PrzepisCiasto bez pieczeniaZ czterech składników i bez pieczenia robię bajeczne ciasto. Idealnie dla leniuchów

Z czterech składników i bez pieczenia robię bajeczne ciasto. Idealnie dla leniuchów

Ciasto bez pieczenia dla leniwych. Wystarczą 4 składniki
Ciasto bez pieczenia dla leniwych. Wystarczą 4 składniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Eva_daren
06.02.2024 11:17, aktualizacja: 16.03.2024 14:37

Wystarczą cztery proste składniki, odrobina cierpliwości i naprawdę totalne minimum umiejętności kulinarnych, by stworzyć przepyszne ciasto, którym zachwycą się wszyscy domownicy. A najlepsze jest to, że nie musisz do tego nawet włączać piekarnika!

Chociaż z zasady uwielbiam piec ciasta — przyglądać się działaniu drożdży, śledzić wzrost wypieku w piekarniku i raczyć się dobiegającą stamtąd cudowną wonią — to nie zawsze mam na to czas i ochotę. Każdemu zdarzy się przecież dzień lenia, w którym na obiad robimy najprostszy makaron i za nic, za żadne skarby, nie będziemy tworzyć skomplikowanych wypieków rodem z cukierniczych podręczników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To oczywiście nie oznacza, że nie mam wtedy ochoty na ciasto. A więc: jak zrobić tak, żeby się nie narobić, a jednak móc cieszyć się pysznym, kremowym deserem? To bardzo proste. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonego przepisu na ciasto bez pieczenia; takie, do którego stworzenia użyjemy, zamiast piekarnika, lodówki. Brzmi dobrze? A to dopiero początek.

Dzisiaj chcę ci pokazać przepis na takie ciasto. Wystarczy kilka składników, by powstało prawdziwe kulinarne cudo. I ten smak! Połączenie serka mascarpone i kakaowych wafli okazuje się tu strzałem w dziesiątkę. Zobacz sam, jakie to proste i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.

Ciasto bez pieczenia z 4 składników

Składniki:

  • 300 g wafli z kremem kakaowym,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 200 g mleka skondensowanego.
Ciasto bez pieczenia z mascarpone? Pycha!
Ciasto bez pieczenia z mascarpone? Pycha!© Canva

Sposób przygotowania:

  1. Wafelki kakaowe zblenduj. Żeby poszło łatwiej, możesz je najpierw pokruszyć. Powstała masa powinna być dosyć sypka.
  2. Przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż ją pergaminem i przesyp tam zblendowane wafle. Wyrównaj je tak, by powstał z nich w miarę jednolity spód.
  3. Śmietankę i mascarpone ubij na sztywną masę. Wymieszaj z mlekiem.
  4. Tak przygotowaną mieszankę przelej do formy. Wyrównaj, a następnie zabezpiecz folią spożywczą.
  5. Ciasto bez pieczenia wstaw teraz do lodówki. Niech spędzi tam przynajmniej 2-3 godziny. Następnie wyciągnij, pokrój i et voila! Możesz jeszcze dodać na wierzchu ulubione dodatki, na przykład startą czekoladę. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także