Na świąteczny deser podaję zupę. Zostają po niej tylko puste miseczki

Chociaż zupa kojarzy się przede wszystkim z pierwszym daniem i preludium do całej uczty, to można podać ją również na deser. Popularna na kresach zupa migdałowa to ciekawe urozmaicenie kolacji wigilijnej. Moja rodzina co roku prosi, aby przygotować ją na Święta.

Zupa migdałowa - PysznościZupa migdałowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Polska kuchnia jest po prostu wspaniała, uwielbiam czerpać z niej inspiracje i poszukiwać regionalnych przysmaków. Jednym z takich odkryć jest wigilijna zupa migdałowa, pochodząca z Kresów. Jest kremowa, mleczna i po prostu przepyszna. Świetnie sprawdzi się w roli deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealnie miękki, puszysty i wilgotny makowiec w świątecznym wydaniu. A to wszystko zasługa jednego dodatku

Wigilijna zupa migdałowa

Jej bazą są oczywiście migdały, które dzięki podprażeniu zyskują jeszcze więcej smaku i aromatu. Kluczem do tej zupy jest ich odpowiednie zblendowanie, więc warto wyciągnąć robot kuchenny o dobrej mocy. Można podawać ją jako sam "wywar" lub dorzucić ryż, aby była bardziej syta. Na koniec dorzucam nieco suszonych owoców. Jest tak pysznie, że nawet po porządnej kolacji wigilijnej każdy znajduje miejsce w brzuchu na małą porcję tego przysmaku.

Zupa migdałowa - Pyszności
Zupa migdałowa - Pyszności © Canva | Gokcemim

Składniki:

  • laska cynamonu,
  • pół cytryny,
  • 10 g masła,
  • 150 g migdałów,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 l mleka,
  • 40 g płatków migdałów
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Migdały zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie wylewam wodę i obieram je ze skórki, kiedy są jeszcze ciepłe.
  2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsypują płatki migdałów. Wstawiam je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na około 4-5 minut, aby się podprażyły na złoty kolor.
  3. Obrane migdały blenduję na gładką masę.
  4. Do rondelka wlewam mleko, migdałową masę, masło i laskę cynamonu. Zagotowuję i gotuję przez 15 minut.
  5. Po tym czasie wyciągam laskę cynamonu, dodaję sól, sok wyciśnięty z cytryny oraz miód.
  6. Zupę nalewam do małych miseczek i dekoruję podprażonymi płatkami migdałów.

Żurawinę można zamienić również na pokrojone suszone morele lub rodzynki. Wigilijną zupę migdałową serwować można w towarzystwie ryżu lub pszenicy. Smak urozmaici również dodatek skórki pomarańczy. Jest pysznie, słodko i przede wszystkim naprawdę prosto. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem