Znajomy pokazał mi, jak oczyścić karpia. Zamiast noża używa łyżki do zupy

Pozbawianie karpia łusek to zdecydowanie najmniej przyjemna część oporządzania tej smacznej ryby. Jak to zrobić szybko i skutecznie? Jeśli do tej pory używałeś do tego noża, to polecam ci zmienić to narzędzie na inne. To zresztą niejedyny trik, jaki może ci pomóc.

Karp bez łusek w kilka chwil. Ten trik jest najlepszyKarp bez łusek w kilka chwil. Ten trik jest najlepszy
Źródło zdjęć: © Canva | eZeePics Studio

Oporządzanie ryby to zajęcie, które wielu osobom przynosi dużo frajdy, czy nawet relaksu. Dla innych jest to jedynie karkołomny i nieprzyjemny proces, powodujący bałagan w kuchni i poddenerwowanie. Ja zawsze należałem do tej drugiej grupy. Zbieranie wystrzelonych po całym mieszkaniu łusek i użalanie się nad pokaleczonym przez nóż karpiem to nie jest zestaw moich ulubionych zajęć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Dzisiaj wiem już, że życie należy sobie ułatwiać, a nie utrudniać. Jakiś czas temu sam Karol Okrasa pokazał, jak w sprytny sposób usuwać z karpia ości. Teraz znam też patent na nieuporczywe pozbywanie się łusek. Używanie do tego noża wcale nie jest najlepszym pomysłem — często kaleczymy nim zarówno mięso ryby, jak i swoje palce. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest użycie łyżki.

Karp bez łusek w kilka chwil

Na początek karp musi być dokładnie opłukany i osuszony. W następnym kroku kładziemy rybę na desce do krojenia, chwytamy za łyżkę i rozpoczynamy naszą pracę. Zdecydowanym ruchem poruszamy sztućcem, przeciągając nim od ogona do łba karpia. Pamiętamy o dwóch sprawach: odpowiednim ułożeniu łyżki (dobierzmy kąt w ten sposób, by łuski odchodziły bez problemu, a samo narzędzie nie zahaczało o mięso) oraz o oczyszczeniu także brzucha oraz grzbietu. Można o tym zapomnieć, bo żeby się do nich "dobrać" trzeba się trochę nagimnastykować.

Karp nie taki trudny w obróbce. Trzeba tylko wiedzieć, jak to zrobić
Karp nie taki trudny w obróbce. Trzeba tylko wiedzieć, jak to zrobić © Canva | Pressmaster

Jeśli łuski karpia mimo zastosowania tego sprytnego triku dalej nie schodzą łatwo i przyjemnie, możesz spróbować czegoś jeszcze. Zagotuj w czajniku trochę wody i polej nią skórę ryby. Następnie musisz ją szybko schłodzić — na przykład w wodzie z lodem — żeby zastopować obróbkę termiczną. Dzięki wrzątkowi łuski powinny odrywać się nieco prościej, a ty za bardzo się z tym nie namęczysz. Uważaj tylko, żeby się nie poparzyć. Powodzenia i smacznego! Co tym razem przyrządzisz z tej smacznej ryby?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny