Zrobisz raz i zapomnisz o rybie po grecku. Ten sos ma sto razy więcej smaku niż duszona marchewka
Coś innego, coś wyjątkowego, a bardzo prostego. Ryba po węgiersku niech będzie inspiracją na świąteczne rybne danie i alternatywą dla tradycyjnej ryby po grecku. Wypróbuj ten przepis, a nie pożałujesz.
13.12.2023 | aktual.: 13.12.2023 08:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ryba po węgiersku to smakowite danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom ryb. W jego skład wchodzą składniki charakterystyczne dla kuchni węgierskiej, które razem tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Soczyste kawałki ryby idealnie komponują się z aromatycznym sosem pomidorowo-paprykowym, co czyni to danie niezwykle apetycznym. Jest to doskonała propozycja na obiad i alternatywa dla tradycyjnej ryby po grecku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ryba po węgiersku. Inspiracja na rybne świątecze danie
Jak przygotować rybę po węgiersku? Pierwszym krokiem jest usmażenie ryby, którą wcześniej obtacza się w cieście z mąki, jajek i mleka. Następnie przygotowuje się sos, do którego składników należą kolorowe papryki, cebula, czosnek, marchewka, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Warzywa dusi się w bulionie warzywnym, a kiedy sos jest gotowy, dodaje się do niego usmażoną rybę i podgrzewa przez kilka minut.
Przepis na rybę po węgiersku jest łatwy i nie wymaga posiadania wybitnych zdolności kulinarnych. Lista składników nie jest długa, a większość z nich to przyprawy. Najlepszą rybą do tego dania będzie dorsz, ale mintaj, morszczuk czy halibut równie dobrze się sprawdzą. Zaletą ryby po węgiersku jest to, że świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
To doskonały pomysł na obiad zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Potrawa najlepiej smakuje z ryżem, gotowanymi ziemniakami lub drobnym makaronem. Przed podaniem danie można dodatkowo urozmaicić, posypując je posiekanymi świeżymi ziołami. Ryba w sosie pomidorowo-paprykowym może być również składnikiem zapiekanki - wystarczy przełożyć nią ugotowany ryż i zapiec w piekarniku.
Ryba po węgiersku. Przepis
Składniki:
- 500 g filetu z dorsza lub innej morskiej ryby,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 2 cebule,
- 1 marchewka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 jajko,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Umyj i osusz rybę, następnie pokrój ją na mniejsze porcje. Dopraw rybę solą i pieprzem.
- W misce wymieszaj jajko, mąkę i mleko. W tak przygotowanym cieście zanurzaj kawałki ryby, a następnie obsmaż je na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni.
- Po usmażeniu przełóż kawałki ryby na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Cebulę pokrój w piórka, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Papryki przekrój na pół i usuń z nich gniazda nasienne. Warzywa pokrój w cienkie paski.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę, aż stanie się szklista. Następnie dodaj marchewkę. Po ok. 3 minutach dodaj paprykę oraz dopraw całość solą, pieprzem i mielonymi paprykami.
- Zamieszaj całość i smaż jeszcze przez ok. 3 minuty.
- Po tym czasie dodaj bulion, liście laurowe i ziele angielskie. Zamieszaj całość i przykryj. Duś na małym ogniu do 10 minut.
- W międzyczasie dodaj koncentrat pomidorowy.
- Pod koniec gotowania dodaj do sosu kawałki ryby.
- Rybę po węgiersku podawaj udekorowaną świeżymi ziołami.