PoradyZ tymi sprawdzonymi sposobami obierzesz orzechy w mgnieniu oka

Z tymi sprawdzonymi sposobami obierzesz orzechy w mgnieniu oka

Obieranie orzechów
Obieranie orzechów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | STORM INSIDE PHOTO
06.11.2023 16:38, aktualizacja: 17.01.2024 19:21

Lubisz orzechy włoskie, ale nie przepadasz za obieraniem ich z twardej skorupki? A może irytuje cię gorzkawa skórka, której chcesz się pozbyć za każdym razem? Okazuje się, że istnieje kilka domowych patentów, aby ułatwić sobie oba zadania.

Jesienią w naszej kuchni pojawia się wiele cennych i smacznych rarytasów. Do tej listy z pewnością można zaliczyć orzechy włoskie, które sprawdzają się świetnie nie tylko przy wypiekach, ale i pracy nad domowym obiadem dla całej rodziny

Osobiście najbardziej lubię faszerować nimi schab, który po wizycie w piekarniku staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jednocześnie kocham jeść orzechy włoskie w formie przekąski. Praca z orzechami ma jednak jeden minus, ich obieranie na etapie skorupki i skórki. Czasami na pozór proste czynności są naprawdę nie lada wyczynem, wymagającym sporo zaangażowania i czasu. Na szczęście wcale nie musi tak być.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe patenty na orzechy włoskie

Największy problem w przypadku obierania orzechów tkwi w twardej skorupce, która nie chce z nami współpracować. Z drugiej strony nie oznacza to wcale, że musimy się męczyć przy jej usuwaniu, albo w ogóle rezygnować z jedzenia orzechów. Kolejny problem stanowi gorzkawa skórka, która nie wszystkim przypada do gustu. Okazuje się, że i jej można pozbyć się bardzo szybko i to na kilka sposobów. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Wykorzystując domowe rozwiązania, które znajdziesz poniżej, nie będziesz potrzebować skomplikowanych urządzeń, aby osiągnąć zamierzony cel. Wszystko, czego potrzebujesz, tak naprawdę masz już w domu. A, że do wyboru masz kilka metod, na pewno znajdziesz rozwiązanie, które zostanie z tobą na dłużej.

Obieranie orzechów może być nie lada wyzwaniem
Obieranie orzechów może być nie lada wyzwaniem© Adobe Stock | Denys Kurbatov

Jak obrać orzechy włoskie w prosty i szybki sposób?

Zacznijmy od metody na łatwe pozbycie się skorupki, którą stosowały nasze babcie. Zanim zabrały się za obieranie orzechów, moczyły je przez 10 minut w gorącej wodzie. Dzięki temu prostemu zabiegowi skorupka orzecha pod wpływem temperatury "rozluźniała się". Tym samym jej usunięcie było dużo łatwiejsze i szybsze.

Wysoka temperatura pomoże również przy pozbyciu się gorzkawej skórki z orzechów. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku to podgrzać je przez chwilę na patelni, w mikrofalówce lub w piekarniku. Następnie przełóż orzechy na ręcznik kuchenny i zacznij je pocierać. Skórka powinna sama zacząć odchodzić od orzechów. 

I to wszystko! Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby poradzić sobie zarówno z twardą skorupką, jak i gorzkawą skórką orzechów. Oczywiście jeśli znasz inne domowe patenty, które mogą się tutaj sprawdzić, koniecznie mi o tym napisz. Z chęcią przetestuje nowe metody.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także