Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Tarta orzechowa z jeżynami i gruszkami to przepis na prawdziwie letnio-wiosenny deser. Błyskawicznie znika z talerzyków. Zobacz, jak ją zrobić.

Tarta orzechowa z gruszkami- PysznościTarta orzechowa z gruszkami- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Kruchy, maślany spód i orzechowy krem przełamane gruszką i nieco cierpkimi jeżynami to połączenie po prostu idealne. Uwielbiam przygotowywać tę tartę u schyłku lata i jesienią. W połączeniu z kubkiem gorącej kawy lub herbaty smakuje po prostu wybornie. Przepis jest niezwykle prosty, a połączenie tak dobre, że nikt jeszcze nie odmówił kawałka tego ciasta.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami

Składniki:

Ciasto na tarte: 

  • 200 g mąki pszennej,
  • 120 g masła, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 1 łyżka zimnej wody.

Krem orzechowy: 

  • 5 łyżek masła orzechowego, 
  • 1/3 szklanki cukru, 
  • 1 kostka masła,
  • 1/4 szklanki mąki,
  • 2 jajka.

Owoce: 

  • 4 gruszki,
  • 200 g jeżyn.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Zaczynam od przygotowania ciasta. Do mąki pszennej dodaję wodę, cukier, jajko oraz miękkie masło i zagniatam ciasto. Owijam je folią spożywczą i odstawiam do lodówki na 30 minut.

Kruche ciasto- Pyszności
Kruche ciasto- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Po tym czasie podsypuję ciasto mąką i rozwałkowuję. Wykładam nim formę do tart, odcinając brzegi. Możesz je później upiec jak ciasteczka.

Krok 3: Przygotowuję krem. Masło orzechowe miksuję z cukrem, masłem oraz jajkami. Na koniec partiami wsypuję mąkę wykładam do tarty. Układam plasterkami gruszki oraz jeżynami. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 55 minut.

Tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami- Pyszności
Tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Upieczoną tartę odstawiam do wystudzenia. Dekoruję dodatkowo jeżynami i kroję na kawałki. Smacznego!

Tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami- Pyszności
Tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej