Gdy nie mam czasu na gotowanie, przygotowuję tego kurczaka. Jest tani, szybki i smaczny

Duszony kurczak z ziemniakami pod pierzynką z sera to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny, po którym zawsze zostają puste talerze. Przygotowanie jest naprawdę proste, a moim bliscy zajadają się nim, aż im się uszy trzęsą.

Kurczak - PysznościKurczak - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Essen Rezepte
Ewa Malinowska

Piersi z kurczaka to jedno z moich ulubionych mięs na obiad. Jest szybkie w przygotowaniu, niezbyt drogie i pasuje do wielu dodatków. Gdy nie mam za dużo czasu, a chcę, żeby moja rodzina zjadła sycący, domowy obiad, chętnie sięgam po ten prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak wpadł po uszy w ziemniaki. Co z tego wyszło? Pyszny obiad!

Co zrobić z filetem na obiad?

Czasem zdarza się, że nie mam wystarczająco dużo czasu na przygotowanie obiadu lub brakuje mi pomysłu na smaczne, a jednocześnie tanie danie obiadowe. W takich sytuacjach zawsze sięgam po ten sprawdzony przepis. Jednym z głównych atutów zapiekanki z kurczakiem, ziemniakami i sosem jest jej szybkość przygotowania oraz niski koszt składników.

Gotowa zapiekanka
Gotowa zapiekanka © YouTube | Essen Rezepte

Moi bliscy wprost przepadają za tym daniem i zawsze proszą o dokładki.

Kurczak z patelni z ziemniakami i serem

Składniki:

  •     2 filety z kurczaka,
  •     4 ziemniaki,
  •     1 cebula,
  •     500 ml śmietany,
  •     2 pomidory,
  •     100 g sera żółtego,
  •     sól,
  •     pieprz,
  •     1 łyżeczka papryki,
  •     ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  •     olej,
  •     1 łyżeczka masła.


Sposób przygotowania:

  1. Na początek smaruję patelnię masłem i wrzucam na nią pokrojoną cebulę.
  2. Ziemniaki kroję w dość cienkie plastry i układam na cebuli. Wszystko solę.
  3. Piersi z kurczaka kroję w średniej wielkości kostkę, przyprawiam i układam na ziemniakach.
  4. Do miski wbijam jajko, dodaję gałkę muszkatołową, paprykę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszam, dodając na koniec również śmietankę.
  5. Powstałym sosem zalewam zawartość patelni.
  6. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 60 minut.
  7. Po tym czasie wyciągam danie z piekarnika. Układam na nim plasterki pomidora i posypuję całość startym serem. Piekę przez dodatkowe 15-20 minut.

Po upływie tego czasu nasze danie jest już gotowe do podania. Jest niezwykle smaczne, aromatyczne i rozpływa się w ustach. Trudno odmówić sobie kolejnej porcji. Zachęcam do wypróbowania tego szybkiego i taniego przepisu na obiad.

So einfache und köstliche Hühnchenrezepte, die Sie jeden Tag kochen können!🔝 5 Essen Rezepte Rezepte

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy