Nie dodawaj do śledzi zwykłej śmietany. Nowoczesne gospodynie robią je inaczej i są przepyszne

Śledzie to ryby, które Polacy kochają. W naszej rodzimej kuchni znajdziemy mnóstwo przepisów na dania z tą rybą, a jednym z najbardziej znanych jest śledź w śmietanie. Chcielibyśmy jednak zaproponować wam pewną modyfikację tego przepis. Dodajcie do niego jeszcze jeden składnik, który świetnie wpłynie na smak przekąski.

Śledzie w nowej odsłonieŚledzie w nowej odsłonie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olesia Berlezova alesa@meta.ua
Paulina Hermann

Śledź jest znany od wieków. Pierwsze informacje o tej rybie pojawiły się już w czasach średniowiecza. W tamtych czasach Polacy byli niezwykle religijni, skrupulatnie więc przestrzegali ścisłego postu, który obowiązywał drzewiej przez około 200 dni w roku. Katolicy praktykowali go w najróżniejszych sytuacjach i intencjach. W tym czasie nie mogli jeść tego, czego chcieli. Dozwolone były tylko niektóre produkty, na przykład śledzie, które dało się w łatwy sposób przygotować i nie było dużych problemów z ich przygotowywaniem. W dzisiejszych czasach mamy mnóstwo przepisów na tę rybę, a ten z serem feta może zrobić furorę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta obłędna rolada schabowa z ziemniaczanymi łódeczkami smakuje jak z najlepszej restauracji

Śledzie z serem feta - przepis

Składniki:

  • 50 dag płatów śledziowych,
  • 1,5 szklanki śmietany,
  • 100-150 g sera feta,
  • 6 ząbków czosnku,
  • pół płaskiej łyżeczki cukru drobnoziarnistego,
  • pęczek koperku,
  • pieprz.
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie © flickr

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wyciągnięte z zalewu zamocz w wodzie. Odstaw rybę na 4 godziny. Jeżeli po tym czasie będzie wciąż za słone, wymień wodę i zanurz ryby na 1-2 godziny.
  2. Po tym czasie śledzie odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z rozgniecionym serem feta oraz pieprzem.
  4. W drugiej misce połącz cukier, śmietanę, a następnie dodaj to do sera feta z czosnkiem. Wymieszaj wszystko dokładnie i wstaw do lodówki na pół godziny.
  5. Posiekaj koperek. Wyłóż śledzie na półmisku, polej je sosem i posyp koperkiem. Nie używaj soli, gdyż śledź i ser feta same w sobie są produktami dość słonymi. Nadmiar tej przyprawy może zepsuć smak potrawy.
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟