PrzepisPrzekąskiNie dodawaj do śledzi zwykłej śmietany. Nowoczesne gospodynie robią je inaczej i są przepyszne

Nie dodawaj do śledzi zwykłej śmietany. Nowoczesne gospodynie robią je inaczej i są przepyszne

Śledzie w nowej odsłonie
Śledzie w nowej odsłonie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olesia Berlezova alesa@meta.ua
13.12.2023 19:09

Śledzie to ryby, które Polacy kochają. W naszej rodzimej kuchni znajdziemy mnóstwo przepisów na dania z tą rybą, a jednym z najbardziej znanych jest śledź w śmietanie. Chcielibyśmy jednak zaproponować wam pewną modyfikację tego przepis. Dodajcie do niego jeszcze jeden składnik, który świetnie wpłynie na smak przekąski.

Śledź jest znany od wieków. Pierwsze informacje o tej rybie pojawiły się już w czasach średniowiecza. W tamtych czasach Polacy byli niezwykle religijni, skrupulatnie więc przestrzegali ścisłego postu, który obowiązywał drzewiej przez około 200 dni w roku. Katolicy praktykowali go w najróżniejszych sytuacjach i intencjach. W tym czasie nie mogli jeść tego, czego chcieli. Dozwolone były tylko niektóre produkty, na przykład śledzie, które dało się w łatwy sposób przygotować i nie było dużych problemów z ich przygotowywaniem. W dzisiejszych czasach mamy mnóstwo przepisów na tę rybę, a ten z serem feta może zrobić furorę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie z serem feta - przepis

Składniki:

  • 50 dag płatów śledziowych,
  • 1,5 szklanki śmietany,
  • 100-150 g sera feta,
  • 6 ząbków czosnku,
  • pół płaskiej łyżeczki cukru drobnoziarnistego,
  • pęczek koperku,
  • pieprz.
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie© flickr

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wyciągnięte z zalewu zamocz w wodzie. Odstaw rybę na 4 godziny. Jeżeli po tym czasie będzie wciąż za słone, wymień wodę i zanurz ryby na 1-2 godziny.
  2. Po tym czasie śledzie odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z rozgniecionym serem feta oraz pieprzem.
  4. W drugiej misce połącz cukier, śmietanę, a następnie dodaj to do sera feta z czosnkiem. Wymieszaj wszystko dokładnie i wstaw do lodówki na pół godziny.
  5. Posiekaj koperek. Wyłóż śledzie na półmisku, polej je sosem i posyp koperkiem. Nie używaj soli, gdyż śledź i ser feta same w sobie są produktami dość słonymi. Nadmiar tej przyprawy może zepsuć smak potrawy.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także