Zabrakło ci pieczywa? Zrób błyskawiczny chleb ze stuletniego przepisu
22.10.2023 08:34, aktual.: 17.01.2024 15:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wpadli niezapowiedziani goście, a ty nie masz chleba? Nie martw się, ten przepis na turecki chleb pozwoli ci przygotować pyszne i chrupiące pieczywo w zaledwie 30 minut!
Czy zdarzyło ci się wyjrzeć do spiżarni i odkryć, że zabrakło pieczywa? Z pomocą przychodzi tradycyjny przepis na turecki chleb, który ma już 100 lat. Zaskoczy cię swoim smakiem i prostotą przygotowania. Możesz łączyć go z rozmaitymi dodatkami, tworząc idealną przekąskę na różne okazje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycyjny chleb turecki - przepis
Chleb turecki to wyjątkowe rozwiązanie na brakujący element twojej spiżarni. Nie tylko świetnie smakuje, ale także doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Możesz podawać go na ciepło lub na zimno - z oliwą, serami czy oliwkami. Jego przygotowanie jest proste, choć wymaga odrobinę cierpliwości.
Składniki:
- szklanka ciepłej wody,
- 7 g suchych drożdży,
- półtorej szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka soli,
- żółtko,
- sezam (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Przygotuj zaczyn: W małej misce wymieszaj suche drożdże z częścią ciepłej wody i kontynuuj mieszanie aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj do nich trzy łyżki przesianej mąki pszennej i dokładnie wymieszaj. Pozostaw ten zaczyn na około piętnaście minut, aby wyrosły drożdże.
- Wyrób ciasto: Po wyrośnięciu zaczynu dodaj pozostałą wodę, resztę mąki i sól. Połącz składniki w jednolitą masę i pozostaw na dwadzieścia minut, aby ciasto mogło wyrosnąć.
- Pieczenie: Posyp blat mąką, wyłóż na nim wyrośnięte ciasto. Podziel je na pół i uformuj z każdej części prostokątny chleb. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i poczekaj kolejne dwadzieścia minut. Kiedy ciasto znów wyrośnie, rozsmaruj na nim żółtko. Następnie piecz przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Dodatki: Jeśli lubisz, możesz posypać chleb turecki ziarnami sezamu lub maku.