Deska szczęścia na sylwestra. Znajdziesz na niej same rarytasy!
Do sylwestra coraz bliżej, dlatego jeśli nie masz pomysłu na ciekawe menu, zostań ze mną do końca. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować coś smacznego oraz oryginalnego jednocześnie!
30.12.2023 12:45
Na pewno zgodzisz się ze mną, że warto mieć pod ręką kilka sprawdzonych pomysłów na przekąski. W końcu świetnie sprawdzają się one podczas wizyty znajomych, domówki czy maratonu filmowego w gronie przyjaciół.
Tego typu przepisy są również niezastąpionym elementem takich imprez jak: andrzejki, halloween czy sylwester. A, że przed nami kolejna taka okazja, bo już za kilka dni będziemy świętować Sylwestra, przychodzę z czymś wyjątkowym. Deska z różnorodnymi przekąskami przygotowana w ciekawym wydaniu to gotowy patent na udaną imprezę. Wszyscy goście będą zachwyceni!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz, aby o twojej imprezie sylwestrowej goście długo nie zapomnieli? Zaserwuj deskę szczęścia, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie!
Składniki:
- 250 g sera camembert,
- 2 łyżki konfitury z żurawiny,
- 8 krakersów,
- 120 g salami,
- 160 g mini salami,
- 100 g marynowanych karczochów,
- 400 g żółtego sera,
- 200 g sera cheddar,
- 100 g kabanosów,
- 90 g szynki parmeńskiej,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 100 g sera pleśniowego blue,
- 180 g zielonych oliwek,
- 150 g mini mozzarelli,
- 250 sera owczego,
- 300 g czerwonego winogrona,
- 300 g białego winogrona.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad deską rozpoczynam od rozłożenia na niej arkusza papieru do pieczenia. Następnie kostkę żółtego sera dzielę po przekątnej, dzięki czemu powstają dwa kawałki o kształcie trójkąta. Teraz wystarczy podzielić je na mniejsze elementy.
Krok 2. Na desce z papierem robię kleks z konfitury z żurawiny. Bezpośrednio na konfiturze układam ser camembert. Wcześniej dzielę go na mniejsze trójkąty. Pomiędzy kawałkami sera układam krakersy.
Krok 3. Zarówno duże, jak i mini salami, składam w taki w sposób, aby otrzymać efekt fali. Mięsne kęski układam blisko sera camembert, tworząc lekko pofalowany wzorek z większymi kawałkami salami w centralnej części.
Krok 4. Następnie z wcześniej pociętych kawałków sera tworzę kolejną odnogę. Tym razem trójkąty układam na przemian.
Krok 5. Obok sera camembert układam małą miseczkę z zielonymi oliwkami. Na desce układam też kiść białego i czerwonego winogrona.
Krok 6. Jako kolejne przekąski na desce lądują: ser owczy, marynowane karczochy w kolejnej miseczce, szynka parmeńska złożona w małą harmonijkę oraz ser cheddar podzielony wcześniej w drobną kostkę.
Krok 7. Na koniec powstałe luki wypełniam przy pomocy kabanosów, sera pleśniowego blue, korniszonów, mini mozzarelli, pomidorków koktajlowych i świeżych gałązek rozmarynu. I gotowe, deskę można serwować gościom!