PrzepisKuchnie świataPolacy patrzą ze zdziwieniem, a Czesi wkładają do słoików i marynują jak grzyby

Polacy patrzą ze zdziwieniem, a Czesi wkładają do słoików i marynują jak grzyby

Jeżeli jesteście już zmęczeni jedzeniem chipsów, chrupków i innych monotonnych, niezdrowych przekąsek, to znaleźliście się we właściwym miejscu. Czerpmy inspirację od naszych sąsiadów z Czech i zamiast wybierać przekąski pełne sztucznych dodatków, następnym razem zaskoczcie swoich gości oferując im utopence. Te czeskie marynowane parówki z pewnością staną się ulubionym daniem na każdej domowej imprezie!

Utopence
Utopence
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czeskie podniebienia są bardzo podobne do polskich. Czesi, podobnie jak my, cenią sobie sycące i smaczne posiłki. Jednak jeśli chodzi o przekąski, mamy od nich wiele do nauczenia. Zamiast sięgać po chipsy pełne sztucznych dodatków, do piwa wolą podać domowe przysmaki, takie jak na przykład utopence. Te ostro przyprawione, marynowane parówki z pewnością was zaskoczą swoim wyjątkowym smakiem. Są one idealnym dodatkiem do piwa!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biało-czerwone ciało na Święto Niepodległości. Smakuje wybornie

Przepis na utopence

Chcielibyście spróbować przygotować czeskie utopence, czyli marynowane parówki? Oto lista składników, które będą potrzebne:

  • 1/2 kg małych parówek / serdelków,
  • 4 cebule,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 3 papryczki chilli.
Utopence
Utopence© Adobe Stock

Zalewa:

  • 750 ml wody,
  • 150 ml octu,
  • 3 liście laurowe,
  • 5-7 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczka soli.

A teraz przepis na czeskie utopence, czyli marynowane parówki. Oto instrukcja, jak je przygotować:

  1. W garnku połącz ze sobą wszystkie składniki na zalewę, zagotuj i odstaw do ostygnięcia.
  2. Cebule pokrój w piórka, chilli i czosnek w plasterki.
  3. W słoikach ułóż na przemian cebulę, papryczki, czosnek i parówki.
  4. Zalej przestudzoną zalewą.
  5. Słoiki odstaw na dobę w temperaturze pokojowej, później przełóż w ciemne i chłodne miejsce na 3-4 dni.

Po tym czasie parówki będą gotowe do spożycia. Można je przechowywać nawet do około 2 i pół miesiąca. Po otwarciu słoik przechowuj w lodówce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie