Z czterech składników i bez pieczenia robię bajeczne ciasto. Idealnie dla leniuchów

Wystarczą cztery proste składniki, odrobina cierpliwości i naprawdę totalne minimum umiejętności kulinarnych, by stworzyć przepyszne ciasto, którym zachwycą się wszyscy domownicy. A najlepsze jest to, że nie musisz do tego nawet włączać piekarnika!

Ciasto bez pieczenia dla leniwych. Wystarczą 4 składnikiCiasto bez pieczenia dla leniwych. Wystarczą 4 składniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Eva_daren

Chociaż z zasady uwielbiam piec ciasta — przyglądać się działaniu drożdży, śledzić wzrost wypieku w piekarniku i raczyć się dobiegającą stamtąd cudowną wonią — to nie zawsze mam na to czas i ochotę. Każdemu zdarzy się przecież dzień lenia, w którym na obiad robimy najprostszy makaron i za nic, za żadne skarby, nie będziemy tworzyć skomplikowanych wypieków rodem z cukierniczych podręczników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki à la Kinder Bueno to prawdziwy hit. Koniecznie zrób je w Tłusty Czwartek

To oczywiście nie oznacza, że nie mam wtedy ochoty na ciasto. A więc: jak zrobić tak, żeby się nie narobić, a jednak móc cieszyć się pysznym, kremowym deserem? To bardzo proste. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonego przepisu na ciasto bez pieczenia; takie, do którego stworzenia użyjemy, zamiast piekarnika, lodówki. Brzmi dobrze? A to dopiero początek.

Dzisiaj chcę ci pokazać przepis na takie ciasto. Wystarczy kilka składników, by powstało prawdziwe kulinarne cudo. I ten smak! Połączenie serka mascarpone i kakaowych wafli okazuje się tu strzałem w dziesiątkę. Zobacz sam, jakie to proste i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.

Ciasto bez pieczenia z 4 składników

Składniki:

  • 300 g wafli z kremem kakaowym,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 200 g mleka skondensowanego.
Ciasto bez pieczenia z mascarpone? Pycha!
Ciasto bez pieczenia z mascarpone? Pycha! © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Wafelki kakaowe zblenduj. Żeby poszło łatwiej, możesz je najpierw pokruszyć. Powstała masa powinna być dosyć sypka.
  2. Przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż ją pergaminem i przesyp tam zblendowane wafle. Wyrównaj je tak, by powstał z nich w miarę jednolity spód.
  3. Śmietankę i mascarpone ubij na sztywną masę. Wymieszaj z mlekiem.
  4. Tak przygotowaną mieszankę przelej do formy. Wyrównaj, a następnie zabezpiecz folią spożywczą.
  5. Ciasto bez pieczenia wstaw teraz do lodówki. Niech spędzi tam przynajmniej 2-3 godziny. Następnie wyciągnij, pokrój i et voila! Możesz jeszcze dodać na wierzchu ulubione dodatki, na przykład startą czekoladę. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść