Przekąska z serową niespodzianką stanie się hitem na każdej imprezie. Ma w sobie to "coś"
Lubisz zaskakiwać bliskich ciekawymi przepisami? A może zbliża się wyjątkowa okazja do świętowania i chcesz wszystkich zachwycić oryginalną przekąską? Z dzisiejszym pomysłem masz to jak w banku!
18.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:44
Na pewno zgodzisz się ze mną, że w całym roku kalendarzowym jest wiele okazji do świętowania. Tego typu wydarzenia wiążą się głównie z suto zastawionym stołem, na którym nie może zabraknąć m.in. ciekawych przekąsek. W sumie już niebawem Andrzejki i to kolejna świetna okazja, aby zaserwować coś ciekawego i smacznego jednocześnie.
Dlatego tym razem, chce pokazać ci, jak w szybki i prosty sposób zrobić przekąskę na bazie ciasta pizzowego z dodatkiem ciągnącego się sera oraz mięsnych pulpetów. Taka kombinacja to prawdziwa poezja smaków. Coś niebywałego!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ta genialna przekąska zachwyca od pierwszego kęsa. Z racji, że podasz ją na ciepło, świetnie wpisuje się w jesienno-zimowe menu
Składniki:
Pulpety:
- 600 g mielonego mięsa z indyka,
- 150 g boczku wędzonego,
- 1/3 szkl. natki pietruszki,
- 1/3 szkl. tartego parmezanu,
- 2 jajka,
- 1/2 bułki pszennej namoczonej w mleku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Pozostałe składniki
- 800 g ciasta na pizzę (podzielone na dwie równe części),
- 250 g sera camembert,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/4 szkl. tartego parmezanu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania pulpetów z indyka. W tym celu łączę w dużej misce: mięso mielone, jajka, drobno posiekany boczek, starty parmezan, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz namoczoną w mleku bułkę.
Krok 2. Składniki wyrabiam przez chwilę, do momentu, aż dobrze się ze sobą połączą. Z mieszanki formuje następnie małe pulpety i odkładam je na bok.
Krok 3. Wcześniej przygotowane ciasto na pizzę dzielę na pół, po czym tworzę z każdego kawałku duże koło. Jedno z takich elementów układam na desce do krojenia. Bezpośrednio w centralnej części umieszczam camembert w całym kawałku.
Krok 4. Następnie biorę arkusz papieru do pieczenia i składam go kilka razy na mniejsze kawałki. Spiczastą końcówkę odcinam i w ten sposób w mgnieniu oka powstaje luka, w której idealnie mieści się ser. Arkusz układam bezpośrednio na cieście.
Robię to po to, aby dwa arkusze ciasta nie zaczęły się lepić, ponieważ to w dużej mierze utrudniłoby poprawne złożenie całej konstrukcji.
Krok 5. Na wierzchu sera i arkusza do pieczenia układam drugą część ciasta. Następnie nacinam je w taki sposób, aby powstało kilka mniejszych elementów. Na każdym takim kawałku układam mięsnego pulpeta i zawijam do środka.
Krok 6. Kiedy wszystkie elementy z górnej części są już złożone, usuwam arkusz papieru i powtarzam cały cykl jeszcze raz na drugiej warstwie ciasta pizzowego.
Krok 7. Ciasto z dodatkami przekładam na formę do pieczenia, po czym polewam oliwą z oliwek. Całość posypuję też parmezanem.
Na koniec wstawiam całą konstrukcję do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza.
Krok 8. I to wszystko. Po wyjęciu z piekarnika gotową przekąskę ustawiam na blacie i goście mogą odrywać upieczony pulpety w cieście i łączyć je z idealnie ciągnącym się serem. Smacznego!