Gdy nie mam czasu na gotowanie, przygotowuję tego kurczaka. Jest tani, szybki i smaczny

Duszony kurczak z ziemniakami pod pierzynką z sera to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny, po którym zawsze zostają puste talerze. Przygotowanie jest naprawdę proste, a moim bliscy zajadają się nim, aż im się uszy trzęsą.

Kurczak - PysznościKurczak - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Essen Rezepte
Ewa Malinowska

Piersi z kurczaka to jedno z moich ulubionych mięs na obiad. Jest szybkie w przygotowaniu, niezbyt drogie i pasuje do wielu dodatków. Gdy nie mam za dużo czasu, a chcę, żeby moja rodzina zjadła sycący, domowy obiad, chętnie sięgam po ten prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak wpadł po uszy w ziemniaki. Co z tego wyszło? Pyszny obiad!

Co zrobić z filetem na obiad?

Czasem zdarza się, że nie mam wystarczająco dużo czasu na przygotowanie obiadu lub brakuje mi pomysłu na smaczne, a jednocześnie tanie danie obiadowe. W takich sytuacjach zawsze sięgam po ten sprawdzony przepis. Jednym z głównych atutów zapiekanki z kurczakiem, ziemniakami i sosem jest jej szybkość przygotowania oraz niski koszt składników.

Gotowa zapiekanka
Gotowa zapiekanka © YouTube | Essen Rezepte

Moi bliscy wprost przepadają za tym daniem i zawsze proszą o dokładki.

Kurczak z patelni z ziemniakami i serem

Składniki:

  •     2 filety z kurczaka,
  •     4 ziemniaki,
  •     1 cebula,
  •     500 ml śmietany,
  •     2 pomidory,
  •     100 g sera żółtego,
  •     sól,
  •     pieprz,
  •     1 łyżeczka papryki,
  •     ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  •     olej,
  •     1 łyżeczka masła.


Sposób przygotowania:

  1. Na początek smaruję patelnię masłem i wrzucam na nią pokrojoną cebulę.
  2. Ziemniaki kroję w dość cienkie plastry i układam na cebuli. Wszystko solę.
  3. Piersi z kurczaka kroję w średniej wielkości kostkę, przyprawiam i układam na ziemniakach.
  4. Do miski wbijam jajko, dodaję gałkę muszkatołową, paprykę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszam, dodając na koniec również śmietankę.
  5. Powstałym sosem zalewam zawartość patelni.
  6. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 60 minut.
  7. Po tym czasie wyciągam danie z piekarnika. Układam na nim plasterki pomidora i posypuję całość startym serem. Piekę przez dodatkowe 15-20 minut.

Po upływie tego czasu nasze danie jest już gotowe do podania. Jest niezwykle smaczne, aromatyczne i rozpływa się w ustach. Trudno odmówić sobie kolejnej porcji. Zachęcam do wypróbowania tego szybkiego i taniego przepisu na obiad.

So einfache und köstliche Hühnchenrezepte, die Sie jeden Tag kochen können!🔝 5 Essen Rezepte Rezepte

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀