Przepis na pyszne amoniaczki

Kiedy wspominamy lata szczęśliwego dzieciństwa, na myśl przychodzą nam smaczne amoniaczki. Były to nasze ulubione ciasteczka, które robiliśmy wspólnie z naszymi bliskimi. Jeśli macie podobne wspomnienia, ten przepis z pewnością Wam się spodoba ❤️

Obrazek
Pyszności

To kolejny przepis w ramach cyklu #pysznościzdzieciństwa.

Składniki:

  1. 1/2 łyżeczki amoniak
  2. 1/4 szkl. słodka śmietanka 30%
  3. 2 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
  4. 1/3 szkl. cukier plus cukier do posypania
  5. 260 g mąka
  6. 14 g cukier wanilinowy
  7. 130 g masło prosto z lodówki

Sposób przygotowania:

1. Połącz śmietankę i amoniak. Wymieszaj.

Obrazek

2. W misce połącz: mąkę, masło, cukier, cukier wanilinowy oraz wcześniej przygotowaną śmietankę z amoniakiem.

Obrazek

3. Uformuj ciasto i rozwałkuj. Następnie wytnij wybrane kształty ciasteczek.

Obrazek

4. Przełóż ciastka na blaszkę do pieczenia. Każdy element posmaruj białkiem i posyp cukrem. Piecz przez 12 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser