Nie dodawaj do śledzi zwykłej śmietany. Nowoczesne gospodynie robią je inaczej i są przepyszne

Śledzie to ryby, które Polacy kochają. W naszej rodzimej kuchni znajdziemy mnóstwo przepisów na dania z tą rybą, a jednym z najbardziej znanych jest śledź w śmietanie. Chcielibyśmy jednak zaproponować wam pewną modyfikację tego przepis. Dodajcie do niego jeszcze jeden składnik, który świetnie wpłynie na smak przekąski.

Śledzie w nowej odsłonieŚledzie w nowej odsłonie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olesia Berlezova alesa@meta.ua
Paulina Hermann

Śledź jest znany od wieków. Pierwsze informacje o tej rybie pojawiły się już w czasach średniowiecza. W tamtych czasach Polacy byli niezwykle religijni, skrupulatnie więc przestrzegali ścisłego postu, który obowiązywał drzewiej przez około 200 dni w roku. Katolicy praktykowali go w najróżniejszych sytuacjach i intencjach. W tym czasie nie mogli jeść tego, czego chcieli. Dozwolone były tylko niektóre produkty, na przykład śledzie, które dało się w łatwy sposób przygotować i nie było dużych problemów z ich przygotowywaniem. W dzisiejszych czasach mamy mnóstwo przepisów na tę rybę, a ten z serem feta może zrobić furorę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta obłędna rolada schabowa z ziemniaczanymi łódeczkami smakuje jak z najlepszej restauracji

Śledzie z serem feta - przepis

Składniki:

  • 50 dag płatów śledziowych,
  • 1,5 szklanki śmietany,
  • 100-150 g sera feta,
  • 6 ząbków czosnku,
  • pół płaskiej łyżeczki cukru drobnoziarnistego,
  • pęczek koperku,
  • pieprz.
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie © flickr

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wyciągnięte z zalewu zamocz w wodzie. Odstaw rybę na 4 godziny. Jeżeli po tym czasie będzie wciąż za słone, wymień wodę i zanurz ryby na 1-2 godziny.
  2. Po tym czasie śledzie odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z rozgniecionym serem feta oraz pieprzem.
  4. W drugiej misce połącz cukier, śmietanę, a następnie dodaj to do sera feta z czosnkiem. Wymieszaj wszystko dokładnie i wstaw do lodówki na pół godziny.
  5. Posiekaj koperek. Wyłóż śledzie na półmisku, polej je sosem i posyp koperkiem. Nie używaj soli, gdyż śledź i ser feta same w sobie są produktami dość słonymi. Nadmiar tej przyprawy może zepsuć smak potrawy.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej