W PRL-u były hitem. Dziś już prawie nikt ich nie robi

Po przygotowaniu carbonary zostało ci kilka białek i nie wiesz, co z nimi zrobić? Wykorzystaj je do kokosanek, którymi to zajadaliśmy się jako dzieci PRL-u. Większość potrzebnych składników z pewnością masz już w swoim domu.

Domowe kokosankiDomowe kokosanki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dusiowa

Carbonara, pączki czy kogel-mogel wymagają użycia dużej ilości żółtek. Co zrobić z białkami? Możesz przygotować bezę Pavlova albo upiec ciasteczka, którymi zajadaliśmy się w PRL-u. Tak, chodzi o kokosanki. Pyszne, proste i chrupiące będą idealnym towarzyszem do popołudniowej kawy. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Ciasteczka, którymi zajadaliśmy się w PRL-u. Zrobisz je w kilka minut

Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Słodkie, ale nie za słodkie. Kokosowe, ale nie mdłe. Mowa o kokosankach, ciastkach, którymi zajadaliśmy się jeszcze jako dzieci. Przepis na kokosanki jest znany od kilkuset lat. Najprawdopodobniej wymyślono go we Francji, jednak wiele źródeł wskazuje na Włochy.

To idealna przekąska do kawy. Ciasta bazują na wiórkach kokosowych, białkach i cukrze. Cukier można podmienić na stewię lub ksylitol. Wówczas stają się zdrowym łakociem obfitującą w białko. Można potraktować je jako potreningową przekąskę.

Przedstawiamy przepis na klasyczne kokosanki, które przygotujesz w kilka chwil. Potrzebujesz zaledwie czterech składników, a większość z nich z pewnością masz już w domu. Przygotowanie zajmie ci ok. 25 minut z pieczeniem włącznie.

Ciastka "kokosanki" - przepis

Składniki:

  • białka z 3 jaj,
  • 150 g wiórków kokosowych,
  • 60 g masła,
  • 130 g cukru.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść w rondelku. Kiedy całkowicie się rozpuści, połącz je z wiórkami kokosowymi. Gotową masę odstaw do ostygnięcia.
  2. W międzyczasie zajmij się białkami. Ubij je na sztywną pianę. Jeśli chcesz przyśpieszyć ten proces, dodaj do nich odrobinę soku z cytryny i soli.
  3. Do białek dodawaj po łyżce cukru. Nie przerywaj miksowania.
  4. Białka delikatnie połącz z masą kokosową.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stp.C., grzanie góra-dół.
  6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niej po łyżce masy. Uformuj ją na kształt kokosanek.
  7. Uformowane ciastka włóż do piekarnika i piecz je przez 15 - 20 minut, aż staną się rumiane.

Porady:

  1. Cukier możesz zastąpić stewią, ksylitolem lub erytrolem.
  2. Jeśli chcesz podać ciastka dzieciom, podmień cukier na dojrzałego banana. Dodaj nieco więcej wiórków kokosowych, aby ciastka zachowały swoją chrupkość.
  3. Nie boj się eksperymentów. Do ciastek możesz dodać cynamon, kardamon, lofizowane maliny czy kakao.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki