Deska szczęścia na sylwestra. Znajdziesz na niej same rarytasy!

Do sylwestra coraz bliżej, dlatego jeśli nie masz pomysłu na ciekawe menu, zostań ze mną do końca. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować coś smacznego oraz oryginalnego jednocześnie!

Z taką deską przekąsek andrzejki na pewno będą udane!Z taką deską przekąsek sylwester na pewno będzie udany!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że warto mieć pod ręką kilka sprawdzonych pomysłów na przekąski. W końcu świetnie sprawdzają się one podczas wizyty znajomych, domówki czy maratonu filmowego w gronie przyjaciół. 

Tego typu przepisy są również niezastąpionym elementem takich imprez jak: andrzejki, halloween czy sylwester. A, że przed nami kolejna taka okazja, bo już za kilka dni będziemy świętować Sylwestra, przychodzę z czymś wyjątkowym. Deska z różnorodnymi przekąskami przygotowana w ciekawym wydaniu to gotowy patent na udaną imprezę. Wszyscy goście będą zachwyceni!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deska z przekąskami to wystrzałowy pomysł na imprezę sylwestrową

Chcesz, aby o twojej imprezie sylwestrowej goście długo nie zapomnieli? Zaserwuj deskę szczęścia, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie!

Składniki:

  • 250 g sera camembert,
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny,
  • 8 krakersów,
  • 120 g salami,
  • 160 g mini salami,
  • 100 g marynowanych karczochów,
  • 400 g żółtego sera,
  • 200 g sera cheddar,
  • 100 g kabanosów,
  • 90 g szynki parmeńskiej,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 100 g sera pleśniowego blue,
  • 180 g zielonych oliwek,
  • 150 g mini mozzarelli,
  • 250 sera owczego,
  • 300 g czerwonego winogrona,
  • 300 g białego winogrona.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad deską rozpoczynam od rozłożenia na niej arkusza papieru do pieczenia. Następnie kostkę żółtego sera dzielę po przekątnej, dzięki czemu powstają dwa kawałki o kształcie trójkąta. Teraz wystarczy podzielić je na mniejsze elementy

Żółty ser w formie małych trójkącików super się prezentuje
Żółty ser w formie małych trójkącików super się prezentuje © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na desce z papierem robię kleks z konfitury z żurawiny. Bezpośrednio na konfiturze układam ser camembert. Wcześniej dzielę go na mniejsze trójkąty. Pomiędzy kawałkami sera układam krakersy

To trio świetnie do siebie pasuje
To trio świetnie do siebie pasuje © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Zarówno duże, jak i mini salami, składam w taki w sposób, aby otrzymać efekt fali. Mięsne kęski układam blisko sera camembert, tworząc lekko pofalowany wzorek z większymi kawałkami salami w centralnej części. 

Wzorek z salami już jest!
Wzorek z salami już jest! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie z wcześniej pociętych kawałków sera tworzę kolejną odnogę. Tym razem trójkąty układam na przemian. 

Układanie sera trochę przypomina grę domino
Układanie sera trochę przypomina grę domino © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Obok sera camembert układam małą miseczkę z zielonymi oliwkami. Na desce układam też kiść białego i czerwonego winogrona.

Ciekawym elementem na desce będzie winogrono
Ciekawym elementem na desce będzie winogrono © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Jako kolejne przekąski na desce lądują: ser owczy, marynowane karczochy w kolejnej miseczce, szynka parmeńska złożona w małą harmonijkę oraz ser cheddar podzielony wcześniej w drobną kostkę. 

Cheddar kroję w kostkę i układam blisko szynki parmeńskiej
Cheddar kroję w kostkę i układam blisko szynki parmeńskiej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Na koniec powstałe luki wypełniam przy pomocy kabanosów, sera pleśniowego blue, korniszonów, mini mozzarelli, pomidorków koktajlowychświeżych gałązek rozmarynu. I gotowe, deskę można serwować gościom!

Piękny obraz w jadalnym wydaniu
Piękny obraz w jadalnym wydaniu © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni