Tarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis krok po kroku
Tarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi totalnie zawróciła nam w głowach. Z Tobą będzie tak samo, o czym przekonasz się już za moment!
19.09.2021 | aktual.: 30.01.2022 20:23
Dzisiejsze danie upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Francuska tarta
Tarty to chyba jedne z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Jej podstawą jest oczywiście odpowiednie ciasto. Swoją popularność tarty zawdzięczają temu, że można przygotować je na naprawdę wiele sposobów. Przygotowanie jest naprawdę proste, a upieczona tarta wygląda bardzo efektownie.
Tarta nie musi być jednak tylko na słodko, a wytrawne wersje tego wypieku cieszą się coraz większą popularnością. Dzisiejsza tarta z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem jest tego najlepszym przykładem.
Pomysł na tartę
Nasza dzisiejsza tarta to świetny pomysł zarówno na obiad, jak i na smaczną kolację. Z racji, że możesz wypełnić ją przeróżnymi składnikami i modyfikować jej zawartość inspiracji na jej podanie nigdy Ci nie zabraknie.
Połączenie słodkich pomidorków, aromatycznego szpinaku z czosnkiem i ciągnącej mozzarelli to po prostu strzał w dziesiątkę!
Składniki
Farsz
- 450 g usmażonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki parmezanu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Dodatki
- ciasto francuskie
- 1 roztrzepane jajko
- 100 g fety
- 12 pomidorków koktajlowych
- 9 mini mozzarelli
Przygotowanie farszu
Cały proces rozpocznij od przygotowania szpinaku na patelni.
W tym celu umieść na rozgrzanej patelni 2 łyżki masła. Po chwili dodaj mrożony szpinak oraz ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę). Jeśli jednak lubisz czosnek i jego aromat, to śmiało możesz dorzucić go więcej!
Kiedy szpinak zmięknie i ładnie połączy się z pozostałymi składnikami, przełóż go do miski średniej wielkości. Następnie dodaj starty parmezan, jajko, pieprz i sól, po czym dokładnie wymieszaj.
Szachownica z ciasta francuskiego
Teraz zajmij się przygotowaniem ciasta francuskiego. Oczywiście możesz przygotować je samodzielnie, jak i skorzystać z gotowego produktu, który bez problemu kupisz w każdym supermarkecie.
Podziel ciasto francuskie na dwa kwadraty tej samej wielkości. Jeden z kwadratów stanie się bazą Twojej tarty. Drugą część podziel w pionowe i cienkie paski.
Złożenie tarty
Kiedy mamy już gotowy farsz i ciasto francuskie, pozostaje nam tylko połączyć oba składniki w jedną całość.
Ułóż na blacie papier do pieczenia, bezpośrednio nam nim połóż całe ciasto francuskie i dodaj na koniec kawałki fety.
Nie zapomnij także o wcześniej przygotowanej mieszance ze szpinakiem. Rozprowadź ją równomiernie na cieście francuskim w taki sposób, aby dookoła pozostała pusta ramka bez farszu.
Teraz zacznij układać pod kątem paski z ciasta francuskiego od lewej do prawej strony. Po czym zmień stronę i ułóż kolejną porcję pasków od prawej do lewej strony. Dzięki temu zabiegowi, uzyskasz efekt szachownicy.
Na koniec rozprowadź na wystających końcówkach roztrzepane jajko, po czym zwiń je do środka. Powinnaś otrzymać efekt jak na zdjęciu poniżej.
Pieczenie i podanie
Tak przygotowaną tartę przełóż do Ovi.
Na wierzchu ułóż 3 pionowe rzędy z pomidorkami koktajlowymi (po 4 sztuki w każdym rzędzie). Następnie piecz tartę w urządzeniu przez 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
Przed podaniem wypełnij powstałe luki kuleczkami mini mozzarelli. Do dekoracji możesz wykorzystać również listki świeżej bazylii. Smacznego!