Na świąteczny deser podaję zupę. Zostają po niej tylko puste miseczki

Chociaż zupa kojarzy się przede wszystkim z pierwszym daniem i preludium do całej uczty, to można podać ją również na deser. Popularna na kresach zupa migdałowa to ciekawe urozmaicenie kolacji wigilijnej. Moja rodzina co roku prosi, aby przygotować ją na Święta.

Zupa migdałowa - PysznościZupa migdałowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Polska kuchnia jest po prostu wspaniała, uwielbiam czerpać z niej inspiracje i poszukiwać regionalnych przysmaków. Jednym z takich odkryć jest wigilijna zupa migdałowa, pochodząca z Kresów. Jest kremowa, mleczna i po prostu przepyszna. Świetnie sprawdzi się w roli deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealnie miękki, puszysty i wilgotny makowiec w świątecznym wydaniu. A to wszystko zasługa jednego dodatku

Wigilijna zupa migdałowa

Jej bazą są oczywiście migdały, które dzięki podprażeniu zyskują jeszcze więcej smaku i aromatu. Kluczem do tej zupy jest ich odpowiednie zblendowanie, więc warto wyciągnąć robot kuchenny o dobrej mocy. Można podawać ją jako sam "wywar" lub dorzucić ryż, aby była bardziej syta. Na koniec dorzucam nieco suszonych owoców. Jest tak pysznie, że nawet po porządnej kolacji wigilijnej każdy znajduje miejsce w brzuchu na małą porcję tego przysmaku.

Zupa migdałowa - Pyszności
Zupa migdałowa - Pyszności © Canva | Gokcemim

Składniki:

  • laska cynamonu,
  • pół cytryny,
  • 10 g masła,
  • 150 g migdałów,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 l mleka,
  • 40 g płatków migdałów
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Migdały zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie wylewam wodę i obieram je ze skórki, kiedy są jeszcze ciepłe.
  2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsypują płatki migdałów. Wstawiam je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na około 4-5 minut, aby się podprażyły na złoty kolor.
  3. Obrane migdały blenduję na gładką masę.
  4. Do rondelka wlewam mleko, migdałową masę, masło i laskę cynamonu. Zagotowuję i gotuję przez 15 minut.
  5. Po tym czasie wyciągam laskę cynamonu, dodaję sól, sok wyciśnięty z cytryny oraz miód.
  6. Zupę nalewam do małych miseczek i dekoruję podprażonymi płatkami migdałów.

Żurawinę można zamienić również na pokrojone suszone morele lub rodzynki. Wigilijną zupę migdałową serwować można w towarzystwie ryżu lub pszenicy. Smak urozmaici również dodatek skórki pomarańczy. Jest pysznie, słodko i przede wszystkim naprawdę prosto. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy