Co roku robię karkówkę na Dzień Mężczyzny. Wychodzi tak pyszna, że mąż od razu prosi o dwie porcje

Co powiesz na soczystą i kruchą karkówkę w ketchupowym sosie? Za każdym razem, kiedy podaję ją w tym wydaniu, znika z prędkością światła. Mój mąż tak sobie upodobał to danie, że rokrocznie szykuje je na Dzień Mężczyzny.

Duszona karkówka na Dzień Mężczyzny Duszona karkówka na Dzień Mężczyzny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To przepis, który przechodzi z rąk do rąk. Dostałam go od mojej kuzynki, mnie zaś poprosiła o niego sąsiadka i teściowa. I to nie dlatego, że wszystkie uwielbiamy mocno mięsne potrawy. Ta duszona karkówka w ketchupie bardzo posmakowała męskiemu towarzystwu. I to tak bardzo, że bez podwójnej porcji się nie obejdzie. Na pewno zrobię ją na Dzień Mężczyzny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Układam kurczaka na pomidorach i wkładam do piekarnika. Obiad sam się robi

Obiad na Dzień Mężczyzny. Karkówka w tym wydaniu oczaruje każdego

Rozpływająca się w ustach karkówka, muśnięta wyrazistym sosem na bazie ketchupu, podbije podniebienie każdego. Podaj ją z surówką z kiszonej kapusty lub colesławem, obok pieczonych ziemniaków albo ziemniaczanego purée. Proste i genialne jednocześnie. Pamiętaj, że miękka karkówka wymaga czasu. Duszenie bardzo dobrze sprawdzi się w przypadku takich właśnie mięs: pod przykryciem i na niewielkim ogniu kawałki karkówki powoli nabiorą kruchości i soczystość. Mięso możesz podać w plastrach lub pokrojone jak do gulaszu.

Karkówkę możesz podać w plastrach lub pokrojoną jak do gulaszu
Karkówkę możesz podać w plastrach lub pokrojoną jak do gulaszu © Adobe Stock

Duszona karkówka w ketchupie. Przepis

Składniki:

  • 800 g karkówki,
  • 1 cebula,
  • 250 g pieczarek,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • szklanka ketchupu (np. domowego),
  • połowa cytryny,
  • 100 g masła,
  • 2-3 łyżki mąki
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Karkówkę oczyść z błon i żył, a następnie pokrój na plastry o grubości 1,5-2 cm. Lekko je rozbij.
  2. Plastry karkówki osusz, po czym dopraw solą i pieprzem, a następnie oprósz mąką z obu stron.
  3. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż plastry karkówki, by złapały nieco koloru.
  4. Lekko podsmażone mięso zdejmij z patelni, po czym dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Kiedy warzywa będą już zarumienione, wlej na patelnię ketchup, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz masło. Dopraw całość solą oraz pieprzem.
  6. Na patelnię wyłóż z powrotem kawałki mięsa i dolej odrobinę wody, by mięso było w całości przykryte sosem.
  7. Duś całość pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny (aż mięso będzie miękkie). Jeśli będzie taka potrzeba, dolej nieco wody. W połowie duszenia mięso przewróć na drugą stronę.
  8. Gotową karkówkę podawaj oprószoną dużą ilością posiekanej świeżej natki pietruszki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej