Przez tydzień każdego dnia jadła pomidory. Zdradza, że zauważyła dwa niespodziewane efekty

Pomidory są jednymi z najzdrowszych warzyw i powinniśmy włączyć je do diety na stałe. Pewna kobieta postanowiła jeść trzy dziennie przez tydzień. Zauważyła dwie zmiany w organizmie. Były pozytywne.

ObrazekJadła trzy pomidory dziennie (UNPLASH)
Paulina Hermann

Jadła pomidory w różnych postaciach: na surowo, w formie sałatki, pesto, zapiekane z warzywami i suszone. Pomysł na "pomidorowy tydzień" zrodził się, gdy w "Medical News Today" przeczytała o najzdrowszych warzywach. Pomidora wybrała ze względu na wysoką wartość likopenu (składnika o działaniu przeciwzapalnym).

Pomidory to zdrowe warzywa. Regularne jedzenie przynosi pozytywne efekty

Kobieta kupiła różne rodzaje tego produktu: malinowe, lima i ulubione Bawole Serce. Wybierała twardsze sztuki, które w ciągu kilku dni dojrzeją. Pod żadnym pozorem nie przechowywała ich w lodówce, gdyż tracą wtedy wszelkie swoje właściwości. Codziennie jadła proste dania, na przykład kanapki, szybkie sałatki lub zapiekane warzywa i pomidorowe pesto. Jakie efekty przyniosła dieta?

"Czułam się lekka i jednocześnie wzmocniona. Jednym słowem — świetnie. Zauważyłam też dwie zmiany, które mnie zaskoczyły. Jak najbardziej na plus - czytamy wypowiedź autorki na medonet.
Obrazek
Jadła trzy pomidory dziennie. Efeky mocno ją zaskoczyły (UNPLASH)

Dwa efekty zaskoczyły ją najbardziej

Pierwsza zmiana dotyczyła wzroku, druga zaś stanu skóry. Kobieta dużo pracuje przed komputerem i zmaga się z suchością oczu i zmęczeniem.

"Tymczasem mam wrażenie, że po "pomidorowym tygodniu" dolegliwości te zelżały, a oczy się wzmocniły" - pisała w artykule.

Okazuje się, że pomidory faktycznie mogą mieć pozytywny wpływ na wzrok. Wszystko za sprawą luteiny i zeaksantyny.

Dieta pomidorowa poprawiła również stan skóry. Autorka postu miała problem z nadwrażliwością na słońce. Podrażnienia nie były przyjemne. Po tygodniu z czerwonymi warzywami zauważyła, że skóra była bardziej wzmocniona i odporna na różne zmiany. Badania mówią, że pomidory (dzięki wspomnianemu wcześniej likopenowi) mogą chronić przed działaniem słońca. Duże znaczenie w tym przypadku ma również wysoka zawartość witaminy C.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę