Nie dodawaj do śledzi zwykłej śmietany. Nowoczesne gospodynie robią je inaczej i są przepyszne
Śledzie to ryby, które Polacy kochają. W naszej rodzimej kuchni znajdziemy mnóstwo przepisów na dania z tą rybą, a jednym z najbardziej znanych jest śledź w śmietanie. Chcielibyśmy jednak zaproponować wam pewną modyfikację tego przepis. Dodajcie do niego jeszcze jeden składnik, który świetnie wpłynie na smak przekąski.
13.12.2023 19:09
Śledź jest znany od wieków. Pierwsze informacje o tej rybie pojawiły się już w czasach średniowiecza. W tamtych czasach Polacy byli niezwykle religijni, skrupulatnie więc przestrzegali ścisłego postu, który obowiązywał drzewiej przez około 200 dni w roku. Katolicy praktykowali go w najróżniejszych sytuacjach i intencjach. W tym czasie nie mogli jeść tego, czego chcieli. Dozwolone były tylko niektóre produkty, na przykład śledzie, które dało się w łatwy sposób przygotować i nie było dużych problemów z ich przygotowywaniem. W dzisiejszych czasach mamy mnóstwo przepisów na tę rybę, a ten z serem feta może zrobić furorę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śledzie z serem feta - przepis
Składniki:
- 50 dag płatów śledziowych,
- 1,5 szklanki śmietany,
- 100-150 g sera feta,
- 6 ząbków czosnku,
- pół płaskiej łyżeczki cukru drobnoziarnistego,
- pęczek koperku,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Śledzie wyciągnięte z zalewu zamocz w wodzie. Odstaw rybę na 4 godziny. Jeżeli po tym czasie będzie wciąż za słone, wymień wodę i zanurz ryby na 1-2 godziny.
- Po tym czasie śledzie odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z rozgniecionym serem feta oraz pieprzem.
- W drugiej misce połącz cukier, śmietanę, a następnie dodaj to do sera feta z czosnkiem. Wymieszaj wszystko dokładnie i wstaw do lodówki na pół godziny.
- Posiekaj koperek. Wyłóż śledzie na półmisku, polej je sosem i posyp koperkiem. Nie używaj soli, gdyż śledź i ser feta same w sobie są produktami dość słonymi. Nadmiar tej przyprawy może zepsuć smak potrawy.