Co roku robię karkówkę na Dzień Mężczyzny. Wychodzi tak pyszna, że mąż od razu prosi o dwie porcje
Co powiesz na soczystą i kruchą karkówkę w ketchupowym sosie? Za każdym razem, kiedy podaję ją w tym wydaniu, znika z prędkością światła. Mój mąż tak sobie upodobał to danie, że rokrocznie szykuje je na Dzień Mężczyzny.
06.03.2024 15:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To przepis, który przechodzi z rąk do rąk. Dostałam go od mojej kuzynki, mnie zaś poprosiła o niego sąsiadka i teściowa. I to nie dlatego, że wszystkie uwielbiamy mocno mięsne potrawy. Ta duszona karkówka w ketchupie bardzo posmakowała męskiemu towarzystwu. I to tak bardzo, że bez podwójnej porcji się nie obejdzie. Na pewno zrobię ją na Dzień Mężczyzny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obiad na Dzień Mężczyzny. Karkówka w tym wydaniu oczaruje każdego
Rozpływająca się w ustach karkówka, muśnięta wyrazistym sosem na bazie ketchupu, podbije podniebienie każdego. Podaj ją z surówką z kiszonej kapusty lub colesławem, obok pieczonych ziemniaków albo ziemniaczanego purée. Proste i genialne jednocześnie. Pamiętaj, że miękka karkówka wymaga czasu. Duszenie bardzo dobrze sprawdzi się w przypadku takich właśnie mięs: pod przykryciem i na niewielkim ogniu kawałki karkówki powoli nabiorą kruchości i soczystość. Mięso możesz podać w plastrach lub pokrojone jak do gulaszu.
Duszona karkówka w ketchupie. Przepis
Składniki:
- 800 g karkówki,
- 1 cebula,
- 250 g pieczarek,
- 2-3 ząbki czosnku,
- szklanka ketchupu (np. domowego),
- połowa cytryny,
- 100 g masła,
- 2-3 łyżki mąki
- olej do smażenia,
- natka pietruszki,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
- Karkówkę oczyść z błon i żył, a następnie pokrój na plastry o grubości 1,5-2 cm. Lekko je rozbij.
- Plastry karkówki osusz, po czym dopraw solą i pieprzem, a następnie oprósz mąką z obu stron.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż plastry karkówki, by złapały nieco koloru.
- Lekko podsmażone mięso zdejmij z patelni, po czym dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Kiedy warzywa będą już zarumienione, wlej na patelnię ketchup, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz masło. Dopraw całość solą oraz pieprzem.
- Na patelnię wyłóż z powrotem kawałki mięsa i dolej odrobinę wody, by mięso było w całości przykryte sosem.
- Duś całość pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny (aż mięso będzie miękkie). Jeśli będzie taka potrzeba, dolej nieco wody. W połowie duszenia mięso przewróć na drugą stronę.
- Gotową karkówkę podawaj oprószoną dużą ilością posiekanej świeżej natki pietruszki.