatki. Smacznego!

Bajgle- Pyszności
Bajgle- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥