Pizza i piękny obrazek w jednym? Dlaczego nie! Przekąska też może być dziełem sztuki
Dziś chcę pokazać ci, że pizza nie zawsze musi być okrągła. Co więcej, w mgnieniu oka może zamieć się w piękny obrazek w jadalnym wydaniu. Sprawdzona receptura już czeka.
22.11.2023 | aktual.: 22.11.2023 13:14
Jeśli śledzisz nas od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że w kuchni Pyszności nigdy nie może być nudno. Przez cały czas dzielimy się z tobą ciekawymi, oryginalnymi i przede wszystkim smacznymi pomysłami na dania, desery, jak i przekąski.
I tym razem przychodzę ze sprawdzoną recepturą na pizzę, która zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Dlaczego? Otóż przypomina wiosenną łąkę z kolorowymi kwiatami. Oczywiście wszystkie składniki są w jadalnym wydaniu, a co za tym idzie, na oryginalnej pizzy nie zabraknie całej palety smakowej. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, dlatego też nie ma co dłużej zwlekać. Od razu przechodzimy do sedna sprawy!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Genialna pizza w artystycznym wydaniu to przepyszna kombinacja różnych smaków. Już od pierwszego kęsa zakochasz się w niej na maksa!
Składniki:
- 500 g ciasta na pizzę,
- 5 plastrów szynki włoskiej,
- 4 pieczarki,
- 150 tartej mozzarelli,
- 100 g sosu pomidorowego.
Dodatki:
- oliwa z oliwek,
- cukinia,
- czosnek,
- czarne oliwki,
- pomidorki koktajlowe,
- czerwona cebula.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na pizzę. Na naszej stronie bez problemu znajdziesz kilka sprawdzonych receptur, które sprawdzą się w tej roli wręcz idealnie. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrośnięte, rozwałkowuję je na duży placek. Następnie w centralnej części rozprowadzam sos pomidorowy.
Krok 2. Bezpośrednio na sosie robię warstwę z pokrojonej drobno szynki włoskiej. Następnie obieram i dzielę na mniejsze kawałki pieczarki. Jako 3 składnik w mojej konstrukcji pojawia się starty na tarce żółty ser.
To jednak nie koniec pracy na dziś. Powtarzam wszystkie warstwy jeszcze raz.
Krok 3. Wystający lewy bok składam do środka, w taki sposób, aby całkowicie zabezpieczyć przed chwilą rozprowadzone składniki. Z kolei na prawej końcówce układam plaster włoskiej szynki. Następnie dzielę tę część na mniejsze, poziome pasy.
Krok 4. Każdy taki pasek zwijam następnie w małego ślimaka i przyklejam do złożonego ciasta. Staram się to robić na różnych wysokościach, aby ostatecznie uzyskać ciekawy wzór.
Krok 5. Została jeszcze górna część. Ona również wymaga odpowiedniej dekoracji. I tu z pomocą przychodzą kolorowe warzywa, dzięki którym tworzę mini kwiatki.
Krok 6. Pizzę w takim wydaniu przekładam do formy do pieczenia i polewam delikatnie oliwą z oliwek. Nie zapominam też o doprawieniu ciasta przy pomocy soli. Dopiero w takiej formie wkładam pizzę do nagrzanego piekarnika. Urządzenie pracuje przez 20 minut w temp. 200 stopni Celsjusza.
Krok 7. I to wszystko. Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby w mgnieniu oka wyczarować genialną przekąskę w ciekawym wydaniu. Smacznego!