Z tym przepisem wigilijny karp skradnie serce największego niejadka

Jak Wigilia, to i oczywiście karp. Z dzisiejszą recepturą przygotujesz go w mgnieniu oka. Co więcej, jest tak dobry, że znika ze świątecznego stołu w błyskawicznym tempie.

Karp w świątecznym wydaniuKarp w świątecznym wydaniu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Słysząc hasło Wigilia, na pewno w twojej głowie od razu pojawił się stół z białym obrusem12 potrawami, które zgodnie z tradycją powinniśmy skosztować w tym wyjątkowym dniu. Oczywiście wśród bogatej bazy przepisów tego typu nie może zabraknąć smacznego i pożywnego karpia

I dziś chcę pokazać ci, jak przygotować go w szybkiprosty sposób. Dlatego tym bardziej taka receptura sprawdzi się właśnie w Wigilię, kiedy mamy do przygotowania całą masę rzeczy. Zrobienie pysznego karpia zgodnie z pysznościową recepturą znacznie przyśpieszy pracę, a że jest to sprawdzony patent, nie musisz się bać żadnej porażki kulinarnej. Po prostu nie ma takiej opcji!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem wigilijny karp skradnie serce największego niejadka

Karp w delikatnej i złocistej panierce stanie się hitem na wigilijnym stole w każdym domu

Składniki:

  • 2 płaty karpia,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 3/4 szkl. mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szkl. bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od wstępnego przygotowania karpia. W tym celu na desce do krojenia układam płaty ryby, po czym dzielę je na mniejsze kawałki. 

Najpierw dzielę karpia na mniejsze kawałki
Najpierw dzielę karpia na mniejsze kawałki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przekładam powstałe w ten sposób elementy do miski i wrzucam do środka cebulę pokrojoną w piórka. Dzięki takiemu dodatkowi karp nabierze dodatkowych walorów smakowych i aromatycznych. 

Do karpia dodaję cebulę
Do karpia dodaję cebulę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Tak przygotowaną mieszankę zabezpieczam szczelnie przy pomocy folii spożywczej. Następnie wkładam miskę do lodówki minimum na 4 godziny. Najlepiej karpia przygotować wieczorem i wstawić go do lodówki na całą noc

Zabezpieczonego karpia wkładam do lodówki
Zabezpieczonego karpia wkładam do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Wcześniej zamarynowane kawałki ryby układam ponownie na desce do krojenia. Następnie każdy kawałek doprawiam do smaku przy pomocy soli i pieprzu. 

Karpia posypuję solą i pieprzem
Karpia posypuję solą i pieprzem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Dopiero teraz mogę obtoczyć kawałki ryby w mące pszennej, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Rybę w panierce smażę następnie przez kilka minut na rozgrzanym oleju z każdej strony. 

Czas na krótką wizytę na patelni
Czas na krótką wizytę na patelni © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. To jednak nie koniec pracy na dziś. Wstępnie podsmażoną rybę przekładam następnie do formy do pieczenia oczywiście z dodatkiem papieru do pieczenia. Ryba w takim wydaniu trafia do piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Na koniec karp ląduje w piekarniku
Na koniec karp ląduje w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotową rybę serwuję z gałązkami świeżego rozmarynu i plastrami cytryny. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi