Ciasto drożdżowe robię inaczej niż wszyscy. Nie brudzę rąk, a ono wyrasta o wiele szybciej

Masz dość brudnych naczyń i klejących się rąk po przygotowywaniu ciasta drożdżowego? Ten prosty patent z workiem foliowym całkowicie odmieni twoje pieczenie! Ciasto wyrośnie błyskawicznie, a ty zaoszczędzisz czas i energię.

Ciasto drożdżowe robię inaczej niż wszyscy. Dzięki sprytnemu trikowi wyrasta o wiele szybciejCiasto drożdżowe robię inaczej niż wszyscy. Dzięki sprytnemu trikowi wyrasta o wiele szybciej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Masz ochotę na pyszne, domowe ciasto drożdżowe, ale obawiasz się bałaganu podczas wyrabiania ciasta? Mamy dla ciebie idealne rozwiązanie - ciasto drożdżowe w worku foliowym! Ten genialny patent pozwala na przygotowanie ciasta bez brudzenia rąk i naczyń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Ciasto drożdżowe - szybko, prosto i bez bałaganu

Tradycyjne ciasto drożdżowe wymaga wyrabiania ciasta ręcznie, co może być czasochłonne i męczące. Dodatkowo, klejące się ciasto często brudzi blat i dłonie. Ciasto drożdżowe w worku eliminuje te problemy. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w worku foliowym, szczelnie go zamknąć i umieścić w ciepłej wodzie. Ciasto wyrośnie samo, a ty nie będziesz musiał martwić się o sprzątanie.

Prosty przepis na puszyste ciasto

Do przygotowania ciasta drożdżowego w worku potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników:

  • 1 jajko,
  • 30 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 4 g suszonych drożdży,
  • 100 ml letniego mleka,
  • 250 g mąki.

Przygotowanie:

  1. Do worka foliowego strunowego wbij jajko, dodaj cukier, cukier wanilinowy, sól i drożdże.
  2. Wlej letnie mleko i delikatnie wymieszaj całość przez woreczek.
  3. Dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj, aż ciasto będzie jednorodne.
  4. Szczelnie zamknij woreczek i umieść go w garnku z ciepłą wodą.
  5. Odczekaj, aż ciasto wyrośnie i wypełni woreczek.
  6. Otwórz woreczek i wyłóż ciasto do wysmarowanej masłem formy.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Wskazówki:

  • Do ciasta możesz dodać ulubione dodatki, np. rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub cynamon.
  • Jeśli używasz świeżych drożdży, rozetrzyj je z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka przed dodaniem do ciasta.

Ciasto drożdżowe w worku to idealny sposób na szybki i łatwy wypiek. Ten prosty przepis z pewnością cię zachwyci!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀