WAŻNE
TERAZ

Akty dywersji na kolei. Prokuratura Krajowa wszczęła śledztwo

Drożdżowa gwiazda z makiem. Prosty przepis na świąteczny wypiek, który olśni domowników

Pyszna drożdżowa gwiazda z makiem to idealny przepis na święta. Wygląda efektownie i elegancko. Pomysł na efektywny makowiec w kształcie gwiazdy.

Drożdżowa gwiazda z makiem- PysznościDrożdżowa gwiazda z makiem- Pyszności
Ewa

Makowa choinka

Świąteczna choinka z dodatkiem maku to pyszny i prosty przepis na makowiec w innym wydaniu. Nie tylko będzie pysznym deserem, ale również elegancką dekoracją stołu. Całość ozdabia prosta polewa z lukru, z dodatkiem chrupiących płatków migdałów.

Do przygotowania Wielkanocnej babki pistacjowej użyliśmy Mąki ze Smokiem z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie. Mąka tortowa, która stała się bazą naszych wypieków, powstaje z wyselekcjonowanej pszenicy, dzięki czemu jest wyjątkowo biała. Idealnie nadaje się do wyrobu tortów, wszelkiego rodzaju wypieków oraz makaronów.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Drożdżowa gwiazda z makiem

Składniki:

            
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 60 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 500 g Mąki ze Smokiem pszennej tortowej
  • 70 g miękkiego masła
  • 850 g masy makowej
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka
  • 1/3 szkl. migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania rozczynu. Połącz ze sobą lekko ciepłe mleko, pokruszone świeże drożdże , łyżkę cukru oraz trzy łyżki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Rozczyn powinien co najmniej podwoić swoją objętość. Do osobnej miski przesiej resztę mąki i wlej przygotowany rozczyn.  Dodaj resztę cukru, miękkie masło oraz sól. Wyrób ciasto, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Drożdżowa gwiazda z makiem- Pyszności
Drożdżowa gwiazda z makiem- Pyszności

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj na blacie podsypanym mąką i rozprowadź masę makową. Przykryj drugim rozwałkowanym płatem ciasta, ponownie posmaruj makiem, przykryj trzecią częścią ciasta, ponownie wyłóż mak i 4 część drożdżowego placka.

Obrazek
Drożdżowa gwiazda z makiem- Pyszności

Na samym środku ustaw szklankę. Ostrym nożem natnij ciasto tak, aby powstały ramiona gwiazdy (nie przecinając wyznaczonego przez szklankę okręgu). Chwyć dwa sąsiadujące ze sobą ramiona i zwiń je do środka, zlepiając na końcu. Zerknij na filmik z przepisem- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Obrazek
Drożdżowa gwiazda z makiem- Pyszności

Tak przygotowaną gwiazdę przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Po tym czasie posmaruj ciasto żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posyp migdałami w płatkach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut.

Obrazek
Drożdżowa gwiazda z makiem- Pyszności

Po tym czasie nasza pyszna, drożdżowa gwiazda jest już gotowa. Po przestudzeniu możesz udekorować ją dodatkowo lukrem. Smacznego!

Drożdżowa gwiazda z makiem- Pyszności
Drożdżowa gwiazda z makiem- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa