Najbardziej puszyste ciasto drożdżowe na świecie. Dodaj do niego owoce z kompotu
Zapach ciasta drożdżowego pięknie wypełnia mieszkanie i sprawia, że w brzuchu od razu zaczyna burczeć. Puszysta drożdżówka wzbogacona owocami z kompotu to najlepszy przepis na domową drożdżówkę.
26.02.2024 | aktual.: 26.02.2024 11:09
Idealnie puszyste, delikatne jak chmurka i mięciutkie - takiemu ciastu drożdżowemu nie sposób jest się oprzeć. Jeśli do tego dorzucimy owoce, które zostały nam po wypiciu kompotu i posypiemy całość maślaną kruszonką, to uzyskamy deser po prostu idealny. Z tym przepisem nie musisz obawiać się zakalca, suchego na wiór ciasta czy niewyrośniętego zaczynu. Sekret tkwi w proporcjach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami
Idealne ciasto drożdżowe rośnie w piekarniku, jest puszyste po przekrojeniu i delikatne w smaku. Chociaż może się wydawać, że w przygotowaniu nie ma nic skomplikowanego, to wciąż wiele osób obawia się pieczenia. Z pomocą przychodzi mój prosty przepis, który wyjdzie nawet drożdżowym amatorom. Odpowiednio dobrane proporcje to gwarancja sukcesu.
Składniki:
Zaczyn
- 1 szklanka mleka,
- pół kostki drożdży,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- pół szklanki cukru,
- 100 g masła,
- zaczyn,
- owoce.
Kruszonka:
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- 100 g zimnego masła.
Sposób przygotowania:
- Zaczynam od zaczynu. W rondelku podgrzewam mleko wraz z cukrem.
- Gdy będzie ciepłe (ale nie gorące) dodaję pokruszone drożdże oraz mąkę i dokładnie mieszam.
- Zaczyn odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Powinien co najmniej podwoić swoją objętość.
- Jajka miksuję wraz z cukrem na jednolitą masę.
- Masło na ciasto roztapiam w garnuszku.
- Mąkę przesypuję do miski, dodaję masę jajeczną oraz zaczyn i wyrabiam ciasto. Jeśli za bardzo klei się do rąk, dodaję mąki.
- Na koniec wlewam roztopione i przestudzone masło, wyrabiam chwilę i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
- Po tym czasie przekładam ciasto do blaszki 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu układam owoce - mogą być zarówno świeże, jak i te z kompotu. W przypadku tych drugich dokładnie je odsączam. Odstawiam na 10-15 minut.
- Przygotowuję kruszonkę, rozcierając w misce wszystkie składniki.
- Kruszonką posypuję ciasto drożdżowe.
- Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez ok. 30-35 minut.
Smacznego!