Pomidory mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Trzeba wiedzieć, jak je jeść

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw. W wielu domach goszczą na stołach codziennie. Są świetnym dodatkiem do kanapek, ale też składnikiem wielu dań. Okazuje się jednak, że ich pewne części mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Czego powinniśmy unikać, jedząc pomidory? Czy to, że mogą wywoływać raka, jest prawdą? Rozwiewamy wątpliwości.

Łodyga pomidora. Fot. PexelsŁodyga pomidora. Fot. Pexels

Wielu z nas kocha pomidory. Nic dziwnego, ponieważ odpowiednio doprawione potrafią być naprawdę smaczne i aromatyczne. Warto jednak pamiętać o tym, że przed umyciem należy dokładnie umyć warzywa i pozbawić je pewnych części. Niektórzy twierdzą, że jeśli tego nie zrobimy, możemy narazić się na przykre dolegliwości. Jeśli przez całe życie źle jedliście pomidory, nie jest za późno, by to zmienić.

Łodyga pomidora może być niebezpieczna? Lepiej sobie odpuścić

Łodyga pomidora oraz jej pozostałe części - liście i szypułka, a także niedojrzałe części warzywa, zawierają solaninę. Oznacza to, że mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Na szczęście, aby nasz organizm zareagował negatywnie, musielibyśmy zjeść 25 miligramów solaniny. Dojrzałe pomidory zawierają 1 mg solaniny na 100 g, a pomidory zielone, które najczęściej używane są do robienia sałatek na zimę, do 32 mg solaniny, jeśli byłyby zjedzone na surowo. Zjedzenie szypułki bądź łodygi pomidora nie wywoła więc żadnych niepożądanych reakcji naszego organizmu. Nie powinniśmy jednak pozwolić na to, by jadły je dzieci, których tolerancja na solaninę jest znacznie niższa.

Przy wysokich stężeniach solaniny może wystąpić uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego, a krążenie i aktywność oddechowa będą zaburzone. Wbrew pogłoskom od zjedzenia łodygi pomidora czy jego szypułki nie dostaniemy jednak raka, więc nie ma czego się obawiać.

Łodyga pomidora. Fot. Pexels
Łodyga pomidora. Fot. Pexels

Pomidory - czy są zdrowe? Warto jeść je każdego dnia

Pomidory to warzywa, które warto jeść, ponieważ zawierają wiele witamin oraz przeciwutleniaczy. Doskonale wzmacniają odporność, ułatwiają utrzymanie prawidłowej wagi, poprawiają wzrok oraz wspomagają układ krwionośny. To jednak nie wszystko. Wspomagają również reakcje antynowotworowe, leczenie cukrzycy i chronią przed szkodliwymi promieniami UV.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥