Z czterech składników i bez pieczenia robię bajeczne ciasto. Idealnie dla leniuchów
Wystarczą cztery proste składniki, odrobina cierpliwości i naprawdę totalne minimum umiejętności kulinarnych, by stworzyć przepyszne ciasto, którym zachwycą się wszyscy domownicy. A najlepsze jest to, że nie musisz do tego nawet włączać piekarnika!
06.02.2024 | aktual.: 16.03.2024 14:37
Chociaż z zasady uwielbiam piec ciasta — przyglądać się działaniu drożdży, śledzić wzrost wypieku w piekarniku i raczyć się dobiegającą stamtąd cudowną wonią — to nie zawsze mam na to czas i ochotę. Każdemu zdarzy się przecież dzień lenia, w którym na obiad robimy najprostszy makaron i za nic, za żadne skarby, nie będziemy tworzyć skomplikowanych wypieków rodem z cukierniczych podręczników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To oczywiście nie oznacza, że nie mam wtedy ochoty na ciasto. A więc: jak zrobić tak, żeby się nie narobić, a jednak móc cieszyć się pysznym, kremowym deserem? To bardzo proste. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonego przepisu na ciasto bez pieczenia; takie, do którego stworzenia użyjemy, zamiast piekarnika, lodówki. Brzmi dobrze? A to dopiero początek.
Dzisiaj chcę ci pokazać przepis na takie ciasto. Wystarczy kilka składników, by powstało prawdziwe kulinarne cudo. I ten smak! Połączenie serka mascarpone i kakaowych wafli okazuje się tu strzałem w dziesiątkę. Zobacz sam, jakie to proste i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.
Ciasto bez pieczenia z 4 składników
Składniki:
- 300 g wafli z kremem kakaowym,
- 200 g serka mascarpone,
- 400 ml śmietanki 30 proc.,
- 200 g mleka skondensowanego.
Sposób przygotowania:
- Wafelki kakaowe zblenduj. Żeby poszło łatwiej, możesz je najpierw pokruszyć. Powstała masa powinna być dosyć sypka.
- Przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż ją pergaminem i przesyp tam zblendowane wafle. Wyrównaj je tak, by powstał z nich w miarę jednolity spód.
- Śmietankę i mascarpone ubij na sztywną masę. Wymieszaj z mlekiem.
- Tak przygotowaną mieszankę przelej do formy. Wyrównaj, a następnie zabezpiecz folią spożywczą.
- Ciasto bez pieczenia wstaw teraz do lodówki. Niech spędzi tam przynajmniej 2-3 godziny. Następnie wyciągnij, pokrój i et voila! Możesz jeszcze dodać na wierzchu ulubione dodatki, na przykład startą czekoladę. Smacznego!