Z tym przepisem wigilijny karp skradnie serce największego niejadka
Jak Wigilia, to i oczywiście karp. Z dzisiejszą recepturą przygotujesz go w mgnieniu oka. Co więcej, jest tak dobry, że znika ze świątecznego stołu w błyskawicznym tempie.
15.12.2023 09:15
Słysząc hasło Wigilia, na pewno w twojej głowie od razu pojawił się stół z białym obrusem i 12 potrawami, które zgodnie z tradycją powinniśmy skosztować w tym wyjątkowym dniu. Oczywiście wśród bogatej bazy przepisów tego typu nie może zabraknąć smacznego i pożywnego karpia.
I dziś chcę pokazać ci, jak przygotować go w szybki i prosty sposób. Dlatego tym bardziej taka receptura sprawdzi się właśnie w Wigilię, kiedy mamy do przygotowania całą masę rzeczy. Zrobienie pysznego karpia zgodnie z pysznościową recepturą znacznie przyśpieszy pracę, a że jest to sprawdzony patent, nie musisz się bać żadnej porażki kulinarnej. Po prostu nie ma takiej opcji!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karp w delikatnej i złocistej panierce stanie się hitem na wigilijnym stole w każdym domu
Składniki:
- 2 płaty karpia,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 3/4 szkl. mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 3/4 szkl. bułki tartej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od wstępnego przygotowania karpia. W tym celu na desce do krojenia układam płaty ryby, po czym dzielę je na mniejsze kawałki.
Krok 2. Następnie przekładam powstałe w ten sposób elementy do miski i wrzucam do środka cebulę pokrojoną w piórka. Dzięki takiemu dodatkowi karp nabierze dodatkowych walorów smakowych i aromatycznych.
Krok 3. Tak przygotowaną mieszankę zabezpieczam szczelnie przy pomocy folii spożywczej. Następnie wkładam miskę do lodówki minimum na 4 godziny. Najlepiej karpia przygotować wieczorem i wstawić go do lodówki na całą noc.
Krok 4. Wcześniej zamarynowane kawałki ryby układam ponownie na desce do krojenia. Następnie każdy kawałek doprawiam do smaku przy pomocy soli i pieprzu.
Krok 5. Dopiero teraz mogę obtoczyć kawałki ryby w mące pszennej, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Rybę w panierce smażę następnie przez kilka minut na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Krok 6. To jednak nie koniec pracy na dziś. Wstępnie podsmażoną rybę przekładam następnie do formy do pieczenia oczywiście z dodatkiem papieru do pieczenia. Ryba w takim wydaniu trafia do piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 7. Gotową rybę serwuję z gałązkami świeżego rozmarynu i plastrami cytryny. Smacznego!