Pulpety z indyka gotowane na parze. Jak zrobić lekkostrawny obiad?

Pulpety z indyka gotowane na parze to jedno z naszych sprawdzonych pomysłów na pyszny i lekkostrawny obiad. Przygotowaliśmy je w parowarze marki Philips.

Obrazek
Pyszności

Jak zrobić pulpety z indyka gotowane na parze?

Kiedy szukamy smacznych przepisów na lekkostrawny obiad, to jednym z naszych ulubionych są pyszne, delikatne pulpeciki. Podaliśmy je dzisiaj na aksamitnym purée z selera. Dzięki temu, że do wnętrza naszych pulpecików włożyliśmy również dynię, to staje się idealną potrawą dla niejadków. Przemycamy dodatkową porcję warzyw i witamin!

Do przepisu na ppulpety z indyka gotowane na parze wykorzystaliśmy dynię hokkaido. Bohaterka naszego dzisiejszego przepisu jest mniejsza od tradycyjnej dynii. Ponadto, ma bardzo intensywny  żółty kolor i twardą skórkę. Ten rodzaj dyni jest bogaty m.in. w karoten, witaminy z grupy B, potas, żelazo oraz magnez.

Jak sama widzisz – dynia hokkaido ma wiele zalet, dlatego warto wprowadzić ją do domowego menu. Na jej bazie możesz przygotować m.in. pyszne zupy w postaci kremu, słodkie tarty, jak pulpety. Przechodzimy do przepisu! Jak zrobić pulpety z indyka gotowane na parze? Wykonanie, składniki i czas gotowania poniżej.

Składniki

Pulpety z indyka – składniki

  1. 400 g mielonego mięsa z indyka
  2. 1/2 dynii hokkaido
  3. 3 łyżki zmielonych płatków górskich
  4. 1 łyżka słodkiej papryki
  5. 3 łyżki startego parmezanu
  6. 1 łyżka soli
  7. 1 łyżeczka pieprzu
  8. 1 jajko

Puree z selera – co potrzebne?

  1. 1 seler
  2. 200 ml gorącego mleka
  3. 40 g masła
  4. 1 szczypta gałki muszkatołowej
  5. 1/2 cytryny (sok)
  6. 1 łyżka soli

Jak zrobić pulpety z indyka gotowane na parze?

Cały proces rozpocznij od przygotowania pulpetów z indyka gotowanych na parze.

W dużej misce umieść mielone mięso drobiowe. Możesz użyć zarówno gotowe mięso mielone, jak i kupić filet z indyka i zmielić go samodzielnie. Następnie dodaj do niego dynię hokkaido (startą na cienkie wiórki), jajko, zmielone płatki górskie, starty parmezan, słodką paprykę, pieprz oraz sól.

Zamiast mięsa mielonego z indyka możesz również użyć zmielonej piersi z kurczaka. Delikatny drób świetnie będzie komponował się z dodatkami.

pulpety z indyka na parze

Dokładnie wymieszaj zawartość miski, aby składniki dobrze się połączyły. Uformuj z całości małe pulpety. Z tej porcji powinnaś stworzyć ok. 16 sztuk.

Tak przygotowane pulpety ułóż w dolnej szufladzie parowaru.

Jak zrobić puree z serlera? Jakie składniki są potrzebne?

Teraz zajmij się przygotowaniem purée z selera. Jak je zrobić?

Na początek obierz i podziel seler na mniejsze kawałki. Następnie umieść w górnej szufladzie parowaru i uruchom urządzenie na 20 minut. Po tym czasie zabierz szufladkę z selerem i gotuj pulpety na parze jeszcze przez 10 minut.

pulpety z indyka na parze

W międzyczasie przełóż ugotowane warzywo do garnka. Jakie składniki do purée z selera? Następnie dodaj do naczynia: gorące mleko, masło, sok z cytryny, startą na tarce gałkę muszkatołową oraz sól. Gałka muszkatołowa świetnie komponuje się z białymi sosami i purée, nadając im nieco bardziej wyrazisty charakter.

pulpety z indyka na parze

Na koniec przygotuj z połączonych składników kremowe purée. Najszybciej zrobisz to przy pomocy blendera lub robota kuchennego. Możesz oczywiście postawić tu na praskę do ziemniaków lub zwykły tłuczek.

Podanie

Nasz dzisiejszy obiad jest już prawie gotowy!

Przełóż na talerz przygotowane przed chwilą purée z selera. Na wierzchu mieszanki ułóż pulpety z indyka. Całość możesz udekorować przy pomocy drobno posiekanej pietruszki.

pulpety z indyka na parze

Chyba nie musimy dodawać, że danie najlepiej smakuje podane na ciepło. Dlatego nie zwlekaj z serwowaniem pysznego obiadu. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni. Z podanych proporcji przygotujesz obiad dla 4 osób.

Jeśli szukasz więcej pomysłów na posiłki z wykorzystaniem dynii, oczywiście zapraszamy na naszą stronę, gdzie czeka na Ciebie wiele ciekawych inspiracji zarówno na obiad, przekąski, jak i desery. Naprawdę jest z czego wybierać!

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują