Ciasteczka bałwanki wyglądają jak małe dzieła sztuki. Ich przygotowanie jest banalnie proste
Czy jedzenie może zachwycać wyglądem? Oczywiście, że tak, a najlepiej świadczą o tym dzisiejsze ciasteczka bałwanki w mega uroczym wydaniu. Są tak piękne, że nie sposób oderwać od nich wzroku!
27.12.2023 12:46
Zarówno za oknem, jak i w kuchni mamy sezon zimowy. Jest to więc odpowiedni moment, aby wykorzystać do przygotowania posiłków i deserów wszystkie akcenty związane właśnie z tą porą roku.
A skoro o zimie już mowa, to w twojej kuchni nie może zabraknąć genialnych ciasteczek z motywem bałwanka. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze wspaniale się prezentują. I jeśli myślisz, że ich przygotowanie jest mega skomplikowane, od razu cię uspokajam. Z poniższym przepisem wyczarujesz genialne słodkości w mgnieniu oka dosłownie z kilku składników!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli chcesz przygotować wyjątkowe ciasteczka z zimowym akcentem, urocze bałwanki spiszą się w tej roli idealnie!
Składniki:
Ciasteczka:
- 200 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 600 g mąki pszennej tortowej.
Do dekoracji:
- lukier,
- pianki marshmallow,
- czarny i złoty żel do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad uroczymi ciasteczkami rozpoczynam od przesiania mąki, aby ciasteczka były mega puszyste. Następnie łączę mąkę z pokrojonym na mniejsze kawałki masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia, solą, ekstraktem waniliowym i migdałowym oraz jajkiem.
Krok 2. Składniki zagniatam na gładkie i jednolite ciasto. Następnie owijam je szczelnie folią spożywczą i wkładam do lodówki na godzinę.
Krok 3. Po godzinie dzielę ciasto na mniejsze kawałki. Każdy taki element rozwałkowuję następnie na cienki placek, po czym wykrawam z niego kółka przy pomocy foremki do wycinania ciasteczek.
Krok 4. Wycięte w ten sposób kółka przekładam do blachy do pieczenia, w której wcześniej rozkładam papier do pieczenia. Przygotowane w ten sposób ciasteczka piekę następnie przez 10 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
Krok 5. W międzyczasie przygotowuję domowej roboty lukier królewski, który rozprowadzam na upieczonych ciasteczkach. Nie zapominam również o brokatowej posypce do dekoracji.
Krok 6. Jako ostatni element dodaję na każde ciasteczko po jednej piance marshmallow. Dodatkowo, przy pomocy żelowych pisaków do dekoracji, robię na każdym elemencie oczka i nosek.
Oczywiście pamiętam również o rączkach, które dorabiam przy pomocy żelowych pisaków.
Krok 7. I to wszystko, smacznego!