PrzepisBoże NarodzenieWigilijny kompot z suszu. Idealnie gasi nawet największe pragnienie

Wigilijny kompot z suszu. Idealnie gasi nawet największe pragnienie

Domowy kompot z suszu można zrobić w mgnieniu oka
Domowy kompot z suszu można zrobić w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

21.12.2023 12:55, aktual.: 21.12.2023 17:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy robiłeś kiedykolwiek domowy kompot z suszu? Jeśli nie, to najlepszy moment, aby opanować tę sztukę do perfekcji. W końcu tego smacznego napoju nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 postnych dań. Do tej listy zalicza się również domowy kompot z suszu. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze szybko gasi pragnienie. Tym samym taki dodatek podczas świątecznego biesiadowania jest po prostu niezastąpiony

I jeśli myślisz, że przygotowanie domowego napoju w wigilijnym wydaniu jest długieskomplikowane, od razu cię uspokajam. Z nami zrobisz go w szybki i prosty sposób. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób nasz domowy kompot na bazie suszonych owoców i podaj go podczas Wigilii. Nikt mu nie odmówi!

Składniki: 

  • 500 g suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, aronii),
  • 4 litry zimnej wody,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 laska cynamonu,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przesypania suszonych owoców do garnka. Tym razem do przepisu używam śliwek, aronii, gruszek oraz jabłek. Następnie zalewam mieszankę zimną wodą, po czym odstawiam garnek na 30 minut

Suszone owoce zalewam zimną wodą
Suszone owoce zalewam zimną wodą© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po 30 minutach ustawiam garnek z zawartością na palniku i zaczynam gotować kompot. 

Czas na krótką wizytę na palniku
Czas na krótką wizytę na palniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie do środka dodaję: laskę cynamonu, gwiazdki anyżu oraz cynamon w sproszkowanej wersji. Zawartość garnka mieszam delikatnie przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. 

Do przyszłego kompotu dodaję też aromatyczne przyprawy
Do przyszłego kompotu dodaję też aromatyczne przyprawy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Jako kolejne składniki w garnku powinien znaleźć się cukier oraz sok z cytryny. Mieszankę ponownie delikatnie mieszam. Na koniec gotuję całość jeszcze przez 10-15 minut. 

Cytryna doda dodatkowych walorów smakowych
Cytryna doda dodatkowych walorów smakowych© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Kompot po ugotowaniu serwuję w wysokich szklankach z dodatkową laską cynamonu i kilkoma sztukami anyżu. Całości dopełnia urocza łyżeczka ze świątecznym akcentem. I to wszystko, smacznego!

Same pyszności!
Same pyszności!© Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, jakich potraw wigilijnych nie może zabraknąć na twoim stole. Czy jest ich faktycznie aż 12? Napisz też, z jakich konkretnych owoców robisz wigilijny kompot.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także