PrzepisPrzez tydzień każdego dnia jadła pomidory. Zdradza, że zauważyła dwa niespodziewane efekty

Przez tydzień każdego dnia jadła pomidory. Zdradza, że zauważyła dwa niespodziewane efekty

Jadła trzy pomidory dziennie (UNPLASH)
Jadła trzy pomidory dziennie (UNPLASH)
05.06.2023 16:30

Pomidory są jednymi z najzdrowszych warzyw i powinniśmy włączyć je do diety na stałe. Pewna kobieta postanowiła jeść trzy dziennie przez tydzień. Zauważyła dwie zmiany w organizmie. Były pozytywne.

Jadła pomidory w różnych postaciach: na surowo, w formie sałatki, pesto, zapiekane z warzywami i suszone. Pomysł na "pomidorowy tydzień" zrodził się, gdy w "Medical News Today" przeczytała o najzdrowszych warzywach. Pomidora wybrała ze względu na wysoką wartość likopenu (składnika o działaniu przeciwzapalnym).

Pomidory to zdrowe warzywa. Regularne jedzenie przynosi pozytywne efekty

Kobieta kupiła różne rodzaje tego produktu: malinowe, lima i ulubione Bawole Serce. Wybierała twardsze sztuki, które w ciągu kilku dni dojrzeją. Pod żadnym pozorem nie przechowywała ich w lodówce, gdyż tracą wtedy wszelkie swoje właściwości. Codziennie jadła proste dania, na przykład kanapki, szybkie sałatki lub zapiekane warzywa i pomidorowe pesto. Jakie efekty przyniosła dieta?

"Czułam się lekka i jednocześnie wzmocniona. Jednym słowem — świetnie. Zauważyłam też dwie zmiany, które mnie zaskoczyły. Jak najbardziej na plus - czytamy wypowiedź autorki na medonet.
Jadła trzy pomidory dziennie. Efeky mocno ją zaskoczyły (UNPLASH)
Jadła trzy pomidory dziennie. Efeky mocno ją zaskoczyły (UNPLASH)

Dwa efekty zaskoczyły ją najbardziej

Pierwsza zmiana dotyczyła wzroku, druga zaś stanu skóry. Kobieta dużo pracuje przed komputerem i zmaga się z suchością oczu i zmęczeniem.

"Tymczasem mam wrażenie, że po "pomidorowym tygodniu" dolegliwości te zelżały, a oczy się wzmocniły" - pisała w artykule.

Okazuje się, że pomidory faktycznie mogą mieć pozytywny wpływ na wzrok. Wszystko za sprawą luteiny i zeaksantyny.

Dieta pomidorowa poprawiła również stan skóry. Autorka postu miała problem z nadwrażliwością na słońce. Podrażnienia nie były przyjemne. Po tygodniu z czerwonymi warzywami zauważyła, że skóra była bardziej wzmocniona i odporna na różne zmiany. Badania mówią, że pomidory (dzięki wspomnianemu wcześniej likopenowi) mogą chronić przed działaniem słońca. Duże znaczenie w tym przypadku ma również wysoka zawartość witaminy C.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także