Tarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis krok po kroku

Tarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi totalnie zawróciła nam w głowach. Z Tobą będzie tak samo, o czym przekonasz się już za moment!

Obrazek
Pyszności

Dzisiejsze danie upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Francuska tarta

Tarty to chyba jedne z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Jej podstawą jest oczywiście odpowiednie ciasto. Swoją popularność tarty zawdzięczają temu, że można przygotować je na naprawdę wiele sposobów. Przygotowanie jest naprawdę proste, a upieczona tarta wygląda bardzo efektownie.

Tarta nie musi być jednak tylko na słodko, a wytrawne wersje tego wypieku cieszą się coraz większą popularnością. Dzisiejsza tarta z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem jest tego najlepszym przykładem.

Pomysł na tartę

Nasza dzisiejsza tarta to świetny pomysł zarówno na obiad, jak i na smaczną kolację. Z racji, że możesz wypełnić ją przeróżnymi składnikami i modyfikować jej zawartość inspiracji na jej podanie nigdy Ci nie zabraknie.

Połączenie słodkich pomidorków, aromatycznego szpinaku z czosnkiem i ciągnącej mozzarelli to po prostu strzał w dziesiątkę!

Składniki

Farsz

  1. 450 g usmażonego szpinaku
  2. 2 łyżki masła
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 1/3 szklanki parmezanu
  5. 1 jajko
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 1/2 łyżeczki pieprzu

Dodatki

  1. ciasto francuskie
  2. 1 roztrzepane jajko
  3. 100 g fety
  4. 12 pomidorków koktajlowych
  5. 9 mini mozzarelli

Przygotowanie farszu

Cały proces rozpocznij od przygotowania szpinaku na patelni.

W tym celu umieść na rozgrzanej patelni 2 łyżki masła. Po chwili dodaj mrożony szpinak oraz ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę). Jeśli jednak lubisz czosnek i jego aromat, to śmiało możesz dorzucić go więcej!

Kiedy szpinak zmięknie i ładnie połączy się z pozostałymi składnikami, przełóż go do miski średniej wielkości. Następnie dodaj starty parmezan, jajko, pieprz i sól, po czym dokładnie wymieszaj.

tarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Szachownica z ciasta francuskiego

Teraz zajmij się przygotowaniem ciasta francuskiego. Oczywiście możesz przygotować je samodzielnie, jak i skorzystać z gotowego produktu, który bez problemu kupisz w każdym supermarkecie.

Podziel ciasto francuskie na dwa kwadraty tej samej wielkości. Jeden z kwadratów stanie się bazą Twojej tarty. Drugą część podziel w pionowe i cienkie paski.

tarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Złożenie tarty

Kiedy mamy już gotowy farsz i ciasto francuskie, pozostaje nam tylko połączyć oba składniki w jedną całość.

Ułóż na blacie papier do pieczenia, bezpośrednio nam nim połóż całe ciasto francuskie i dodaj na koniec kawałki fety.

Nie zapomnij także o wcześniej przygotowanej mieszance ze szpinakiem. Rozprowadź ją równomiernie na cieście francuskim w taki sposób, aby dookoła pozostała pusta ramka bez farszu.

tarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Teraz zacznij układać pod kątem paski z ciasta francuskiego od lewej do prawej strony. Po czym zmień stronę i ułóż kolejną porcję pasków od prawej do lewej strony. Dzięki temu zabiegowi, uzyskasz efekt szachownicy.

Na koniec rozprowadź na wystających końcówkach roztrzepane jajko, po czym zwiń je do środka. Powinnaś otrzymać efekt jak na zdjęciu poniżej.

tarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Pieczenie i podanie

Tak przygotowaną tartę przełóż do Ovi.

Na wierzchu ułóż 3 pionowe rzędy z pomidorkami koktajlowymi (po 4 sztuki w każdym rzędzie). Następnie piecz tartę w urządzeniu przez 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Przed podaniem wypełnij powstałe luki kuleczkami mini mozzarelli. Do dekoracji możesz wykorzystać również listki świeżej bazylii. Smacznego!

tarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe