Ciasto neapolitańskie z serduszkami. Sprawdzi się idealnie jako walentynkowy deser
11.02.2024 10:29, aktual.: 12.02.2024 01:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. I jeśli z tej okazji chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę wyjątkowym przepisem, trzykolorowe ciasto z serduszkowym akcentem jest właśnie dla ciebie.
Jak powiedzieć komuś, że jest dla ciebie całym światem? Moim zdaniem najlepiej sprawdzają się prezenty od serca, w które wkładamy naprawdę sporo pracy. A jeśli jeszcze można je potem zjeść, to już w ogóle sztos. W końcu powiedzenie "przez żołądek do serca" nie powstało przez przypadek.
Warto więc z okazji dnia zakochanych przygotować dla swojej miłości genialne ciacho w trzech kolorach. Jak je zrobić? To bardzo proste, wystarczy wykorzystać motyw na ciasto neapolitańskie. I nie chodzi tu oczywiście o ciasto na pizzę, a genialny deser, na który składa się przepiękna mozaika z kilku kolorów i smaków — wanilii, czekolady oraz truskawek. Co więcej, idealnym uzupełnieniem będzie w tym przypadku dekoracja w formie serduszek.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto neapolitańskie z serduszkami. Przepis na walentynkowy deser
Składniki:
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka sprite,
- 3 łyżeczki mąki pszennej z podziałem na pół,
- 1,5 łyżeczki kakao,
- różowy barwnik spożywczy.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od oddzielenia białek od żółtek. Najpierw ubijam same białka na sztywną pianę, a następnie dodaję do miski drobny cukier. Robię to małymi partiami. Tak samo postępuję z żółtkami.
Krok 2. Następnie do miski trafiają: mąka, proszek do pieczenia, olej oraz napój sprite. Dzięki ostatniemu produktowi domowy wypiek będzie idealnie puszysty i wilgotny. Co więcej, w kombinacji smakowej pojawią się zupełnie nowe i ciekawe akcenty.
Krok 3. Gotowe ciasto dzielę na trzy części. Do pierwszej miski dodaję 1,5 łyżeczki kakao, do drugiej 1,5 łyżeczki mąki, zaś do trzeciej 1,5 łyżeczki mąki oraz różowy barwnik spożywczy.
I tak w mgnieniu oka tworzę ciasto w trzech kolorach do przyszłego wypieku.
Krok 4. Okrągłą formę do pieczenia zabezpieczam papierem, po czym zaczynam wypełniać ją na przemian ciastem brązowym, białym i różowym.
Krok 5. Następnie robię kolejną warstwę z białego ciasta, sięgam po rękaw cukierniczy i napełniam go różowym ciastem. Tworzę na całej powierzchni małe kleksy. Na koniec nadaję im kształt serduszka przy pomocy małego nożyka.
Tak przygotowane ciasto piekę przez 60 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
Krok 6. Upieczone ciasto dekoruję cukrem pudrem. Świetnie sprawdzi się tu również domowy lukier, jak i polewa czekoladowa. Smacznego!