Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać
Tarta orzechowa z jeżynami i gruszkami to przepis na prawdziwie letnio-wiosenny deser. Błyskawicznie znika z talerzyków. Zobacz, jak ją zrobić.
11.09.2023 13:28
Kruchy, maślany spód i orzechowy krem przełamane gruszką i nieco cierpkimi jeżynami to połączenie po prostu idealne. Uwielbiam przygotowywać tę tartę u schyłku lata i jesienią. W połączeniu z kubkiem gorącej kawy lub herbaty smakuje po prostu wybornie. Przepis jest niezwykle prosty, a połączenie tak dobre, że nikt jeszcze nie odmówił kawałka tego ciasta.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami
Składniki:
Ciasto na tarte:
- 200 g mąki pszennej,
- 120 g masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka zimnej wody.
Krem orzechowy:
- 5 łyżek masła orzechowego,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 kostka masła,
- 1/4 szklanki mąki,
- 2 jajka.
Owoce:
- 4 gruszki,
- 200 g jeżyn.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Zaczynam od przygotowania ciasta. Do mąki pszennej dodaję wodę, cukier, jajko oraz miękkie masło i zagniatam ciasto. Owijam je folią spożywczą i odstawiam do lodówki na 30 minut.
Krok 2: Po tym czasie podsypuję ciasto mąką i rozwałkowuję. Wykładam nim formę do tart, odcinając brzegi. Możesz je później upiec jak ciasteczka.
Krok 3: Przygotowuję krem. Masło orzechowe miksuję z cukrem, masłem oraz jajkami. Na koniec partiami wsypuję mąkę wykładam do tarty. Układam plasterkami gruszki oraz jeżynami. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 55 minut.
Krok 4: Upieczoną tartę odstawiam do wystudzenia. Dekoruję dodatkowo jeżynami i kroję na kawałki. Smacznego!