Ciasteczka z brzoskwinią dosłownie rozpływają się w ustach. Lepszych nie jadłam!
Pomysłów na mini słodkości domowej roboty nigdy nie jest za wiele. Tym bardziej jeśli można znaleźć w nich owocowy akcent. I wszystkie te dobroci są obecne w dzisiejszym przepisie.
08.01.2024 | aktual.: 08.01.2024 13:04
Na pewno zgodzisz się ze mną, że każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na coś słodkiego. Dlatego też przy tego typu okazjach warto pamiętać o genialnym przepisie na domowe ciasteczka z brzoskwiniową nutką.
Te małe pyszności są tak dobre, że znikają z talerzy w mgnieniu oka. A wszystko to zasługa genialnych składników, które tworzą niesamowitą kombinację smakową. Ogromną zaletą dzisiejszego przepisu jest również fakt, że domowe ciasteczka nie tylko świetnie smakują, ale i pięknie się prezentują. Obok takiej mieszanki po prostu nie sposób przejść obojętnie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te małe piękności fenomenalnie smakują. Nic więc dziwnego, że każdy, kto je skosztuje, od razu prosi o dokładkę!
Składniki:
Budyń:
- 300 ml mleka,
- 1 żółtko,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.
Ciasto:
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- 100 ml oleju,
- 300 g mąki pszennej,
- 10 g proszku do pieczenia.
Dodatki:
- 5 połówek brzoskwiń w syropie.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania domowego budyniu. W tym celu łączę w garnku na palniku: mleko, żółtko, cukier oraz skrobię ziemniaczaną. Produkty mieszam przy pomocy kuchennej rózgi, po czym podgrzewam całość, aż mocno zgęstnieje.
Krok 2. W osobnej misce łączę jajka oraz cukier. Do połączenia składników używam ponownie kuchennej rózgi. Po chwili do powstałej mieszanki wlewam również olej.
Krok 3. To jednak nie koniec pracy na dziś, bo do mieszanki dodaję także proszek do pieczenia oraz przesianą przez sitko mąkę pszenną. Dzięki temu zabiegowi przyszłe ciasteczka będą jeszcze bardziej puszyste.
Krok 4. Składniki z miski zaczynam zagniatać przy pomocy rąk, po czym gładkie i jednolite ciasto dzielę na dwie części. Połówkę ciasta odkładam na później. Z kolei drugą połówkę rozwałkowuję na cienki placek, po czym wycinam z niego małe kółka.
Krok 5. Gotowe ciasteczka przekładam do blachy do pieczenia, którą wcześniej zabezpieczam przy pomocy papieru do pieczenia. Na każdym kółku układam drobno posiekane brzoskwinie.
Krok 6. Następnie przekładam do rękawa cukierniczego domowy budyń, po czym rozprowadzam go na każdym ciasteczku.
Krok 7. Czas wykorzystać wcześniej odłożone ciasto. Ścieram je na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na każde ciasteczko.
Krok 8. Przygotowane w ten sposób ciasteczka wkładam na koniec do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie na domowe ciasteczka. Wykorzystasz go w swojej kuchni już niebawem? Mam nadzieję, że tak właśnie będzie i pokochasz łakocie domowej roboty równie mocno jak ja!