Nie mogłam zdecydować: pizza czy tortilla? Połączyłam dwa dania w jedno
Pizzowe rollsy z tortilli to mój patent na szybki obiad dla całej rodziny. Smakują nieziemsko, a ich przygotowanie jest o wiele szybsze niż klasycznej pizzy. Obok takiej zapiekanki nie można przejść obojętnie.
06.11.2023 10:01
Tortillowa pizza czy pizzowa tortilla - bez względu na to, jak nazwiesz to danie, będzie świetnym pomysłem na obiad. Pszenne placki zawinęłam w rollsy wraz z sosem pomidorowym, gotowaną szynką oraz oczywiście obowiązkowo serem mozzarella. Idealny przepis na szybki obiad, ciepłą kolację lub efektowną przystawkę, gdy wpaść mają znajomi. Dorzuciłam również czarne oliwki, ale jeśli nie lubisz ich smaku, to możesz je pominąć lub ewentualnie zastąpić np. pokrojoną drobno papryką, pieczarkami czy kukurydzą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zakręcona pizza z tortilli
Składniki:
- 4 pszenne tortille,
- 200 g sosu do pizzy,
- 300 g gotowanej szynki,
- 300 g tartej mozzarelli,
- 170 g czarnych oliwek.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Na blacie układam pszenną tortillę i smaruję ją sosem do pizzy. Dodaję pokrojoną w kostkę szynkę, oliwki oraz starty ser mozzarella. W roli sosu świetnie sprawdzi się tutaj passata z dodatkiem przypraw: soli, pieprzu oraz suszonej bazylii.
Krok 2: Tak przygotowane tortille zawijam i kroję na mniejsze kawałki.
Krok 3: Tak przygotowane rollsy układam w naczyniu żaroodpornym i posypuję startym serem. Wstawiam całość do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez ok. 15 minut.
Krok 4: Gotową zapiekankę serwuję na ciepło, gdy roztopiony ser apetycznie się ciągnie. Jest pysznie, prosto, szybko i bez dużego bałaganu. Ten przepis to mój sprawdzony patent na prosty obiad lub ciepłą kolację. Znika do ostatniego rollsa. Smacznego!