Na świąteczny deser podaję zupę. Zostają po niej tylko puste miseczki
Chociaż zupa kojarzy się przede wszystkim z pierwszym daniem i preludium do całej uczty, to można podać ją również na deser. Popularna na kresach zupa migdałowa to ciekawe urozmaicenie kolacji wigilijnej. Moja rodzina co roku prosi, aby przygotować ją na Święta.
22.12.2023 09:27
Polska kuchnia jest po prostu wspaniała, uwielbiam czerpać z niej inspiracje i poszukiwać regionalnych przysmaków. Jednym z takich odkryć jest wigilijna zupa migdałowa, pochodząca z Kresów. Jest kremowa, mleczna i po prostu przepyszna. Świetnie sprawdzi się w roli deseru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wigilijna zupa migdałowa
Jej bazą są oczywiście migdały, które dzięki podprażeniu zyskują jeszcze więcej smaku i aromatu. Kluczem do tej zupy jest ich odpowiednie zblendowanie, więc warto wyciągnąć robot kuchenny o dobrej mocy. Można podawać ją jako sam "wywar" lub dorzucić ryż, aby była bardziej syta. Na koniec dorzucam nieco suszonych owoców. Jest tak pysznie, że nawet po porządnej kolacji wigilijnej każdy znajduje miejsce w brzuchu na małą porcję tego przysmaku.
Składniki:
- laska cynamonu,
- pół cytryny,
- 10 g masła,
- 150 g migdałów,
- 2 łyżki miodu,
- 1 l mleka,
- 40 g płatków migdałów
- 50 g suszonej żurawiny,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Migdały zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie wylewam wodę i obieram je ze skórki, kiedy są jeszcze ciepłe.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsypują płatki migdałów. Wstawiam je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na około 4-5 minut, aby się podprażyły na złoty kolor.
- Obrane migdały blenduję na gładką masę.
- Do rondelka wlewam mleko, migdałową masę, masło i laskę cynamonu. Zagotowuję i gotuję przez 15 minut.
- Po tym czasie wyciągam laskę cynamonu, dodaję sól, sok wyciśnięty z cytryny oraz miód.
- Zupę nalewam do małych miseczek i dekoruję podprażonymi płatkami migdałów.
Żurawinę można zamienić również na pokrojone suszone morele lub rodzynki. Wigilijną zupę migdałową serwować można w towarzystwie ryżu lub pszenicy. Smak urozmaici również dodatek skórki pomarańczy. Jest pysznie, słodko i przede wszystkim naprawdę prosto. Smacznego!