Zabrakło ci pieczywa? Zrób błyskawiczny chleb ze stuletniego przepisu

Wpadli niezapowiedziani goście, a ty nie masz chleba? Nie martw się, ten przepis na turecki chleb pozwoli ci przygotować pyszne i chrupiące pieczywo w zaledwie 30 minut!

Przepis na pyszny turecki chlebPrzepis na pyszny turecki chleb
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

Czy zdarzyło ci się wyjrzeć do spiżarni i odkryć, że zabrakło pieczywa? Z pomocą przychodzi tradycyjny przepis na turecki chleb, który ma już 100 lat. Zaskoczy cię swoim smakiem i prostotą przygotowania. Możesz łączyć go z rozmaitymi dodatkami, tworząc idealną przekąskę na różne okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Posiekaj wszystkie składniki i nałóż na bagietkę. Włosi szaleją na punkcie tej kanapki

Tradycyjny chleb turecki - przepis

Chleb turecki to wyjątkowe rozwiązanie na brakujący element twojej spiżarni. Nie tylko świetnie smakuje, ale także doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Możesz podawać go na ciepło lub na zimno - z oliwą, serami czy oliwkami. Jego przygotowanie jest proste, choć wymaga odrobinę cierpliwości.

Składniki:

  • szklanka ciepłej wody,
  • 7 g suchych drożdży,
  • półtorej szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • żółtko,
  • sezam (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Przygotuj zaczyn: W małej misce wymieszaj suche drożdże z częścią ciepłej wody i kontynuuj mieszanie aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj do nich trzy łyżki przesianej mąki pszennej i dokładnie wymieszaj. Pozostaw ten zaczyn na około piętnaście minut, aby wyrosły drożdże.
  2. Wyrób ciasto: Po wyrośnięciu zaczynu dodaj pozostałą wodę, resztę mąki i sól. Połącz składniki w jednolitą masę i pozostaw na dwadzieścia minut, aby ciasto mogło wyrosnąć.
  3. Pieczenie: Posyp blat mąką, wyłóż na nim wyrośnięte ciasto. Podziel je na pół i uformuj z każdej części prostokątny chleb. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i poczekaj kolejne dwadzieścia minut. Kiedy ciasto znów wyrośnie, rozsmaruj na nim żółtko. Następnie piecz przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. Dodatki: Jeśli lubisz, możesz posypać chleb turecki ziarnami sezamu lub maku.

Teraz, gdy znasz ten przepis na chleb turecki, możesz cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Spróbuj go na ciepło z ulubionymi dodatkami lub na zimno jako idealną przekąskę. Będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnego pieczywa, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯