Ciasto neapolitańskie z serduszkami. Sprawdzi się idealnie jako walentynkowy deser

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. I jeśli z tej okazji chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę wyjątkowym przepisem, trzykolorowe ciasto z serduszkowym akcentem jest właśnie dla ciebie.

Taki wypiek to idealny pomysł na prezent dla drugiej połówkiTaki wypiek to idealny pomysł na prezent dla drugiej połówki
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Jak powiedzieć komuś, że jest dla ciebie całym światem? Moim zdaniem najlepiej sprawdzają się prezenty od serca, w które wkładamy naprawdę sporo pracy. A jeśli jeszcze można je potem zjeść, to już w ogóle sztos. W końcu powiedzenie "przez żołądek do serca" nie powstało przez przypadek. 

Warto więc z okazji dnia zakochanych przygotować dla swojej miłości genialne ciacho w trzech kolorach. Jak je zrobić? To bardzo proste, wystarczy wykorzystać motyw na ciasto neapolitańskie. I nie chodzi tu oczywiście o ciasto na pizzę, a genialny deser, na który składa się przepiękna mozaika z kilku kolorów i smaków — wanilii, czekolady oraz truskawek. Co więcej, idealnym uzupełnieniem będzie w tym przypadku dekoracja w formie serduszek.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Ciasto neapolitańskie z serduszkami. Przepis na walentynkowy deser

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka sprite,
  • 3 łyżeczki mąki pszennej z podziałem na pół,
  • 1,5 łyżeczki kakao,
  • różowy barwnik spożywczy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od oddzielenia białek od żółtek. Najpierw ubijam same białka na sztywną pianę, a następnie dodaję do miski drobny cukier. Robię to małymi partiami. Tak samo postępuję z żółtkami.

Po połączeniu białek i cukru mogę dodać żółtka
Po połączeniu białek i cukru mogę dodać żółtka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie do miski trafiają: mąka, proszek do pieczenia, olej oraz napój sprite. Dzięki ostatniemu produktowi domowy wypiek będzie idealnie puszysty i wilgotny. Co więcej, w kombinacji smakowej pojawią się zupełnie nowe i ciekawe akcenty. 

Sprite w tym przepisie pełni bardzo ważną rolę
Sprite w tym przepisie pełni bardzo ważną rolę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gotowe ciasto dzielę na trzy części. Do pierwszej miski dodaję 1,5 łyżeczki kakao, do drugiej 1,5 łyżeczki mąki, zaś do trzeciej 1,5 łyżeczki mąki oraz różowy barwnik spożywczy. 

Gotową mieszankę rozlewa do trzech misek
Gotowe ciasto rozlewam do trzech misek © Licencjodawca | Pyszności

I tak w mgnieniu oka tworzę ciasto w trzech kolorach do przyszłego wypieku.

Krok 4. Okrągłą formę do pieczenia zabezpieczam papierem, po czym zaczynam wypełniać ją na przemian ciastem brązowym, białym i różowym. 

Czas wypełnić formę kolorowym ciastem
Czas wypełnić formę kolorowym ciastem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie robię kolejną warstwę z białego ciasta, sięgam po rękaw cukierniczy i napełniam go różowym ciastem. Tworzę na całej powierzchni małe kleksy. Na koniec nadaję im kształt serduszka przy pomocy małego nożyka. 

Jeszcze tylko serduszkowa dekoracja
Jeszcze tylko serduszkowa dekoracja © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane ciasto piekę przez 60 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. 

Krok 6. Upieczone ciasto dekoruję cukrem pudrem. Świetnie sprawdzi się tu również domowy lukier, jak i polewa czekoladowa. Smacznego!

I można się zajadać!
I można się zajadać! © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza