Drożdżowa gwiazda z makiem. Prosty przepis na świąteczny wypiek, który olśni domowników

Pyszna drożdżowa gwiazda z makiem to idealny przepis na święta. Wygląda efektownie i elegancko. Pomysł na efektywny makowiec w kształcie gwiazdy.

Drożdżowa gwiazda z makiem- PysznościDrożdżowa gwiazda z makiem- Pyszności
Ewa

Makowa choinka

Świąteczna choinka z dodatkiem maku to pyszny i prosty przepis na makowiec w innym wydaniu. Nie tylko będzie pysznym deserem, ale również elegancką dekoracją stołu. Całość ozdabia prosta polewa z lukru, z dodatkiem chrupiących płatków migdałów.

Do przygotowania Wielkanocnej babki pistacjowej użyliśmy Mąki ze Smokiem z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie. Mąka tortowa, która stała się bazą naszych wypieków, powstaje z wyselekcjonowanej pszenicy, dzięki czemu jest wyjątkowo biała. Idealnie nadaje się do wyrobu tortów, wszelkiego rodzaju wypieków oraz makaronów.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Drożdżowa gwiazda z makiem

Składniki:

            
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 60 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 500 g Mąki ze Smokiem pszennej tortowej
  • 70 g miękkiego masła
  • 850 g masy makowej
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka
  • 1/3 szkl. migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania rozczynu. Połącz ze sobą lekko ciepłe mleko, pokruszone świeże drożdże , łyżkę cukru oraz trzy łyżki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Rozczyn powinien co najmniej podwoić swoją objętość. Do osobnej miski przesiej resztę mąki i wlej przygotowany rozczyn.  Dodaj resztę cukru, miękkie masło oraz sól. Wyrób ciasto, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Drożdżowa gwiazda z makiem- Pyszności
Drożdżowa gwiazda z makiem- Pyszności

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj na blacie podsypanym mąką i rozprowadź masę makową. Przykryj drugim rozwałkowanym płatem ciasta, ponownie posmaruj makiem, przykryj trzecią częścią ciasta, ponownie wyłóż mak i 4 część drożdżowego placka.

Obrazek
Drożdżowa gwiazda z makiem- Pyszności

Na samym środku ustaw szklankę. Ostrym nożem natnij ciasto tak, aby powstały ramiona gwiazdy (nie przecinając wyznaczonego przez szklankę okręgu). Chwyć dwa sąsiadujące ze sobą ramiona i zwiń je do środka, zlepiając na końcu. Zerknij na filmik z przepisem- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Obrazek
Drożdżowa gwiazda z makiem- Pyszności

Tak przygotowaną gwiazdę przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Po tym czasie posmaruj ciasto żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posyp migdałami w płatkach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut.

Obrazek
Drożdżowa gwiazda z makiem- Pyszności

Po tym czasie nasza pyszna, drożdżowa gwiazda jest już gotowa. Po przestudzeniu możesz udekorować ją dodatkowo lukrem. Smacznego!

Drożdżowa gwiazda z makiem- Pyszności
Drożdżowa gwiazda z makiem- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze