Batatowe kulki w sezamie. Przekąska na ciepło w ciekawym wydaniu

Dzisiejsza przekąska na ciepło na bazie batata stanie się hitem w każdym domu. Jak ją przygotować i jak długo smażyć? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment!

Obrazek
Pyszności

Przekąska na ciepło - ciekawe inspiracje

Wychodzimy z założenia, że w każdym domu powinny znajdować się sprawdzone przepisy na szybkie i mega smaczne przekąski na ciepło. Tego typu kulinarne inspiracje sprawdzą się zarówno podczas niezapowiedzianej wizyty znajomych, czy też jako jeden z elementów imprezowego menu. Sprawdzone przekąski na ciepło warto mieć pod ręką również podczas maratonów filmowych.

Z naszym dzisiejszym przepisem w mgnieniu oka przygotujesz ciekawą przekąskę na ciepło na bazie batata. Smaczne warzywo posłuży nam dzisiaj do zrobienia genialnych kuleczek w sezamowej panierce. Zrób je jeszcze dziś, kiedy to przypada Dzień bez mięsa. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!

Idealną konsystencje naszych batatowych kuleczek uzyskaliśmy dzięki robotowi kuchennemu marki Philips.

Składniki

  1. 1 duży batat
  2. 1/3 szklanki mąki pszennej
  3. 80 g sera cheddar
  4. 1 łyżeczka soli
  5. 1/3 szklanki sezamu

Gotowanie batatów

Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od przygotowania batata.

W tym celu obierz warzywo, po czym pokrój je na mniejsze kawałki. Dzięki temu zabiegowi, słodki ziemniak szybciej się ugotuje. Kawałki batata przełóż do garnka i zalej gorącą wodą.

batatowe kulki sezamowe

Następnie gotuj ok. 25 minut. Wodę z gotującym się batatem możesz delikatnie posolić.

Kuleczki batatowe

Czas przygotować bazę naszych kuleczek warzywnych w panierce sezamowej.

Ugotowane i lekko ostudzone kawałki batata przełóż do robota kuchennego. Następnie dodaj do urządzenia starty na dużych oczkach cheddar, mąkę pszenną oraz sól.

batatowe kulki sezamowe

Połącz składniki, po czym uformuj małe kuleczki. Jeśli mieszanka będzie bardzo się lepić, zawsze możesz dodać do niej trochę więcej mąki pszennej.

batatowe kulki sezamowe

Dodatkowo możesz lekko natłuścić ręce olejem, dzięki czemu uformowanie warzywnych kuleczek będzie dużo łatwiejsze.

Panierka sezamowa i smażenie

Jesteśmy coraz bliżej!

Teraz przesyp do miski sezam, po czym obtocz w nim batatowe kuleczki. Następnie ułóż je na desce do krojenia, po czym podgrzej olej w dużym garnku.

Kiedy olej zacznie wrzeć, zacznij wrzucać do środka batatowe kuleczki w sezamowej panierce. Smaż je ok. 7-8 minut.

batatowe kulki sezamowe

Pamiętaj, zachowaj ostrożność, aby nie oparzyć się gorącym olejem. Co więcej, warto smażyć przekąskę na ciepło w mniejszych porcjach, dzięki czemu na pewno ich nie przypalisz i łatwiej będzie Ci z nimi pracować.

Usmażone kuleczki batatowe odłóż na ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Chyba nie musimy dodawać, że nasza dzisiejsza przekąska smakuje najlepiej na ciepło, dlatego nie zwlekaj z jej serwowaniem. Oczywiście możesz podawać ją z ulubionym sosem.

batatowe kulki sezamowe

Więcej pomysłów na ciekawe przekąski na ciepło czeka w naszej bogatej bazie. Na pewno znajdziesz tam całą masę genialnych inspiracji kulinarnych.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier