Z tymi sprawdzonymi sposobami obierzesz orzechy w mgnieniu oka

Lubisz orzechy włoskie, ale nie przepadasz za obieraniem ich z twardej skorupki? A może irytuje cię gorzkawa skórka, której chcesz się pozbyć za każdym razem? Okazuje się, że istnieje kilka domowych patentów, aby ułatwić sobie oba zadania.

Obieranie orzechówObieranie orzechów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | STORM INSIDE PHOTO
Marzena Pęcak

Jesienią w naszej kuchni pojawia się wiele cennych i smacznych rarytasów. Do tej listy z pewnością można zaliczyć orzechy włoskie, które sprawdzają się świetnie nie tylko przy wypiekach, ale i pracy nad domowym obiadem dla całej rodziny

Osobiście najbardziej lubię faszerować nimi schab, który po wizycie w piekarniku staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jednocześnie kocham jeść orzechy włoskie w formie przekąski. Praca z orzechami ma jednak jeden minus, ich obieranie na etapie skorupki i skórki. Czasami na pozór proste czynności są naprawdę nie lada wyczynem, wymagającym sporo zaangażowania i czasu. Na szczęście wcale nie musi tak być.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealne ciasto pistacjowe, którego nie sposób odmówić. Wilgotne, miękkie i przepyszne

Domowe patenty na orzechy włoskie

Największy problem w przypadku obierania orzechów tkwi w twardej skorupce, która nie chce z nami współpracować. Z drugiej strony nie oznacza to wcale, że musimy się męczyć przy jej usuwaniu, albo w ogóle rezygnować z jedzenia orzechów. Kolejny problem stanowi gorzkawa skórka, która nie wszystkim przypada do gustu. Okazuje się, że i jej można pozbyć się bardzo szybko i to na kilka sposobów. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Wykorzystując domowe rozwiązania, które znajdziesz poniżej, nie będziesz potrzebować skomplikowanych urządzeń, aby osiągnąć zamierzony cel. Wszystko, czego potrzebujesz, tak naprawdę masz już w domu. A, że do wyboru masz kilka metod, na pewno znajdziesz rozwiązanie, które zostanie z tobą na dłużej.

Obieranie orzechów może być nie lada wyzwaniem
Obieranie orzechów może być nie lada wyzwaniem © Adobe Stock | Denys Kurbatov

Jak obrać orzechy włoskie w prosty i szybki sposób?

Zacznijmy od metody na łatwe pozbycie się skorupki, którą stosowały nasze babcie. Zanim zabrały się za obieranie orzechów, moczyły je przez 10 minut w gorącej wodzie. Dzięki temu prostemu zabiegowi skorupka orzecha pod wpływem temperatury "rozluźniała się". Tym samym jej usunięcie było dużo łatwiejsze i szybsze.

Wysoka temperatura pomoże również przy pozbyciu się gorzkawej skórki z orzechów. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku to podgrzać je przez chwilę na patelni, w mikrofalówce lub w piekarniku. Następnie przełóż orzechy na ręcznik kuchenny i zacznij je pocierać. Skórka powinna sama zacząć odchodzić od orzechów. 

I to wszystko! Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby poradzić sobie zarówno z twardą skorupką, jak i gorzkawą skórką orzechów. Oczywiście jeśli znasz inne domowe patenty, które mogą się tutaj sprawdzić, koniecznie mi o tym napisz. Z chęcią przetestuje nowe metody.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo