Zalałam gruszki octem i zamknęłam w słoiku. To najlepszy dodatek do mięs
Pyszne gruszki w occie to świetny dodatek do wielu dań. Przepis na najlepsze owoce w octowej zalewie z przyprawami jest prosty, szybki tani. Poradzi sobie z nim nawet amator w wekowaniu.
26.07.2023 | aktual.: 20.03.2024 15:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Powoli zbliżamy się do sezonu, który obfituje w warzywa i owoce z sadów i ogródków. Warto zawczasu przygotować sobie listę weków, aby odpowiednio zaopatrzyć swoją piwniczkę na zimę. Kompoty, dżemy, powidła i ogórki wszyscy znają znakomicie, jednak ja stawiam również na coś mniej popularnego, a również niesamowicie pysznego. Gruszki w zalewie octowej przygotowywała przed laty moja babcia, a niedawno przepis wylądował również w moim zeszycie. Od tego czasu przygotowuję co roku słoiki z gruszkami, chociaż część z nich nie doczeka zimy- znikają w błyskawicznym tempie.
Gruszki w occie
Składniki:
- 1 kg gruszek,
- 2 szklanki wody,
- łyżeczka soku z cytryny,
- szklanka octu 10 proc.,
- goździki, cynamon.
- szklanka cukru,
Sposób przygotowania:
- Gruszki obieram ze skórki i kroję w ósemki, usuwając z wnętrza gniazda nasienne.
- Owoce zalewam wodą i dodaję sok z cytryny, aby nie ściemniały pod wpływem utleniania.
- W garnku umieszczam ocet, cukier oraz wodę (2 szklanki) i zagotowuję.
- Gdy zalewa będzie już wrzała, dorzucam pokrojone gruszki i chwilę gotuję na średnim ogniu.
- Do czystych, wyparzonych i suchych słoików przekładam podgotowane gruszki. Dorzucam po 4 goździki oraz wsypuję odrobinę cynamonu.
- Zalewam słoiki zalewą z garnka i szczelnie zakręcam.
- Pasteryzuję przez 25 minut od momentu, gdy w garnku zagotuje się woda.
Owoce najlepiej smakować będą po miesiącu spędzonym w suchym i ciemnym miejscu. Jeśli jednak nie możesz się powstrzymać, to pierwszy słoik możesz otworzyć już po tygodniu. Mają fantastyczny, słodko-kwaśny smak. Gruszki mogą być wciąż nieco twarde, ale zdążą nabrać więcej smaku z zalewy. Takie gruszki to smaczny i zdrowy dodatek do pieczonych mięs, sałatek czy deserów. Ja uwielbiam łączyć je z upieczoną kaczką. Słodki smak owoców cudownie komponuje się z delikatnym mięsem. Dodaję je również do prostej, trzyskładnikowej sałatki z wędzonym kurczakiem oraz majonezem. Prosta zalewa z przyprawami nadaje owocom głębszy smak i wzbogaca ich aromat.