Najbardziej puszyste ciasto drożdżowe na świecie. Dodaj do niego owoce z kompotu

Zapach ciasta drożdżowego pięknie wypełnia mieszkanie i sprawia, że w brzuchu od razu zaczyna burczeć. Puszysta drożdżówka wzbogacona owocami z kompotu to najlepszy przepis na domową drożdżówkę.

Ciasto drożdżowe - PysznościCiasto drożdżowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © materiały prywatne
Ewa Malinowska

Idealnie puszyste, delikatne jak chmurka i mięciutkie - takiemu ciastu drożdżowemu nie sposób jest się oprzeć. Jeśli do tego dorzucimy owoce, które zostały nam po wypiciu kompotu i posypiemy całość maślaną kruszonką, to uzyskamy deser po prostu idealny. Z tym przepisem nie musisz obawiać się zakalca, suchego na wiór ciasta czy niewyrośniętego zaczynu. Sekret tkwi w proporcjach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się kurczak w takim wydaniu, znika w błyskawicznym tempie

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

Idealne ciasto drożdżowe rośnie w piekarniku, jest puszyste po przekrojeniu i delikatne w smaku. Chociaż może się wydawać, że w przygotowaniu nie ma nic skomplikowanego, to wciąż wiele osób obawia się pieczenia. Z pomocą przychodzi mój prosty przepis, który wyjdzie nawet drożdżowym amatorom. Odpowiednio dobrane proporcje to gwarancja sukcesu.

Ciasto jest idealnie puszyste i miękkie - Pyszności
Ciasto jest idealnie puszyste i miękkie - Pyszności © Licencjodawca

Składniki:

Zaczyn

  • 1 szklanka mleka,
  • pół kostki drożdży,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • 100 g masła,
  • zaczyn,
  • owoce.

Kruszonka:

  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 100 g zimnego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od zaczynu. W rondelku podgrzewam mleko wraz z cukrem.
  2. Gdy będzie ciepłe (ale nie gorące) dodaję pokruszone drożdże oraz mąkę i dokładnie mieszam.
  3. Zaczyn odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Powinien co najmniej podwoić swoją objętość.
  4. Jajka miksuję wraz z cukrem na jednolitą masę.
  5. Masło na ciasto roztapiam w garnuszku.
  6. Mąkę przesypuję do miski, dodaję masę jajeczną oraz zaczyn i wyrabiam ciasto. Jeśli za bardzo klei się do rąk, dodaję mąki.
  7. Na koniec wlewam roztopione i przestudzone masło, wyrabiam chwilę i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  8. Po tym czasie przekładam ciasto do blaszki 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Na wierzchu układam owoce - mogą być zarówno świeże, jak i te z kompotu. W przypadku tych drugich dokładnie je odsączam. Odstawiam na 10-15 minut.
  10. Przygotowuję kruszonkę, rozcierając w misce wszystkie składniki.
  11. Kruszonką posypuję ciasto drożdżowe.
  12. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez ok. 30-35 minut.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej