WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Z tymi sprawdzonymi sposobami obierzesz orzechy w mgnieniu oka

Lubisz orzechy włoskie, ale nie przepadasz za obieraniem ich z twardej skorupki? A może irytuje cię gorzkawa skórka, której chcesz się pozbyć za każdym razem? Okazuje się, że istnieje kilka domowych patentów, aby ułatwić sobie oba zadania.

Obieranie orzechówObieranie orzechów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | STORM INSIDE PHOTO

Jesienią w naszej kuchni pojawia się wiele cennych i smacznych rarytasów. Do tej listy z pewnością można zaliczyć orzechy włoskie, które sprawdzają się świetnie nie tylko przy wypiekach, ale i pracy nad domowym obiadem dla całej rodziny

Osobiście najbardziej lubię faszerować nimi schab, który po wizycie w piekarniku staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jednocześnie kocham jeść orzechy włoskie w formie przekąski. Praca z orzechami ma jednak jeden minus, ich obieranie na etapie skorupki i skórki. Czasami na pozór proste czynności są naprawdę nie lada wyczynem, wymagającym sporo zaangażowania i czasu. Na szczęście wcale nie musi tak być.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealne ciasto pistacjowe, którego nie sposób odmówić. Wilgotne, miękkie i przepyszne

Domowe patenty na orzechy włoskie

Największy problem w przypadku obierania orzechów tkwi w twardej skorupce, która nie chce z nami współpracować. Z drugiej strony nie oznacza to wcale, że musimy się męczyć przy jej usuwaniu, albo w ogóle rezygnować z jedzenia orzechów. Kolejny problem stanowi gorzkawa skórka, która nie wszystkim przypada do gustu. Okazuje się, że i jej można pozbyć się bardzo szybko i to na kilka sposobów. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Wykorzystując domowe rozwiązania, które znajdziesz poniżej, nie będziesz potrzebować skomplikowanych urządzeń, aby osiągnąć zamierzony cel. Wszystko, czego potrzebujesz, tak naprawdę masz już w domu. A, że do wyboru masz kilka metod, na pewno znajdziesz rozwiązanie, które zostanie z tobą na dłużej.

Obieranie orzechów może być nie lada wyzwaniem
Obieranie orzechów może być nie lada wyzwaniem © Adobe Stock | Denys Kurbatov

Jak obrać orzechy włoskie w prosty i szybki sposób?

Zacznijmy od metody na łatwe pozbycie się skorupki, którą stosowały nasze babcie. Zanim zabrały się za obieranie orzechów, moczyły je przez 10 minut w gorącej wodzie. Dzięki temu prostemu zabiegowi skorupka orzecha pod wpływem temperatury "rozluźniała się". Tym samym jej usunięcie było dużo łatwiejsze i szybsze.

Wysoka temperatura pomoże również przy pozbyciu się gorzkawej skórki z orzechów. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku to podgrzać je przez chwilę na patelni, w mikrofalówce lub w piekarniku. Następnie przełóż orzechy na ręcznik kuchenny i zacznij je pocierać. Skórka powinna sama zacząć odchodzić od orzechów. 

I to wszystko! Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby poradzić sobie zarówno z twardą skorupką, jak i gorzkawą skórką orzechów. Oczywiście jeśli znasz inne domowe patenty, które mogą się tutaj sprawdzić, koniecznie mi o tym napisz. Z chęcią przetestuje nowe metody.

Wybrane dla Ciebie

W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę