Szybki przepis na sernikobrownie. Jak zrobić? Pomysł na walentynkowy deser

Dziś przychodzimy do Ciebie z przepisem na sernikobrownie  w kształcie serduszka. Takim deserem z pewnością ucieszysz ukochaną osobę!

Obrazek
Ewa

Sernikobrownie – jak zrobić? Skład i przygotowanie

Jeśli zastanawiasz się, jaki deser podać na walentynkowej kolacji dla bliskiej osoby, podpowiadamy. To sernikobrownie będzie idealnym rozwiązaniem. Łączy w sobie wilgotny, ciężki spód z czekoladowego brownie z lżejszą masą sernikową. W ten sposób powstał deser, który przypadnie do gustu każdemu fanowi słodkości.

Nie bez powodu mówi się, że przez żołądek do serca. Własnoręcznie upieczone ciasto będzie miłym gestem, które z pewnością doceni ukochana osoba. Przygotowanie tego ciasta jest naprawdę proste i wychodzi za każdym razem.

Gotowe sernikobrownie możesz udekorować według uznania: czekoladową polewą, owocami lub posypkę. Jak zrobić sernikobrownie? Przepis, składniki i wykonanie krok po kroku poniżej.

Nasz deser upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips

Składniki

Brownie – składniki

  1. 120 g masła
  2. 100 g czekolady
  3. 1 szklanka cukru
  4. 2 jaja
  5. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  6. 3/4 szklanki mąki pszennej
  7. kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego

Sernik – składniki

  1. 350 g twarogu sernikowego
  2. 1 jajo
  3. 1/3 szklanki cukru
  4. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jak zrobić brownie? Przepis krok po kroku

Zacznij od przygotowania brownie. Wykonanie krok po kroku.

Rozpuść masło i czekoladę i wymieszaj ze sobą. Możesz użyć tutaj czekolady gorzkiej lub połączyć gorzką i mleczną w proporcjach 1:1. Czekoladę i masło możesz również rozpuścić razem w kąpiel wodnej. W tym celu do garnka nalej wodę do 1/3 wysokości, na górze postaw miskę z czekoladą i masłem tak, aby nie dotykała powierzchni wody. Podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą.

Składniki do brownie. W osobnej misce połącz: jajka, cukier i ekstrakt waniliowy. Jako kolejne składniki dodaj ostudzoną mieszankę z czekoladą, czerwony barwnik spożywczy i mąkę. Jeśli chcesz, żeby ciasto było jeszcze bardziej czekoladowe w smaku, to do masy możesz dodać trochę ciemnego kakao.

Przełóż mieszankę do formy do pieczenia z Ovi.

Przepis na sernik – jak zrobić?

Przejdź do przygotowania serowej masy do ciasta. Tak powstaje przepis na sernikobrownie.

W tym celu połącz twaróg sernikowy, jajko, cukier i ekstrakt waniliowy. Do masy możesz dorzucić również łyżkę budyniu waniliowego lub śmietankowego.

Umieść serową mieszankę na wierzchu, po czym piecz w Ovi przez 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Serwowanie sernikobrownie

Poczekaj aż upieczone sernikobrownie przestygnie.

Z upieczonego ciasta wytnij kształt serca i gotowe. Jeśli chcesz, to ciasto możesz udekorować czekoladową polewą i malinami- będzie prezentowało się jeszcze lepiej

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska