Ciasteczka bałwanki wyglądają jak małe dzieła sztuki. Ich przygotowanie jest banalnie proste

Czy jedzenie może zachwycać wyglądem? Oczywiście, że tak, a najlepiej świadczą o tym dzisiejsze ciasteczka bałwanki w mega uroczym wydaniu. Są tak piękne, że nie sposób oderwać od nich wzroku!

Prawda, że są mega urocze?Prawda, że są mega urocze?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Zarówno za oknem, jak i w kuchni mamy sezon zimowy. Jest to więc odpowiedni moment, aby wykorzystać do przygotowania posiłków i deserów wszystkie akcenty związane właśnie z tą porą roku. 

A skoro o zimie już mowa, to w twojej kuchni nie może zabraknąć genialnych ciasteczek z motywem bałwanka. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze wspaniale się prezentują. I jeśli myślisz, że ich przygotowanie jest mega skomplikowane, od razu cię uspokajam. Z poniższym przepisem wyczarujesz genialne słodkości w mgnieniu oka dosłownie z kilku składników!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka bałwanki wyglądają jak małe dzieła sztuki. Ich przygotowanie jest banalnie proste

Jeśli chcesz przygotować wyjątkowe ciasteczka z zimowym akcentem, urocze bałwanki spiszą się w tej roli idealnie!

Składniki:

Ciasteczka:

  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 600 g mąki pszennej tortowej. 

Do dekoracji:

  • lukier,
  • pianki marshmallow,
  • czarny i złoty żel do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad uroczymi ciasteczkami rozpoczynam od przesiania mąki, aby ciasteczka były mega puszyste. Następnie łączę mąkę z pokrojonym na mniejsze kawałki masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia, solą, ekstraktem waniliowymmigdałowym oraz jajkiem

Najpierw przygotowuję ciasto
Najpierw przygotowuję ciasto © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Składniki zagniatam na gładkiejednolite ciasto. Następnie owijam je szczelnie folią spożywczą i wkładam do lodówki na godzinę

Ciasto w takim wydaniu wkładam do lodówki do schłodzenia
Ciasto w takim wydaniu wkładam do lodówki do schłodzenia © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po godzinie dzielę ciasto na mniejsze kawałki. Każdy taki element rozwałkowuję następnie na cienki placek, po czym wykrawam z niego kółka przy pomocy foremki do wycinania ciasteczek.

Odpowiedni kształt już jest
Odpowiedni kształt już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Wycięte w ten sposób kółka przekładam do blachy do pieczenia, w której wcześniej rozkładam papier do pieczenia. Przygotowane w ten sposób ciasteczka piekę następnie przez 10 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję domowej roboty lukier królewski, który rozprowadzam na upieczonych ciasteczkach. Nie zapominam również o brokatowej posypce do dekoracji. 

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Jako ostatni element dodaję na każde ciasteczko po jednej piance marshmallow. Dodatkowo, przy pomocy żelowych pisaków do dekoracji, robię na każdym elemencie oczkanosek.

Dekorowanie to już ostatni etap pracy nad przepisem
Dekorowanie to już ostatni etap pracy nad przepisem © Licencjodawca | Pyszności

Oczywiście pamiętam również o rączkach, które dorabiam przy pomocy żelowych pisaków. 

Krok 7. I to wszystko, smacznego!

I gotowe!
I gotowe! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej