Karpia obtaczam w tym produkcie i wkładam do piekarnika. Jest zdrowszy, a smakuje jak z patelni

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Najczęściej podaje się go w usmażonej na patelni wersji, jednak przygotowanie dzwonków w piekarniku sprawi, że danie będzie lżejsze. Robię tak od lat, a moi bliscy przepadają za tą rybą.

Karp - PysznościKarp - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | phbcz
Ewa Malinowska

Uwielbiam smażonego karpia, jednak ma on ogromną wadę - zapach często unosi się potem przez dłuższy czas w całym domu. Jest na to jednak prosty sposób. Pewnego dnia postanowiłam przygotować karpia w piekarniku, żeby ograniczyć intensywny aromat. Efekt okazał się być tak smaczny, że nie przygotowuję już karpia w inny sposób. Kluczową rolę pełni tu bułka tarta, która nadaje chrupkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe zawijaki świetnie sprawdzą się jako deser, jak i drugie śniadanie

Karp z piekarnika

Składniki:

  • 500 g dzwonek lub pokrojonych filetów z karpia,
  • sól,
  • pieprz czarny lub cytrynowy,
  • 1 jajko,
  • mąka,
  • bułka tarta.

Przygotowanie:

  1. Dzwonek z karpia lub filety przyprawiam solą i pieprzem. Naczynie z rybą wstawiam do lodówki na co najmniej 30 minut. Do ryb używam najchętniej pieprzu cytrynowego, który świetnie podkręca smak.
  2. Każdy kawałek obtaczam w mące, następnie w rozkłóconym jajku i w bułce. Ważne jest, aby bułka tarta dobrze otoczyła rybę, dzięki temu panierka będzie równomierna i chrupiąca.
  3. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układam panierowane filety i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 st. Celsjusza z włączonym termoobiegiem. Piekę na środkowej półce piekarnika przez 20-30 minut, w zależności od grubości kawałków.

Tak przygotowaną rybę serwuję od razu moim bliskim. Można ją też z powodzeniem odgrzewać, co z pewnością przydatne będzie przy gorączce przedświątecznych przygotowań.

Karp - Pyszności
Karp - Pyszności © Canva | zi3000

Z czym podać karpia?

Chociaż karp na polskich stołach pojawia się najczęściej tylko w wigilię, to warto przekonać się do niego na dłużej. Ma dużo białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, wapnia, żelaza oraz cynku.

Smażonego karpia można serwować tak jak każdą inną rybę. W moim domu najchętniej podaję go w towarzystwie gotowanych ziemniaków oraz kiszonej kapusty. Do świeżo usmażonego lub upieczonego karpia podać można kawałek pieczywa oraz sos chrzanowy.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy