Zabrakło ci pieczywa? Zrób błyskawiczny chleb ze stuletniego przepisu

Wpadli niezapowiedziani goście, a ty nie masz chleba? Nie martw się, ten przepis na turecki chleb pozwoli ci przygotować pyszne i chrupiące pieczywo w zaledwie 30 minut!

Przepis na pyszny turecki chlebPrzepis na pyszny turecki chleb
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

Czy zdarzyło ci się wyjrzeć do spiżarni i odkryć, że zabrakło pieczywa? Z pomocą przychodzi tradycyjny przepis na turecki chleb, który ma już 100 lat. Zaskoczy cię swoim smakiem i prostotą przygotowania. Możesz łączyć go z rozmaitymi dodatkami, tworząc idealną przekąskę na różne okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Posiekaj wszystkie składniki i nałóż na bagietkę. Włosi szaleją na punkcie tej kanapki

Tradycyjny chleb turecki - przepis

Chleb turecki to wyjątkowe rozwiązanie na brakujący element twojej spiżarni. Nie tylko świetnie smakuje, ale także doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Możesz podawać go na ciepło lub na zimno - z oliwą, serami czy oliwkami. Jego przygotowanie jest proste, choć wymaga odrobinę cierpliwości.

Składniki:

  • szklanka ciepłej wody,
  • 7 g suchych drożdży,
  • półtorej szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • żółtko,
  • sezam (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Przygotuj zaczyn: W małej misce wymieszaj suche drożdże z częścią ciepłej wody i kontynuuj mieszanie aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj do nich trzy łyżki przesianej mąki pszennej i dokładnie wymieszaj. Pozostaw ten zaczyn na około piętnaście minut, aby wyrosły drożdże.
  2. Wyrób ciasto: Po wyrośnięciu zaczynu dodaj pozostałą wodę, resztę mąki i sól. Połącz składniki w jednolitą masę i pozostaw na dwadzieścia minut, aby ciasto mogło wyrosnąć.
  3. Pieczenie: Posyp blat mąką, wyłóż na nim wyrośnięte ciasto. Podziel je na pół i uformuj z każdej części prostokątny chleb. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i poczekaj kolejne dwadzieścia minut. Kiedy ciasto znów wyrośnie, rozsmaruj na nim żółtko. Następnie piecz przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. Dodatki: Jeśli lubisz, możesz posypać chleb turecki ziarnami sezamu lub maku.

Teraz, gdy znasz ten przepis na chleb turecki, możesz cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Spróbuj go na ciepło z ulubionymi dodatkami lub na zimno jako idealną przekąskę. Będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnego pieczywa, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska