Pomidory mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Trzeba wiedzieć, jak je jeść

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw. W wielu domach goszczą na stołach codziennie. Są świetnym dodatkiem do kanapek, ale też składnikiem wielu dań. Okazuje się jednak, że ich pewne części mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Czego powinniśmy unikać, jedząc pomidory? Czy to, że mogą wywoływać raka, jest prawdą? Rozwiewamy wątpliwości.

Łodyga pomidora. Fot. PexelsŁodyga pomidora. Fot. Pexels

Wielu z nas kocha pomidory. Nic dziwnego, ponieważ odpowiednio doprawione potrafią być naprawdę smaczne i aromatyczne. Warto jednak pamiętać o tym, że przed umyciem należy dokładnie umyć warzywa i pozbawić je pewnych części. Niektórzy twierdzą, że jeśli tego nie zrobimy, możemy narazić się na przykre dolegliwości. Jeśli przez całe życie źle jedliście pomidory, nie jest za późno, by to zmienić.

Łodyga pomidora może być niebezpieczna? Lepiej sobie odpuścić

Łodyga pomidora oraz jej pozostałe części - liście i szypułka, a także niedojrzałe części warzywa, zawierają solaninę. Oznacza to, że mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Na szczęście, aby nasz organizm zareagował negatywnie, musielibyśmy zjeść 25 miligramów solaniny. Dojrzałe pomidory zawierają 1 mg solaniny na 100 g, a pomidory zielone, które najczęściej używane są do robienia sałatek na zimę, do 32 mg solaniny, jeśli byłyby zjedzone na surowo. Zjedzenie szypułki bądź łodygi pomidora nie wywoła więc żadnych niepożądanych reakcji naszego organizmu. Nie powinniśmy jednak pozwolić na to, by jadły je dzieci, których tolerancja na solaninę jest znacznie niższa.

Przy wysokich stężeniach solaniny może wystąpić uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego, a krążenie i aktywność oddechowa będą zaburzone. Wbrew pogłoskom od zjedzenia łodygi pomidora czy jego szypułki nie dostaniemy jednak raka, więc nie ma czego się obawiać.

Łodyga pomidora. Fot. Pexels
Łodyga pomidora. Fot. Pexels

Pomidory - czy są zdrowe? Warto jeść je każdego dnia

Pomidory to warzywa, które warto jeść, ponieważ zawierają wiele witamin oraz przeciwutleniaczy. Doskonale wzmacniają odporność, ułatwiają utrzymanie prawidłowej wagi, poprawiają wzrok oraz wspomagają układ krwionośny. To jednak nie wszystko. Wspomagają również reakcje antynowotworowe, leczenie cukrzycy i chronią przed szkodliwymi promieniami UV.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej