PrzepisZalałam gruszki octem i zamknęłam w słoiku. To najlepszy dodatek do mięs

Zalałam gruszki octem i zamknęłam w słoiku. To najlepszy dodatek do mięs

Pyszne gruszki w occie to świetny dodatek do wielu dań. Przepis na najlepsze owoce w octowej zalewie z przyprawami jest prosty, szybki tani. Poradzi sobie z nim nawet amator w wekowaniu.

Gruszki w occie- Pyszności, źródło Canva
Gruszki w occie- Pyszności, źródło Canva
Ewa

26.07.2023 | aktual.: 20.03.2024 15:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Powoli zbliżamy się do sezonu, który obfituje w warzywa i owoce z sadów i ogródków. Warto zawczasu przygotować sobie listę weków, aby odpowiednio zaopatrzyć swoją piwniczkę na zimę. Kompoty, dżemy, powidła i ogórki wszyscy znają znakomicie, jednak ja stawiam również na coś mniej popularnego, a również niesamowicie pysznego. Gruszki w zalewie octowej przygotowywała przed laty moja babcia, a niedawno przepis wylądował również w moim zeszycie. Od tego czasu przygotowuję co roku słoiki z gruszkami, chociaż część z nich nie doczeka zimy- znikają w błyskawicznym tempie.

Gruszki w occie

Składniki:

        
  • 1 kg gruszek,
  • 2 szklanki wody,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szklanka octu 10 proc.,
  • goździki, cynamon.
  • szklanka cukru,

Sposób przygotowania:

         
  1. Gruszki obieram ze skórki i kroję w ósemki, usuwając z wnętrza gniazda nasienne.
  2. Owoce zalewam wodą i dodaję sok z cytryny, aby nie ściemniały pod wpływem utleniania.
  3. W garnku umieszczam ocet, cukier oraz wodę (2 szklanki) i zagotowuję.
  4. Gdy zalewa będzie już wrzała, dorzucam pokrojone gruszki i chwilę gotuję na średnim ogniu.
  5. Do czystych, wyparzonych i suchych słoików przekładam podgotowane gruszki. Dorzucam po 4 goździki oraz wsypuję odrobinę cynamonu.
  6. Zalewam słoiki zalewą z garnka i szczelnie zakręcam.
  7. Pasteryzuję przez 25 minut od momentu, gdy w garnku zagotuje się woda.
Gruszki w occie- Pyszności, źródło: Pixabay
Gruszki w occie- Pyszności, źródło: Pixabay

Owoce najlepiej smakować będą po miesiącu spędzonym w suchym i ciemnym miejscu. Jeśli jednak nie możesz się powstrzymać, to pierwszy słoik możesz otworzyć już po tygodniu. Mają fantastyczny, słodko-kwaśny smak. Gruszki mogą być wciąż nieco twarde, ale zdążą nabrać więcej smaku z zalewy. Takie gruszki to smaczny i zdrowy dodatek do pieczonych mięs, sałatek czy deserów. Ja uwielbiam łączyć je z upieczoną kaczką. Słodki smak owoców cudownie komponuje się z delikatnym mięsem. Dodaję je również do prostej, trzyskładnikowej sałatki z wędzonym kurczakiem oraz majonezem. Prosta zalewa z przyprawami nadaje owocom głębszy smak i wzbogaca ich aromat.

przepisprzetworydomowe przetwory