Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Dzięki poradzie Włocha

Ciasto na pizzę to podstawa pysznego wypieku. Jak je przygotować, aby było miękkie i elastyczne? Włoski trik sprawi, że twoja pizza będzie zawsze idealna.

Włoch zdradził mi sekret idealnej pizzyWłoch zdradził mi sekret idealnej pizzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ciasto na pizzę to fundament każdej udanej włoskiej uczty. To ono stanowi bazę, na której rozkwitają smaki ulubionych dodatków. Jednak tajemnicą najlepszego ciasta jest jego tekstura, miękkość i elastyczność. Poznaj włoski sekret, dzięki któremu twoja pizza będzie zawsze doskonała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten przepis pozwoli ci odkryć gołąbki na nowo. Tradycyjny obiad w nowoczesnym wydaniu

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?

Ciasto na pizzę to jedno z najważniejszych elementów tego kulinarnego arcydzieła. Odpowiednia konsystencja jest kluczem do sukcesu. Ale co sprawia, że ciasto jest miękkie i elastyczne?

Mój znajomy, który jest Włochem, zdradził mi jeden sekret. Aby ciasto na pizzę było miękkie i elastyczne, należy je rozciągać rękami, a nie wałkiem. Dzięki temu ciasto nie będzie się łamać, a jego struktura będzie bardziej zwarta. Mimo że wydaje się to oczywiste, wielu z nas wałkuje je, myśląc, że to niczego nie zmienia. A to duży błąd.

Tradycyjne ciasto na pizzę - przepis

Składniki:

  • około 25 g świeżych drożdży,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 150 ml ciepłej wody.

Rozpoczynam od przygotowania zaczynu. Wyjmuje świeże drożdże z lodówki i rozpuszczam je w ciepłej wodzie. Następnie dodaję dwie łyżki mąki i szczyptę cukru, dokładnie mieszam i zostawiam do wyrośnięcia.

Teraz przystępuję do przygotowania ciasta. Przesiewam mąkę i łączę ją z solą. W środku robie wgłębienie i wlewam przygotowany zaczyn. Do zaczynu dodaję oliwę i łączę wszystkie składniki, a potem wyrabiam ciasto rękoma.

Gotowe ciasto przekładam do miski, przykrywam je ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto przekładam na stolnicę i jeszcze chwilkę je wyrabiam. Następnie dzielę je na dwie kule i ponownie przykrywam ściereczką.

Następnie smaruję dwie formy do pieczenia oliwą, rozciągam kule ciasta na formach i przygotowuję je do dalszej obróbki.

Na koniec nakładam sos na pizzę, rozkładam ulubione dodatki i wkładam do rozgrzanego do 250 stopni Celcjusza piekarnika. Piekę pizzę około 15 minut.

Jakie dodatki wybrać do pizzy?

Największym atutem pizzy jest jej wszechstronność. Możesz eksperymentować z różnymi składnikami, takimi jak warzywa, mięso, ryby, sery, grzyby, wędliny, owoce morza czy nawet owoce. Warto także zwrócić uwagę na sosy, takie jak czosnkowy, pomidorowy lub oliwa z oliwek. Ostatecznie, to twoja wyobraźnia i gusta decydują o tym, co dodasz do swojej pizzy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów