PrzepisDomowy ketchup - najlepszy przepis. Przygotuj pomidorowy przysmak

Domowy ketchup - najlepszy przepis. Przygotuj pomidorowy przysmak

Pyszności - Fot. Getty Images
Pyszności - Fot. Getty Images

27.07.2023 14:08

Jest taki sos, którego używa się niemal do wszystkich dań. Niezależnie, czy to pizza, kanapki, czy kiełbasa z grilla, ketchup jest niezastąpiony. Te sklepowe pełne są konserwantów, a najlepiej smakuje ten, który możesz przygotować w swoim domu. W związku z tym, że trwa sezon na pomidory, już dziś sięgnij po przepis na domowy ketchup. Jest dużo smaczniejszy niż ten zakupiony w sklepie, a jego przygotowanie jest banalnie proste.

Ceni się go za smak, który idealnie pasuje do mięs i nie tylko. W połączeniu z musztardą tworzy idealną mieszankę do dań z grilla. W sklepach coraz częściej można go kupić w różnych wersjach smakowych, nie tylko łagodny i pikantny i od różnych firm. O jakim produkcie mowa? To ketchup, którego podstawą są dojrzałe w słońcu pomidory. Niezwykle istotne są również przyprawy, jak i sam proces przygotowania, dzięki czemu jesteś w stanie stworzyć idealny dodatek do ulubionych dań. Sezon na pomidory to właściwy moment, by poznać przepis na domowy ketchup. Jego przygotowanie jest prostsze, niż myślisz.

Dlaczego warto sięgnąć po domowy ketchup?

Wybierając swój ulubiony ketchup, z pewnością najczęściej kierujesz się daną marką. Na sklepowych półkach jest ich mnóstwo. Każdy producent przekonuje, że ich ketchup nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. Sklepowe produkty nie powalają jednak składem, dlatego dobrze jest całkowicie wykreślić je z listy lub zastąpić czymś naturalnym. Taki właśnie jest ketchup domowy, który jest jednym z pyszniejszych sosów, jakie można zrobić na bazie świeżych pomidorów.

Krojenie pomidorów - Pyszności; Foto: Canva.com
Krojenie pomidorów - Pyszności; Foto: Canva.com

Domowy ketchup ma niepowtarzalny, świeży smak. Możesz dostosować jego składniki i proporcje do swojego gustu, co pozwala na stworzenie ketchupu idealnie dopasowanego do twoich preferencji smakowych. Kiedy przygotowujesz ketchup w domowej wersji, masz pełną kontrolę nad używanymi składnikami. Możesz wybrać wysokiej jakości, świeże pomidory prosto z ogrodu i uniknąć sztucznych dodatków, konserwantów i nadmiaru soli, które często występują w sklepowych wersjach ketchupu.

Domowy ketchup przepis — jak go zrobić?

Szukasz przepisu na ketchup domowy? My wybraliśmy dla ciebie ten najlepszy, który wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem. Będzie idealny do pizzy, kanapek, dań z grilla i czego tylko zapragniesz. Szybko stanie się twoim ulubionym ketchupem i będziesz go przygotowywać w chwili, gdy trwa sezon na pomidory.

Składniki:

  • większa cebula,
  • 3 kg mięsistych pomidorów,
  • 4 łyżki oleju do smażenia,
  • większa marchew,
  • 8 łyżek octu jabłkowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: 3 łyżki cukru, po płaskiej łyżeczce ostrej papryki i pieprzu, łyżeczka soli.
Ketchup domowej roboty - Pyszności
Ketchup domowej roboty - Pyszności

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz pomidory. Następnie usuń z nich zieloną szypułkę i każdy z nich pokrój w ćwiartki. Przełóż je do garnka o pojemności min. 5 litrów.
  2. Nie przykrywaj garnka pokrywką. Ustaw minimalną moc palnika — tak, by pomidory puściły sok. Po upływie kilku minut zwiększ moc palnika do średniej. Mieszaj pomidory tak, by stosunkowo szybko się rozpadły. Powinno to nastąpić po godzinie.
  3. Zawartość garnka przetrzyj przez metalowe sito, aby pozbyć się skórek i pestek. Umieść je nad innym garnkiem i porcjami wlewaj pomidory. Czynność ta wymaga czasu i cierpliwości.
  4. Garnek z sosem ustaw na palniku i gotuj do momentu, aż odparuje ci pół litra wody. Sok powinien mieć konsystencję passaty. Staraj się dość często mieszać sos. Takie gotowanie zajmie ci od 30 do 60 minut.
  5. Do lekko gotującej się passaty dodaj startą marchewkę. Zamieszaj całość i gotuj bez przykrycia.
  6. Podczas gotowania passaty z marchewką przygotuj czosnek i cebulę. Pokrój je, zeszklij na oliwie na patelni i przełóż do garnka z marchewką i passatą.
  7. Gotuj ketchup bez przykrycia przez 30 minut. Ustaw małą moc palnika. Staraj się często mieszać ketchup. Dodaj ocet i przyprawy. Pamiętaj jednak, by przyprawy dodawać stopniowo.
  8. Gdy dodasz wszystkie składniki i przyprawy, to gotuj jeszcze ketchup przez około 5 minut. Po tym czasie go wyłącz.
  9. Zblenduj ketchup i następnie przelej go do słoików. Zakręć słoiki od razu i poddaj je pasteryzacji.
  10. Przechowuj w chłodnym miejscu. Domowy ketchup jest gotowy. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także