Ciasteczka bałwanki wyglądają jak małe dzieła sztuki. Ich przygotowanie jest banalnie proste
Czy jedzenie może zachwycać wyglądem? Oczywiście, że tak, a najlepiej świadczą o tym dzisiejsze ciasteczka bałwanki w mega uroczym wydaniu. Są tak piękne, że nie sposób oderwać od nich wzroku!
Zarówno za oknem, jak i w kuchni mamy sezon zimowy. Jest to więc odpowiedni moment, aby wykorzystać do przygotowania posiłków i deserów wszystkie akcenty związane właśnie z tą porą roku.
A skoro o zimie już mowa, to w twojej kuchni nie może zabraknąć genialnych ciasteczek z motywem bałwanka. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze wspaniale się prezentują. I jeśli myślisz, że ich przygotowanie jest mega skomplikowane, od razu cię uspokajam. Z poniższym przepisem wyczarujesz genialne słodkości w mgnieniu oka dosłownie z kilku składników!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka bałwanki wyglądają jak małe dzieła sztuki. Ich przygotowanie jest banalnie proste
Jeśli chcesz przygotować wyjątkowe ciasteczka z zimowym akcentem, urocze bałwanki spiszą się w tej roli idealnie!
Składniki:
Ciasteczka:
- 200 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 600 g mąki pszennej tortowej.
Do dekoracji:
- lukier,
- pianki marshmallow,
- czarny i złoty żel do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad uroczymi ciasteczkami rozpoczynam od przesiania mąki, aby ciasteczka były mega puszyste. Następnie łączę mąkę z pokrojonym na mniejsze kawałki masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia, solą, ekstraktem waniliowym i migdałowym oraz jajkiem.
Krok 2. Składniki zagniatam na gładkie i jednolite ciasto. Następnie owijam je szczelnie folią spożywczą i wkładam do lodówki na godzinę.
Krok 3. Po godzinie dzielę ciasto na mniejsze kawałki. Każdy taki element rozwałkowuję następnie na cienki placek, po czym wykrawam z niego kółka przy pomocy foremki do wycinania ciasteczek.