Zalałam gruszki octem i zamknęłam w słoiku. To najlepszy dodatek do mięs

Pyszne gruszki w occie to świetny dodatek do wielu dań. Przepis na najlepsze owoce w octowej zalewie z przyprawami jest prosty, szybki tani. Poradzi sobie z nim nawet amator w wekowaniu.

Gruszki w occie- Pyszności, źródło CanvaGruszki w occie- Pyszności, źródło Canva
Ewa

Powoli zbliżamy się do sezonu, który obfituje w warzywa i owoce z sadów i ogródków. Warto zawczasu przygotować sobie listę weków, aby odpowiednio zaopatrzyć swoją piwniczkę na zimę. Kompoty, dżemy, powidła i ogórki wszyscy znają znakomicie, jednak ja stawiam również na coś mniej popularnego, a również niesamowicie pysznego. Gruszki w zalewie octowej przygotowywała przed laty moja babcia, a niedawno przepis wylądował również w moim zeszycie. Od tego czasu przygotowuję co roku słoiki z gruszkami, chociaż część z nich nie doczeka zimy- znikają w błyskawicznym tempie.

Gruszki w occie

Składniki:

        
  • 1 kg gruszek,
  • 2 szklanki wody,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szklanka octu 10 proc.,
  • goździki, cynamon.
  • szklanka cukru,

Sposób przygotowania:

         
  1. Gruszki obieram ze skórki i kroję w ósemki, usuwając z wnętrza gniazda nasienne.
  2. Owoce zalewam wodą i dodaję sok z cytryny, aby nie ściemniały pod wpływem utleniania.
  3. W garnku umieszczam ocet, cukier oraz wodę (2 szklanki) i zagotowuję.
  4. Gdy zalewa będzie już wrzała, dorzucam pokrojone gruszki i chwilę gotuję na średnim ogniu.
  5. Do czystych, wyparzonych i suchych słoików przekładam podgotowane gruszki. Dorzucam po 4 goździki oraz wsypuję odrobinę cynamonu.
  6. Zalewam słoiki zalewą z garnka i szczelnie zakręcam.
  7. Pasteryzuję przez 25 minut od momentu, gdy w garnku zagotuje się woda.
Gruszki w occie- Pyszności, źródło: Pixabay
Gruszki w occie- Pyszności, źródło: Pixabay

Owoce najlepiej smakować będą po miesiącu spędzonym w suchym i ciemnym miejscu. Jeśli jednak nie możesz się powstrzymać, to pierwszy słoik możesz otworzyć już po tygodniu. Mają fantastyczny, słodko-kwaśny smak. Gruszki mogą być wciąż nieco twarde, ale zdążą nabrać więcej smaku z zalewy. Takie gruszki to smaczny i zdrowy dodatek do pieczonych mięs, sałatek czy deserów. Ja uwielbiam łączyć je z upieczoną kaczką. Słodki smak owoców cudownie komponuje się z delikatnym mięsem. Dodaję je również do prostej, trzyskładnikowej sałatki z wędzonym kurczakiem oraz majonezem. Prosta zalewa z przyprawami nadaje owocom głębszy smak i wzbogaca ich aromat.

Wybrane dla Ciebie

Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować