Przepis na pyszne amoniaczki

Kiedy wspominamy lata szczęśliwego dzieciństwa, na myśl przychodzą nam smaczne amoniaczki. Były to nasze ulubione ciasteczka, które robiliśmy wspólnie z naszymi bliskimi. Jeśli macie podobne wspomnienia, ten przepis z pewnością Wam się spodoba ❤️

Obrazek
Pyszności

To kolejny przepis w ramach cyklu #pysznościzdzieciństwa.

Składniki:

  1. 1/2 łyżeczki amoniak
  2. 1/4 szkl. słodka śmietanka 30%
  3. 2 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
  4. 1/3 szkl. cukier plus cukier do posypania
  5. 260 g mąka
  6. 14 g cukier wanilinowy
  7. 130 g masło prosto z lodówki

Sposób przygotowania:

1. Połącz śmietankę i amoniak. Wymieszaj.

Obrazek

2. W misce połącz: mąkę, masło, cukier, cukier wanilinowy oraz wcześniej przygotowaną śmietankę z amoniakiem.

Obrazek

3. Uformuj ciasto i rozwałkuj. Następnie wytnij wybrane kształty ciasteczek.

Obrazek

4. Przełóż ciastka na blaszkę do pieczenia. Każdy element posmaruj białkiem i posyp cukrem. Piecz przez 12 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇