Ciasto drożdżowe robię inaczej niż wszyscy. Nie brudzę rąk, a ono wyrasta o wiele szybciej

Masz dość brudnych naczyń i klejących się rąk po przygotowywaniu ciasta drożdżowego? Ten prosty patent z workiem foliowym całkowicie odmieni twoje pieczenie! Ciasto wyrośnie błyskawicznie, a ty zaoszczędzisz czas i energię.

Ciasto drożdżowe robię inaczej niż wszyscy. Dzięki sprytnemu trikowi wyrasta o wiele szybciejCiasto drożdżowe robię inaczej niż wszyscy. Dzięki sprytnemu trikowi wyrasta o wiele szybciej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Masz ochotę na pyszne, domowe ciasto drożdżowe, ale obawiasz się bałaganu podczas wyrabiania ciasta? Mamy dla ciebie idealne rozwiązanie - ciasto drożdżowe w worku foliowym! Ten genialny patent pozwala na przygotowanie ciasta bez brudzenia rąk i naczyń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Ciasto drożdżowe - szybko, prosto i bez bałaganu

Tradycyjne ciasto drożdżowe wymaga wyrabiania ciasta ręcznie, co może być czasochłonne i męczące. Dodatkowo, klejące się ciasto często brudzi blat i dłonie. Ciasto drożdżowe w worku eliminuje te problemy. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w worku foliowym, szczelnie go zamknąć i umieścić w ciepłej wodzie. Ciasto wyrośnie samo, a ty nie będziesz musiał martwić się o sprzątanie.

Prosty przepis na puszyste ciasto

Do przygotowania ciasta drożdżowego w worku potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników:

  • 1 jajko,
  • 30 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 4 g suszonych drożdży,
  • 100 ml letniego mleka,
  • 250 g mąki.

Przygotowanie:

  1. Do worka foliowego strunowego wbij jajko, dodaj cukier, cukier wanilinowy, sól i drożdże.
  2. Wlej letnie mleko i delikatnie wymieszaj całość przez woreczek.
  3. Dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj, aż ciasto będzie jednorodne.
  4. Szczelnie zamknij woreczek i umieść go w garnku z ciepłą wodą.
  5. Odczekaj, aż ciasto wyrośnie i wypełni woreczek.
  6. Otwórz woreczek i wyłóż ciasto do wysmarowanej masłem formy.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Wskazówki:

  • Do ciasta możesz dodać ulubione dodatki, np. rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub cynamon.
  • Jeśli używasz świeżych drożdży, rozetrzyj je z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka przed dodaniem do ciasta.

Ciasto drożdżowe w worku to idealny sposób na szybki i łatwy wypiek. Ten prosty przepis z pewnością cię zachwyci!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo