PrzepisTakie jajka gościły kiedyś na stołach. Przystawka, o której mało kto teraz pamięta
Takie jajka gościły kiedyś na stołach. Przystawka, o której mało kto teraz pamięta
Niegdyś były u nas bardzo popularne, jako smaczna i niedroga przekąska barowa. Z czasem jednak o nich zapomniano. Niesłusznie, bo jajka marynowane w occie mają niezwykle oryginalny smak. Idealne sprawdzą się jako przystawka podczas rodzinnych imprez, a także dodatek do sałatek lub kanapek.
Pyszności - Fot. Getty Images
Joanna Bogiel-Jażdżyk
03.05.2023 08:30
Jajka w occie są też świetne do dań z grilla. Ich zaletą, poza walorami smakowymi, jest to, że można je długo przechowywać — nawet do pięciu tygodni. Jeśli więc masz w domu nadwyżkę jajek i nie wiesz, jak je wykorzystać — łap ten przepis na jajka w zalewie octowej. Tak przygotowane są słodko-kwaśne, a w czasie marynowania robią się bardzo jędrne i twarde.
Przepis na jajka marynowane w occie
Składniki:
- 12 sztuk świeżych jajek
- 1 średnia cebula
- 6 liści laurowych
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 i 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu 10 %
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, następnie gdy będą zimne obierz ze skorupek, aby nie uszkodzić białka.
- Na dnie dwóch dużych słoików (900 ml) ułóż po grubym plastrze cebuli, następnie włóż delikatnie jajka i na wierzch wrzuć po trzy ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe, a na samą górę jeszcze jeden plaster cebuli.
- Teraz przygotuj zalewę. Wodę, ocet zagotuj z cukrem i solą. Następnie gorącą zalewą zalej przygotowane słoiki z jajkami. Zakręć i odstaw na blat do wystudzenia.Zimne wstaw do lodówki na minimum 5 dni.
Wypróbuj również przepis na przekładaniec z porem i szynką: