Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe z tego przepisu stanie się hitem w każdym domu. Przygotujesz je w mgnieniu oka i to zaledwie z kilku składników, o czym przekonasz się już za moment. Ślinka cieknie od samego patrzenia 👍

Obrazek
Pyszności

Przepis na szybkie, proste i mega smaczne ciasto zawsze się przyda. A dzięki nam przygotujesz je na kilka ciekawych pomysłów. Możesz zdecydować się na wersję podstawową (bez dodatkowych elementów), z przeróżnymi dodatkami: owocami i czekoladą, z genialną kruszonką, czekoladową polewą lub cukrem pudrem. W tym przepisie uwielbiamy najbardziej właśnie to, że możesz go modyfikować za każdym razem, dzięki czemu nigdy Ci się nie znudzi.

Co więcej, nasz wypiek idealnie pasuje do popołudniowej kawy w środku tygodnia. Sprawdzi się również świetnie w formie deseru po niedzielnym obiedzie. Wszystkie składniki na pewno masz zawsze w swojej kuchni, więc możesz przygotować go za każdym razem, kiedy ktoś bliski postanowi zrobić Ci niespodziankę i wpadnie z niezapowiedzianą wizytą.

Składniki

  1. 30 g mąki tortowej
  2. 10 g skrobii ziemniaczanej
  3. 250 g jogurtu naturalnego
  4. 1 cytryna (sok i skórka starta na tarce)
  5. 1 szczypta soli
  6. 3 jajka
  7. 50 g cukru

Przygotowanie składników

Pracę nad przepisem rozpocznij nad przygotowaniem składników. Produkty, które przechowujesz w lodówce, wyjmij godzinę wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.

W międzyczasie możesz zetrzeć na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny. Następnie przesiej przez sitko mąkę tortową, dzięki czemu ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste. Umieść w dwóch osobnych miskach białka i żółtka.

Kiedy przygotujesz już wszystkie produkty, połącz w dużej misce: jogurt naturalny, żółtka, mąkę tortową, skrobię ziemniaczaną, skórkę z cytryny i sól.

ciasto jogurtowe

Połącz składniki przy pomocy kuchennej rózgi, po czym odstaw na bok. Przechodzimy do kolejnego etapu.

Ubicie białek i połączenie mieszanek

Czas ubić białka razem z drobnym cukrem i sokiem z cytryny.

Zanim zabierzesz się do pracy i umieścisz białka w misce, upewnij się, że naczynie z którym będziesz pracować jest czyste i suche. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że białka idealnie się ubiją, a co za tym idzie uzyskasz idealny efekt końcowy.

ciasto jogurtowe

Po ubiciu białek, połącz je delikatnie z wcześniej przygotowaną mieszanką. Pamiętaj, łącz je powoli i ostrożnie, małymi partiami przy pomocy kuchennej łopatki.

Pieczenie i podanie

Czas przygotować formę do pieczenia o średnicy 20 cm. Na spodzie i bokach formy umieść papier do pieczenia. Pomocne w tym zadaniu z pewnością okaże się masło.

Po przygotowaniu formy do pieczenia, umieść w środku jogurtową mieszankę. Wyrównaj zawartość, po czym umieść formę w większej formie. Następnie ułóż ją w centralnej części blachy do pieczenia. Dookoła rozlej wodę.

ciasto jogurtowe

Tak przygotowaną blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut (temp. 140 stopni Celsjusza). Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz przez kolejne 30 minut. Po tym czasie nie wyjmuj ciasta z piekarnika od razu, tylko pozostaw je w urządzeniu do ostygnięcia.

Jak wspomnieliśmy na początku, ciasto możesz połączyć z dodatkowymi składnikami i udekorować na wiele ciekawych sposobów. Dziś postawiliśmy na prostotę  - cukier puder i świeże owoce, a ściślej mówiąc czerwoną porzeczkę.

ciasto jogurtowe

Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości w równym stopniu jak my, musimy dodać w tym miejscu, że na naszej stronie znajdziesz całą masę genialnych przepisów na udane wypieki, desery bez pieczenia oraz cudowne ciasteczka i babeczki. Inspiracji na pyszne słodkości już nigdy więcej nie zabraknie.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis