Bułeczki maślane z czekoladą, czyli drożdżówki na słodko. Składniki i wykonanie krok po kroku
Bułeczki maślane z czekoladą, czyli drożdżówki na słodko, to coś, czemu po prostu nie da się oprzeć. Prezentują się znakomicie i świetnie sprawdzą się jako śniadanie na słodko.
31.01.2022 | aktual.: 19.03.2024 11:28
Bułeczki maślane z czekoladą, czyli drożdżówki na słodko. Jak zrobić?
Bułeczki maślane z czekoladą po prostu rozpływają się w ustach. Wszystko jest zasługą pysznego ciasta drożdżowego na słodko, którego przygotowanie jest banalnie proste.
Jak szybko zrobić ciasto drożdżowe na bułeczki maślane z czekoladą? Chociaż mogłoby się wydawać, że przygotowanie ciasta drożdżowego jest bardzo pracochłonne, to nic bardziej mylnego. Wymaga nieco cierpliwości, bo musi wyrosnąć, ale sam proces przygotowanie nie trwa długo. W naszym przepisie wykorzystaliśmy drożdże suszone – dzięki temu nie trzeba przygotowywać rozczynu i czekać, aż wyrośnie.
Miękkie, puszyste bułeczki z czekoladą to idealna propozycja na drugie śniadanie i podwieczorek. Zobacz nasz przepis na bułeczki maślane z czekoladą. Składniki i wykonanie poniżej.
Zobacz również: Szybkie ciasto z jabłkami
Składniki
Bułeczki maślane z czekoladą – składniki
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 ml mleka
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 7 g suchych drożdży
- 600 g mąki pszennej typu 550
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 200 g dropsów czekoladowych
Składniki do posmarowania ciasta drożdżowego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
Jak zrobić ciasto drożdżowe na bułeczki maślane z czekoladą?
Zacznijmy od przygotowania ciasta drożdżowego na bułeczki maślane z czekoladą.
W garnuszki podgrzej śmietankę 30% wraz z mlekiem. Następnie przelej śmietankę z mlekiem do misy robota kuchennego. Dodaj jajko, cukier, suszone drożdże i mąkę pszenną. Suszone drożdże nie wymagają zrobienia rozczynu, więc możesz dodać je bezpośrednio do masy. Śmietanka i mleko nie mogą być bardzo gorące, bo mogą zabić drożdże i ciasto nie wyrośnie. Całość wymieszaj robotem kuchennym lub wyrób ciasto rękami.
Na samym końcu dodaj dropsy czekoladowe i ponownie zamieszaj. Przełóż do miski i odstaw pod przykryciem na 60 minut. Zamiast dropsów czekoladowych możesz użyć posiekanej drobno czekolady gorzkiej lub wymieszać ją pół na pół z czekoladą mleczną. Ciasto na bułeczki możesz przygotować dzień wcześniej i schować na noc do lodówki. Wyrośnie nawet w niższej temperaturze, a Ty będziesz mógł upiec świeże bułeczki na śniadanie.
Pieczenie i serwowanie bułeczek maślanych z czekoladą
Gdy ciasto wyrośnie – czas zamienić je w pyszne maślane bułeczki.
Ciasto podziel na mniejsze kawałki. Stwórz z nich długie wałki i zwiń w rulon. Umieść w formie do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia.
Bułeczki maślane z czekoladą – czas pieczenia i temperatura
Przed wizytą w piekarniku posmaruj mieszanką z jajka i mleka. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).
I gotowe! Najlepiej smakują ze szklanką świeżego mleka lub dobrej kawy. To idealna propozycja na drugie śniadanie, bo z łatwością możesz zabrać je ze sobą do pracy czy szkoły.
Smacznego!