Zakazany dodatek do pieczywa. To sama chemia, a wielu Polaków zajada się nim na potęgę

Wysokoprzetworzone produkty powinniśmy omijać szerokim łukiem. Niekiedy to utrudnione zadanie, gdyż producenci sprzedają je pod pozorem zdrowych. Tak jest z serkami czy kremami topionymi. Bywa, że nie znajdziemy w nich grama sera, a jedynie sztuczne zapychacze.

Serki topione mają często bardzo złe składySerki topione mają często bardzo złe składy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ser topiony to kaloryczna bomba. Mimo że nazwa może sugerować produkt godny zaufania (wszak cały świat rozsmakowany jest w serach), nie wolno dać zmylić się pozorom, bo to, co powinno odstraszać, zazwyczaj napisane jest małym druczkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć ze sobą wspólnego dynia i pizza? Okazuje się, że bardzo wiele

Serki topione a zdrowie. Dlaczego warto ich unikać?

Ser topiony to produkt pochodny sera, który powstaje w wyniku jego przetopienia wraz z masłem, proszkiem serwatkowym, topnikami i innymi dodatkami smakowymi. Niestety, produkty te zawierają również sporo konserwantów, aromatów, emulgatorów i utwardzaczy, a sam ser to tylko niewielki procent całości. Co więcej, na rynku dostępne są produkty, w których sera nie znajdziemy w ogóle - wówczas nazwa się je produktami seropodobnymi lub kremami topionymi.

Obecne w serkach topionych utwardzane tłuszcze roślinne przyczyniają się do powstawania tzw. złego cholesterolu w naszym organizmie, w efekcie powodując miażdżycę i inne choroby serca. Natomiast często pojawiające się w ich składzie fosforany (konserwanty) powodują ubytki wapnia w organizmie, a to skutkować może osteoporozą.

Co jeszcze znajdziemy w składzie takich produktów? Stabilizatory, barwniki, emulgatory, ulepszacze smaku i aromaty. Te ostatnie odpowiadają zazwyczaj za "pieczarkowy" czy "ziołowy" smak serków. Minusem jest też wysoka kaloryczność serków - w 100 gramach znajduje się aż 300 kalorii (30 proc. stanowią tłuszcze nasycone).

Serek topiony to uwielbiany przez wielu składnik kanapek
Serek topiony to uwielbiany przez wielu składnik kanapek © Pixabay

Jakie serki topione omijać szerokim łukiem?

Warto zastanowić się nad ograniczeniem spożycia takich produktów. Oczywiście, sporadycznie jedzone serki topione nie zaszkodzą zdrowiu. Lepiej jednak wybierać nieprzetworzone sery lub samodzielnie przygotować topioną przekąskę. Chcąc jednak zaopatrzyć się w serek topiony, warto sięgać po produkty o krótkich składach, które na pierwszym miejscu mają ser.

Jakich serków topionych unikać? Przede wszystkim tych pozbawionych sera, z wysoką zawartością cukru, soli i pełnych konserwantów tj. azotyn sodu (E250), sorbinian sodu (E 201), sorbinian potasu (E202), benzoesan sodu (E211). Na półkę odłóż produkt z modyfikowaną skrobią, gumą guar i gumą ksantanową, a także karagenem. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej