Deska szczęścia na sylwestra. Znajdziesz na niej same rarytasy!

Do sylwestra coraz bliżej, dlatego jeśli nie masz pomysłu na ciekawe menu, zostań ze mną do końca. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować coś smacznego oraz oryginalnego jednocześnie!

Z taką deską przekąsek andrzejki na pewno będą udane!Z taką deską przekąsek sylwester na pewno będzie udany!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że warto mieć pod ręką kilka sprawdzonych pomysłów na przekąski. W końcu świetnie sprawdzają się one podczas wizyty znajomych, domówki czy maratonu filmowego w gronie przyjaciół. 

Tego typu przepisy są również niezastąpionym elementem takich imprez jak: andrzejki, halloween czy sylwester. A, że przed nami kolejna taka okazja, bo już za kilka dni będziemy świętować Sylwestra, przychodzę z czymś wyjątkowym. Deska z różnorodnymi przekąskami przygotowana w ciekawym wydaniu to gotowy patent na udaną imprezę. Wszyscy goście będą zachwyceni!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deska z przekąskami to wystrzałowy pomysł na imprezę sylwestrową

Chcesz, aby o twojej imprezie sylwestrowej goście długo nie zapomnieli? Zaserwuj deskę szczęścia, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie!

Składniki:

  • 250 g sera camembert,
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny,
  • 8 krakersów,
  • 120 g salami,
  • 160 g mini salami,
  • 100 g marynowanych karczochów,
  • 400 g żółtego sera,
  • 200 g sera cheddar,
  • 100 g kabanosów,
  • 90 g szynki parmeńskiej,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 100 g sera pleśniowego blue,
  • 180 g zielonych oliwek,
  • 150 g mini mozzarelli,
  • 250 sera owczego,
  • 300 g czerwonego winogrona,
  • 300 g białego winogrona.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad deską rozpoczynam od rozłożenia na niej arkusza papieru do pieczenia. Następnie kostkę żółtego sera dzielę po przekątnej, dzięki czemu powstają dwa kawałki o kształcie trójkąta. Teraz wystarczy podzielić je na mniejsze elementy

Żółty ser w formie małych trójkącików super się prezentuje
Żółty ser w formie małych trójkącików super się prezentuje © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na desce z papierem robię kleks z konfitury z żurawiny. Bezpośrednio na konfiturze układam ser camembert. Wcześniej dzielę go na mniejsze trójkąty. Pomiędzy kawałkami sera układam krakersy

To trio świetnie do siebie pasuje
To trio świetnie do siebie pasuje © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Zarówno duże, jak i mini salami, składam w taki w sposób, aby otrzymać efekt fali. Mięsne kęski układam blisko sera camembert, tworząc lekko pofalowany wzorek z większymi kawałkami salami w centralnej części. 

Wzorek z salami już jest!
Wzorek z salami już jest! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie z wcześniej pociętych kawałków sera tworzę kolejną odnogę. Tym razem trójkąty układam na przemian. 

Układanie sera trochę przypomina grę domino
Układanie sera trochę przypomina grę domino © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Obok sera camembert układam małą miseczkę z zielonymi oliwkami. Na desce układam też kiść białego i czerwonego winogrona.

Ciekawym elementem na desce będzie winogrono
Ciekawym elementem na desce będzie winogrono © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Jako kolejne przekąski na desce lądują: ser owczy, marynowane karczochy w kolejnej miseczce, szynka parmeńska złożona w małą harmonijkę oraz ser cheddar podzielony wcześniej w drobną kostkę. 

Cheddar kroję w kostkę i układam blisko szynki parmeńskiej
Cheddar kroję w kostkę i układam blisko szynki parmeńskiej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Na koniec powstałe luki wypełniam przy pomocy kabanosów, sera pleśniowego blue, korniszonów, mini mozzarelli, pomidorków koktajlowychświeżych gałązek rozmarynu. I gotowe, deskę można serwować gościom!

Piękny obraz w jadalnym wydaniu
Piękny obraz w jadalnym wydaniu © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥