Nie olej i nie oliwa. Moja mama smaży karpia na innym tłuszczu, wychodzi delikatny i chrupiący

To jeden z moich ulubionych przepisów na karpia. Jest ekstremalnie łatwy, a połączenie składników wydobywa z dania wszystko, co najlepsze. Kluczem jest jednak tłuszcz, na jakim smażona jest ryba. To dzięki niemu karp zyskuje chrupiącą skórkę, a wnętrze ryby rozpływa się w ustach.

Smażony karpSmażony karp
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Smażenie karpia to proces, który wymaga odpowiedniego podejścia, zwłaszcza jeśli chodzi o wybór tłuszczu. Tłuszcz, który wybieramy do smażenia, musi być odporny na wysokie temperatury. Ponadto powinien mieć neutralny smak lub taki, który nie zdominuje smaku ryby. Spośród szeregu dostępnych tłuszczy najczęściej stawia się na olej rzepakowy lub oliwę. Moja mama do smażenia karpia używa innego tłuszczu i muszę przyznać, że różnica w smaku jest diametralna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj dla ukochanej osoby śniadanie w uroczym wydaniu. Na pewno będzie zachwycona!

Na czym smażyć karpia?

Oliwa czy olej rzepakowy są dobrym wyborem. Mają neutralny aromat, a więc nie wpływają negatywnie na smak karpia, a zawarte w nich zdrowe kwasy tłuszczowe czynią produkty te dobrym wyborem nie tylko ze względu na kwestie kulinarne, ale także zdrowotne.

To jednak niejedyna opcja. Moja mama zamiast oleju do smażenia karpia używa masła klarowanego (czyli pozbawionego białek i odparowanego z nadmiaru wody). Produkt ten ma wysoki punkt dymienia (ok. 230 st. C - co pozwala na bezpieczne i długotrwałe smażenie żywności na tym tłuszczu) oraz nada potrawie delikatnego maślanego smaku i lekkich orzechowych nut.

Jednak nie wszystkie tłuszcze nadają się do smażenia karpia. Niektóre z nich mają zbyt niski punkt dymienia, co oznacza, że szybko się palą i mogą zepsuć smak potrawy. Przykładem takiego tłuszczu jest masło (klasyczne, w kostce). Innym tłuszczem, którego lepiej unikać podczas smażenia karpia, jest olej słonecznikowy. Jego silny zapach może zdominować delikatny smak karpia, co nie jest pożądane. Z podobnych powodów warto również zrezygnować z użycia smalcu.

Ryba smażona na maśle klarowanym nabierze orzechowych nut
Ryba smażona na maśle klarowanym nabierze orzechowych nut © Pexels | Paolo Botio

Karp smażony na maśle klarowanym. Przepis

Składniki:

  • 1 kg oprawionego i pokrojonego w dzwonka/filety karpia,
  • 100 g masła klarowanego,
  • sok z cytryny,
  • 3 łyżeczki tymianku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mąka krupczatka lub kukurydziana do obtaczania ryby,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Tymianek wymieszaj z pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  2. Kawałki karpia skrop sokiem z cytryny i natrzyj tymiankiem z czosnkiem. Tak przygotowanego wstaw do lodówki na godzinę.
  3. Po tym czasie wyjmij rybę z lodówki i dopraw solą. Kawałki karpia obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym maśle klarowanym z ok. 6 minut z każdej strony.
  4. Po usmażeniu rybę układaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca