Zalałam gruszki octem i zamknęłam w słoiku. To najlepszy dodatek do mięs

Pyszne gruszki w occie to świetny dodatek do wielu dań. Przepis na najlepsze owoce w octowej zalewie z przyprawami jest prosty, szybki tani. Poradzi sobie z nim nawet amator w wekowaniu.

Gruszki w occie- Pyszności, źródło CanvaGruszki w occie- Pyszności, źródło Canva
Ewa

Powoli zbliżamy się do sezonu, który obfituje w warzywa i owoce z sadów i ogródków. Warto zawczasu przygotować sobie listę weków, aby odpowiednio zaopatrzyć swoją piwniczkę na zimę. Kompoty, dżemy, powidła i ogórki wszyscy znają znakomicie, jednak ja stawiam również na coś mniej popularnego, a również niesamowicie pysznego. Gruszki w zalewie octowej przygotowywała przed laty moja babcia, a niedawno przepis wylądował również w moim zeszycie. Od tego czasu przygotowuję co roku słoiki z gruszkami, chociaż część z nich nie doczeka zimy- znikają w błyskawicznym tempie.

Gruszki w occie

Składniki:

        
  • 1 kg gruszek,
  • 2 szklanki wody,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szklanka octu 10 proc.,
  • goździki, cynamon.
  • szklanka cukru,

Sposób przygotowania:

         
  1. Gruszki obieram ze skórki i kroję w ósemki, usuwając z wnętrza gniazda nasienne.
  2. Owoce zalewam wodą i dodaję sok z cytryny, aby nie ściemniały pod wpływem utleniania.
  3. W garnku umieszczam ocet, cukier oraz wodę (2 szklanki) i zagotowuję.
  4. Gdy zalewa będzie już wrzała, dorzucam pokrojone gruszki i chwilę gotuję na średnim ogniu.
  5. Do czystych, wyparzonych i suchych słoików przekładam podgotowane gruszki. Dorzucam po 4 goździki oraz wsypuję odrobinę cynamonu.
  6. Zalewam słoiki zalewą z garnka i szczelnie zakręcam.
  7. Pasteryzuję przez 25 minut od momentu, gdy w garnku zagotuje się woda.
Gruszki w occie- Pyszności, źródło: Pixabay
Gruszki w occie- Pyszności, źródło: Pixabay

Owoce najlepiej smakować będą po miesiącu spędzonym w suchym i ciemnym miejscu. Jeśli jednak nie możesz się powstrzymać, to pierwszy słoik możesz otworzyć już po tygodniu. Mają fantastyczny, słodko-kwaśny smak. Gruszki mogą być wciąż nieco twarde, ale zdążą nabrać więcej smaku z zalewy. Takie gruszki to smaczny i zdrowy dodatek do pieczonych mięs, sałatek czy deserów. Ja uwielbiam łączyć je z upieczoną kaczką. Słodki smak owoców cudownie komponuje się z delikatnym mięsem. Dodaję je również do prostej, trzyskładnikowej sałatki z wędzonym kurczakiem oraz majonezem. Prosta zalewa z przyprawami nadaje owocom głębszy smak i wzbogaca ich aromat.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯