Batatowe kulki w sezamie. Przekąska na ciepło w ciekawym wydaniu

Dzisiejsza przekąska na ciepło na bazie batata stanie się hitem w każdym domu. Jak ją przygotować i jak długo smażyć? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment!

Obrazek
Pyszności

Przekąska na ciepło - ciekawe inspiracje

Wychodzimy z założenia, że w każdym domu powinny znajdować się sprawdzone przepisy na szybkie i mega smaczne przekąski na ciepło. Tego typu kulinarne inspiracje sprawdzą się zarówno podczas niezapowiedzianej wizyty znajomych, czy też jako jeden z elementów imprezowego menu. Sprawdzone przekąski na ciepło warto mieć pod ręką również podczas maratonów filmowych.

Z naszym dzisiejszym przepisem w mgnieniu oka przygotujesz ciekawą przekąskę na ciepło na bazie batata. Smaczne warzywo posłuży nam dzisiaj do zrobienia genialnych kuleczek w sezamowej panierce. Zrób je jeszcze dziś, kiedy to przypada Dzień bez mięsa. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!

Idealną konsystencje naszych batatowych kuleczek uzyskaliśmy dzięki robotowi kuchennemu marki Philips.

Składniki

  1. 1 duży batat
  2. 1/3 szklanki mąki pszennej
  3. 80 g sera cheddar
  4. 1 łyżeczka soli
  5. 1/3 szklanki sezamu

Gotowanie batatów

Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od przygotowania batata.

W tym celu obierz warzywo, po czym pokrój je na mniejsze kawałki. Dzięki temu zabiegowi, słodki ziemniak szybciej się ugotuje. Kawałki batata przełóż do garnka i zalej gorącą wodą.

batatowe kulki sezamowe

Następnie gotuj ok. 25 minut. Wodę z gotującym się batatem możesz delikatnie posolić.

Kuleczki batatowe

Czas przygotować bazę naszych kuleczek warzywnych w panierce sezamowej.

Ugotowane i lekko ostudzone kawałki batata przełóż do robota kuchennego. Następnie dodaj do urządzenia starty na dużych oczkach cheddar, mąkę pszenną oraz sól.

batatowe kulki sezamowe

Połącz składniki, po czym uformuj małe kuleczki. Jeśli mieszanka będzie bardzo się lepić, zawsze możesz dodać do niej trochę więcej mąki pszennej.

batatowe kulki sezamowe

Dodatkowo możesz lekko natłuścić ręce olejem, dzięki czemu uformowanie warzywnych kuleczek będzie dużo łatwiejsze.

Panierka sezamowa i smażenie

Jesteśmy coraz bliżej!

Teraz przesyp do miski sezam, po czym obtocz w nim batatowe kuleczki. Następnie ułóż je na desce do krojenia, po czym podgrzej olej w dużym garnku.

Kiedy olej zacznie wrzeć, zacznij wrzucać do środka batatowe kuleczki w sezamowej panierce. Smaż je ok. 7-8 minut.

batatowe kulki sezamowe

Pamiętaj, zachowaj ostrożność, aby nie oparzyć się gorącym olejem. Co więcej, warto smażyć przekąskę na ciepło w mniejszych porcjach, dzięki czemu na pewno ich nie przypalisz i łatwiej będzie Ci z nimi pracować.

Usmażone kuleczki batatowe odłóż na ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Chyba nie musimy dodawać, że nasza dzisiejsza przekąska smakuje najlepiej na ciepło, dlatego nie zwlekaj z jej serwowaniem. Oczywiście możesz podawać ją z ulubionym sosem.

batatowe kulki sezamowe

Więcej pomysłów na ciekawe przekąski na ciepło czeka w naszej bogatej bazie. Na pewno znajdziesz tam całą masę genialnych inspiracji kulinarnych.

Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój