Ciasteczka z brzoskwinią dosłownie rozpływają się w ustach. Lepszych nie jadłam!

Pomysłów na mini słodkości domowej roboty nigdy nie jest za wiele. Tym bardziej jeśli można znaleźć w nich owocowy akcent. I wszystkie te dobroci są obecne w dzisiejszym przepisie.

Ślinka cieknie od samego patrzenia!Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Na pewno zgodzisz się ze mną, że każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na coś słodkiego. Dlatego też przy tego typu okazjach warto pamiętać o genialnym przepisie na domowe ciasteczka z brzoskwiniową nutką

Te małe pyszności są tak dobre, że znikają z talerzy w mgnieniu oka. A wszystko to zasługa genialnych składników, które tworzą niesamowitą kombinację smakową. Ogromną zaletą dzisiejszego przepisu jest również fakt, że domowe ciasteczka nie tylko świetnie smakują, ale i pięknie się prezentują. Obok takiej mieszanki po prostu nie sposób przejść obojętnie. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka z brzoskwinią. To słodkości, którym nie da się oprzeć

Te małe piękności fenomenalnie smakują. Nic więc dziwnego, że każdy, kto je skosztuje, od razu prosi o dokładkę!

Składniki:

Budyń:

  • 300 ml mleka,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. 

Ciasto: 

  • 2 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 100 ml oleju,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 10 g proszku do pieczenia. 

Dodatki:

  • 5 połówek brzoskwiń w syropie.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania domowego budyniu. W tym celu łączę w garnku na palniku: mleko, żółtko, cukier oraz skrobię ziemniaczaną. Produkty mieszam przy pomocy kuchennej rózgi, po czym podgrzewam całość, aż mocno zgęstnieje.  

Najpierw przygotowuję domowy budyń
Najpierw przygotowuję domowy budyń © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W osobnej misce łączę jajka oraz cukier. Do połączenia składników używam ponownie kuchennej rózgi. Po chwili do powstałej mieszanki wlewam również olej.

Czas przygotować ciasto
Czas przygotować ciasto © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To jednak nie koniec pracy na dziś, bo do mieszanki dodaję także proszek do pieczenia oraz przesianą przez sitko mąkę pszenną. Dzięki temu zabiegowi przyszłe ciasteczka będą jeszcze bardziej puszyste. 

Do mieszanki ma trafić również mąka pszenna
Do mieszanki ma trafić również mąka pszenna © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Składniki z miski zaczynam zagniatać przy pomocy rąk, po czym gładkiejednolite ciasto dzielę na dwie części. Połówkę ciasta odkładam na później. Z kolei drugą połówkę rozwałkowuję na cienki placek, po czym wycinam z niego małe kółka.

I kółeczka już są!
I kółeczka już są! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe ciasteczka przekładam do blachy do pieczenia, którą wcześniej zabezpieczam przy pomocy papieru do pieczenia. Na każdym kółku układam drobno posiekane brzoskwinie

Na każdym ciasteczku mają znaleźć się brzoskwinie
Na każdym ciasteczku mają znaleźć się brzoskwinie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Następnie przekładam do rękawa cukierniczego domowy budyń, po czym rozprowadzam go na każdym ciasteczku.

Jako kolejny składnik dodaję do ciasteczek budyń domowej roboty
Jako kolejny składnik dodaję do ciasteczek budyń domowej roboty © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Czas wykorzystać wcześniej odłożone ciasto. Ścieram je na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na każde ciasteczko

Domowe ciasteczka są już prawie gotowe
Domowe ciasteczka są już prawie gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Przygotowane w ten sposób ciasteczka wkładam na koniec do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Smacznego!

Pyszności przez duże P!
Pyszności przez duże P! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie na domowe ciasteczka. Wykorzystasz go w swojej kuchni już niebawem? Mam nadzieję, że tak właśnie będzie i pokochasz łakocie domowej roboty równie mocno jak ja!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie