Mieszam mak z budyniem i posypuję kruszonką. Bliscy już nie chcą innego makowca na święta

To ciasto wychodzi za każdym razem i smakuje wręcz wybornie. Przepis na pewno spodoba się zarówno tobie, jak i twoim bliskim. Oto jak przyrządzić makowiec budyniowy, który zrobi furorę na każdej Wigilii. To kolejny rok, w którym moi bliscy proszę mnie o jego przygotowanie!

Makowiec budyniowy. Jedyny w swoim rodzajuMakowiec budyniowy. Jedyny w swoim rodzaju
Źródło zdjęć: © Canva | Greentellect_Studio
SKOMENTUJ

Jesteś fanem makowca? Ja tak, więc co roku wprost nie mogę się doczekać Wigilii, na której będę mógł się nim zajadać. Muszę jednak przyznać, że nie zawsze mam czas na przygotowanie makowej rolady. Na szczęście znam przepis, który wtedy wcielam w życie i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Po pewnym czasie ta "alternatywa" stała się dla mnie wyborem numer jeden jeśli chodzi o świąteczne ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem wigilijny karp skradnie serce największego niejadka

Makowiec budyniowy to wyjątkowa kreacja, która — jak sama nazwa wskazuje — łączy ze sobą dwa składniki rzadko pojawiające się w duecie. Ciasto prezentuje się doskonale, jest znacznie łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu, niż klasyczne makowce. Ponieważ rodzina już kolejny raz się o niego upomina, nie pozostaje mi nic innego, jak przyrządzić go również w tym roku. Tobie polecam to samo!

Makowiec budyniowy

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 1 jajko,
  • 400 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 szklanki mleka,
  • 2 budynie w proszku,
  • 250 g mielonego maku,
  • kilka kropli aromatu migdałowego,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • bułka tarta,
  • cukier puder.
Budyń makowy. Przygotujesz z niego pyszny makowiec
Budyń makowy. Przygotujesz z niego pyszny makowiec © Canva | Whitestorm

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam przez sito. Następnie łączę te składniki ze szklanką cukru i szczyptą soli, a w kolejnym kroku — z zimnym masłem i jajkiem.
  2. Składniki zagniatam do powstania jednolitego ciasta. Formuję z niego kulę, zabezpieczam folią spożywczą i wkładam do lodówki.
  3. W jednej szklance mleka rozpuszczam budynie. Pozostałą część mlecznego napoju przelewam do garnuszka, zagotowuje z połową szklanką cukru i cukrem waniliowym. Następnie dolewam przygotowany budyń i mieszam.
  4. Kiedy masa zgęstnieje, wsypuje do niej mak i dodaję aromat migdałowy. Odstawiam do ostygnięcia.
  5. Formę do pieczenia smaruję masłem i posypuję bułką tartą. 2/3 przygotowanego wcześniej ciasta przeznaczam na wylepienie dna i brzegów formy. Do środka wlewam budyń makowy. Resztę ciasta kruszę na wierzch. Piekę 50 minut w 180 stopniach, studzę i podaję z cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre