Kiedy wspominamy lata szczęśliwego dzieciństwa, na myśl przychodzą nam smaczne amoniaczki. Były to nasze ulubione ciasteczka, które robiliśmy wspólnie z naszymi bliskimi. Jeśli macie podobne wspomnienia, ten przepis z pewnością Wam się spodoba ❤️
Pyszności
To kolejny przepis w ramach cyklu #pysznościzdzieciństwa.
Składniki:
1/2 łyżeczki amoniak
1/4 szkl. słodka śmietanka 30%
2 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
1/3 szkl. cukier plus cukier do posypania
260 g mąka
14 g cukier wanilinowy
130 g masło prosto z lodówki
Sposób przygotowania:
1. Połącz śmietankę i amoniak. Wymieszaj.
2. W misce połącz: mąkę, masło, cukier, cukier wanilinowy oraz wcześniej przygotowaną śmietankę z amoniakiem.
3. Uformuj ciasto i rozwałkuj. Następnie wytnij wybrane kształty ciasteczek.
4. Przełóż ciastka na blaszkę do pieczenia. Każdy element posmaruj białkiem i posyp cukrem. Piecz przez 12 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).