Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Dzięki poradzie Włocha

Ciasto na pizzę to podstawa pysznego wypieku. Jak je przygotować, aby było miękkie i elastyczne? Włoski trik sprawi, że twoja pizza będzie zawsze idealna.

Włoch zdradził mi sekret idealnej pizzyWłoch zdradził mi sekret idealnej pizzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Ciasto na pizzę to fundament każdej udanej włoskiej uczty. To ono stanowi bazę, na której rozkwitają smaki ulubionych dodatków. Jednak tajemnicą najlepszego ciasta jest jego tekstura, miękkość i elastyczność. Poznaj włoski sekret, dzięki któremu twoja pizza będzie zawsze doskonała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?

Ciasto na pizzę to jedno z najważniejszych elementów tego kulinarnego arcydzieła. Odpowiednia konsystencja jest kluczem do sukcesu. Ale co sprawia, że ciasto jest miękkie i elastyczne?

Mój znajomy, który jest Włochem, zdradził mi jeden sekret. Aby ciasto na pizzę było miękkie i elastyczne, należy je rozciągać rękami, a nie wałkiem. Dzięki temu ciasto nie będzie się łamać, a jego struktura będzie bardziej zwarta. Mimo że wydaje się to oczywiste, wielu z nas wałkuje je, myśląc, że to niczego nie zmienia. A to duży błąd.

Tradycyjne ciasto na pizzę - przepis

Składniki:

  • około 25 g świeżych drożdży,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 150 ml ciepłej wody.

Rozpoczynam od przygotowania zaczynu. Wyjmuje świeże drożdże z lodówki i rozpuszczam je w ciepłej wodzie. Następnie dodaję dwie łyżki mąki i szczyptę cukru, dokładnie mieszam i zostawiam do wyrośnięcia.

Teraz przystępuję do przygotowania ciasta. Przesiewam mąkę i łączę ją z solą. W środku robie wgłębienie i wlewam przygotowany zaczyn. Do zaczynu dodaję oliwę i łączę wszystkie składniki, a potem wyrabiam ciasto rękoma.

Gotowe ciasto przekładam do miski, przykrywam je ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto przekładam na stolnicę i jeszcze chwilkę je wyrabiam. Następnie dzielę je na dwie kule i ponownie przykrywam ściereczką.

Następnie smaruję dwie formy do pieczenia oliwą, rozciągam kule ciasta na formach i przygotowuję je do dalszej obróbki.

Na koniec nakładam sos na pizzę, rozkładam ulubione dodatki i wkładam do rozgrzanego do 250 stopni Celcjusza piekarnika. Piekę pizzę około 15 minut.

Jakie dodatki wybrać do pizzy?

Największym atutem pizzy jest jej wszechstronność. Możesz eksperymentować z różnymi składnikami, takimi jak warzywa, mięso, ryby, sery, grzyby, wędliny, owoce morza czy nawet owoce. Warto także zwrócić uwagę na sosy, takie jak czosnkowy, pomidorowy lub oliwa z oliwek. Ostatecznie, to twoja wyobraźnia i gusta decydują o tym, co dodasz do swojej pizzy.

Wybrane dla Ciebie

Jak przechowywać rzodkiewkę? Wielu o tym zapomina i już po 3 dniach jest do wyrzucenia
Jak przechowywać rzodkiewkę? Wielu o tym zapomina i już po 3 dniach jest do wyrzucenia
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser