Bułeczki maślane z czekoladą, czyli drożdżówki na słodko. Składniki i wykonanie krok po kroku

Bułeczki maślane z czekoladą, czyli drożdżówki na słodko, to coś, czemu po prostu nie da się oprzeć. Prezentują się znakomicie i świetnie sprawdzą się jako śniadanie na słodko.

Obrazek
Ewa

Bułeczki maślane z czekoladą, czyli drożdżówki na słodko. Jak zrobić?

Bułeczki maślane z czekoladą po prostu rozpływają się w ustach. Wszystko jest zasługą pysznego ciasta drożdżowego na słodko, którego przygotowanie jest banalnie proste.

Jak szybko zrobić ciasto drożdżowe na bułeczki maślane z czekoladą? Chociaż mogłoby się wydawać, że przygotowanie ciasta drożdżowego jest bardzo pracochłonne, to nic bardziej mylnego. Wymaga nieco cierpliwości, bo musi wyrosnąć, ale sam proces przygotowanie nie trwa długo. W naszym przepisie wykorzystaliśmy drożdże suszone – dzięki temu nie trzeba przygotowywać rozczynu i czekać, aż wyrośnie.

Miękkie, puszyste bułeczki z czekoladą to idealna propozycja na drugie śniadanie i podwieczorek. Zobacz nasz przepis na bułeczki maślane z czekoladą. Składniki i wykonanie poniżej.

Zobacz również: Szybkie ciasto z jabłkami

Składniki

Bułeczki maślane z czekoladą – składniki

  1. 200 ml śmietanki 30%
  2. 250 ml mleka
  3. 70 g cukru
  4. 1 jajko
  5. 7 g suchych drożdży
  6. 600 g mąki pszennej typu 550
  7. 1 i 1/2 łyżeczki soli
  8. 200 g dropsów czekoladowych

Składniki do posmarowania ciasta drożdżowego

  1. 1 jajko
  2. 1/3 szklanki mleka

Jak zrobić ciasto drożdżowe na bułeczki maślane z czekoladą?

Zacznijmy od przygotowania ciasta drożdżowego na bułeczki maślane z czekoladą.

W garnuszki podgrzej śmietankę 30% wraz z mlekiem. Następnie przelej śmietankę z mlekiem do misy robota kuchennego. Dodaj jajko, cukier, suszone drożdże i mąkę pszenną. Suszone drożdże nie wymagają zrobienia rozczynu, więc możesz dodać je bezpośrednio do masy. Śmietanka i mleko nie mogą być bardzo gorące, bo mogą zabić drożdże i ciasto nie wyrośnie. Całość wymieszaj robotem kuchennym lub wyrób ciasto rękami.

Na samym końcu dodaj dropsy czekoladowe i ponownie zamieszaj. Przełóż do miski i odstaw pod przykryciem na 60 minut. Zamiast dropsów czekoladowych możesz użyć posiekanej drobno czekolady gorzkiej lub wymieszać ją pół na pół z czekoladą mleczną. Ciasto na bułeczki możesz przygotować dzień wcześniej i schować na noc do lodówki. Wyrośnie nawet w niższej temperaturze, a Ty będziesz mógł upiec świeże bułeczki na śniadanie.

Pieczenie i serwowanie bułeczek maślanych z czekoladą

Gdy ciasto wyrośnie – czas zamienić je w pyszne maślane bułeczki.

Ciasto podziel na mniejsze kawałki. Stwórz z nich długie wałki i zwiń w rulon. Umieść w formie do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia.

Bułeczki maślane z czekoladą – czas pieczenia i temperatura

Przed wizytą w piekarniku posmaruj mieszanką z jajka i mleka. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

I gotowe! Najlepiej smakują ze szklanką świeżego mleka lub dobrej kawy. To idealna propozycja na drugie śniadanie, bo z łatwością możesz zabrać je ze sobą do pracy czy szkoły.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis