Przepis na pyszne amoniaczki

Kiedy wspominamy lata szczęśliwego dzieciństwa, na myśl przychodzą nam smaczne amoniaczki. Były to nasze ulubione ciasteczka, które robiliśmy wspólnie z naszymi bliskimi. Jeśli macie podobne wspomnienia, ten przepis z pewnością Wam się spodoba ❤️

Obrazek
Pyszności

To kolejny przepis w ramach cyklu #pysznościzdzieciństwa.

Składniki:

  1. 1/2 łyżeczki amoniak
  2. 1/4 szkl. słodka śmietanka 30%
  3. 2 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
  4. 1/3 szkl. cukier plus cukier do posypania
  5. 260 g mąka
  6. 14 g cukier wanilinowy
  7. 130 g masło prosto z lodówki

Sposób przygotowania:

1. Połącz śmietankę i amoniak. Wymieszaj.

Obrazek

2. W misce połącz: mąkę, masło, cukier, cukier wanilinowy oraz wcześniej przygotowaną śmietankę z amoniakiem.

Obrazek

3. Uformuj ciasto i rozwałkuj. Następnie wytnij wybrane kształty ciasteczek.

Obrazek

4. Przełóż ciastka na blaszkę do pieczenia. Każdy element posmaruj białkiem i posyp cukrem. Piecz przez 12 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione