Ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe z tego przepisu stanie się hitem w każdym domu. Przygotujesz je w mgnieniu oka i to zaledwie z kilku składników, o czym przekonasz się już za moment. Ślinka cieknie od samego patrzenia 👍
27.09.2021 | aktual.: 04.02.2022 12:41
Przepis na szybkie, proste i mega smaczne ciasto zawsze się przyda. A dzięki nam przygotujesz je na kilka ciekawych pomysłów. Możesz zdecydować się na wersję podstawową (bez dodatkowych elementów), z przeróżnymi dodatkami: owocami i czekoladą, z genialną kruszonką, czekoladową polewą lub cukrem pudrem. W tym przepisie uwielbiamy najbardziej właśnie to, że możesz go modyfikować za każdym razem, dzięki czemu nigdy Ci się nie znudzi.
Co więcej, nasz wypiek idealnie pasuje do popołudniowej kawy w środku tygodnia. Sprawdzi się również świetnie w formie deseru po niedzielnym obiedzie. Wszystkie składniki na pewno masz zawsze w swojej kuchni, więc możesz przygotować go za każdym razem, kiedy ktoś bliski postanowi zrobić Ci niespodziankę i wpadnie z niezapowiedzianą wizytą.
Składniki
- 30 g mąki tortowej
- 10 g skrobii ziemniaczanej
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 cytryna (sok i skórka starta na tarce)
- 1 szczypta soli
- 3 jajka
- 50 g cukru
Przygotowanie składników
Pracę nad przepisem rozpocznij nad przygotowaniem składników. Produkty, które przechowujesz w lodówce, wyjmij godzinę wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
W międzyczasie możesz zetrzeć na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny. Następnie przesiej przez sitko mąkę tortową, dzięki czemu ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste. Umieść w dwóch osobnych miskach białka i żółtka.
Kiedy przygotujesz już wszystkie produkty, połącz w dużej misce: jogurt naturalny, żółtka, mąkę tortową, skrobię ziemniaczaną, skórkę z cytryny i sól.
Połącz składniki przy pomocy kuchennej rózgi, po czym odstaw na bok. Przechodzimy do kolejnego etapu.
Ubicie białek i połączenie mieszanek
Czas ubić białka razem z drobnym cukrem i sokiem z cytryny.
Zanim zabierzesz się do pracy i umieścisz białka w misce, upewnij się, że naczynie z którym będziesz pracować jest czyste i suche. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że białka idealnie się ubiją, a co za tym idzie uzyskasz idealny efekt końcowy.
Po ubiciu białek, połącz je delikatnie z wcześniej przygotowaną mieszanką. Pamiętaj, łącz je powoli i ostrożnie, małymi partiami przy pomocy kuchennej łopatki.
Pieczenie i podanie
Czas przygotować formę do pieczenia o średnicy 20 cm. Na spodzie i bokach formy umieść papier do pieczenia. Pomocne w tym zadaniu z pewnością okaże się masło.
Po przygotowaniu formy do pieczenia, umieść w środku jogurtową mieszankę. Wyrównaj zawartość, po czym umieść formę w większej formie. Następnie ułóż ją w centralnej części blachy do pieczenia. Dookoła rozlej wodę.
Tak przygotowaną blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut (temp. 140 stopni Celsjusza). Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz przez kolejne 30 minut. Po tym czasie nie wyjmuj ciasta z piekarnika od razu, tylko pozostaw je w urządzeniu do ostygnięcia.
Jak wspomnieliśmy na początku, ciasto możesz połączyć z dodatkowymi składnikami i udekorować na wiele ciekawych sposobów. Dziś postawiliśmy na prostotę - cukier puder i świeże owoce, a ściślej mówiąc czerwoną porzeczkę.
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości w równym stopniu jak my, musimy dodać w tym miejscu, że na naszej stronie znajdziesz całą masę genialnych przepisów na udane wypieki, desery bez pieczenia oraz cudowne ciasteczka i babeczki. Inspiracji na pyszne słodkości już nigdy więcej nie zabraknie.