Karpia obtaczam w tym produkcie i wkładam do piekarnika. Jest zdrowszy, a smakuje jak z patelni

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Najczęściej podaje się go w usmażonej na patelni wersji, jednak przygotowanie dzwonków w piekarniku sprawi, że danie będzie lżejsze. Robię tak od lat, a moi bliscy przepadają za tą rybą.

Karp - PysznościKarp - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | phbcz
Ewa Malinowska

Uwielbiam smażonego karpia, jednak ma on ogromną wadę - zapach często unosi się potem przez dłuższy czas w całym domu. Jest na to jednak prosty sposób. Pewnego dnia postanowiłam przygotować karpia w piekarniku, żeby ograniczyć intensywny aromat. Efekt okazał się być tak smaczny, że nie przygotowuję już karpia w inny sposób. Kluczową rolę pełni tu bułka tarta, która nadaje chrupkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe zawijaki świetnie sprawdzą się jako deser, jak i drugie śniadanie

Karp z piekarnika

Składniki:

  • 500 g dzwonek lub pokrojonych filetów z karpia,
  • sól,
  • pieprz czarny lub cytrynowy,
  • 1 jajko,
  • mąka,
  • bułka tarta.

Przygotowanie:

  1. Dzwonek z karpia lub filety przyprawiam solą i pieprzem. Naczynie z rybą wstawiam do lodówki na co najmniej 30 minut. Do ryb używam najchętniej pieprzu cytrynowego, który świetnie podkręca smak.
  2. Każdy kawałek obtaczam w mące, następnie w rozkłóconym jajku i w bułce. Ważne jest, aby bułka tarta dobrze otoczyła rybę, dzięki temu panierka będzie równomierna i chrupiąca.
  3. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układam panierowane filety i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 st. Celsjusza z włączonym termoobiegiem. Piekę na środkowej półce piekarnika przez 20-30 minut, w zależności od grubości kawałków.

Tak przygotowaną rybę serwuję od razu moim bliskim. Można ją też z powodzeniem odgrzewać, co z pewnością przydatne będzie przy gorączce przedświątecznych przygotowań.

Karp - Pyszności
Karp - Pyszności © Canva | zi3000

Z czym podać karpia?

Chociaż karp na polskich stołach pojawia się najczęściej tylko w wigilię, to warto przekonać się do niego na dłużej. Ma dużo białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, wapnia, żelaza oraz cynku.

Smażonego karpia można serwować tak jak każdą inną rybę. W moim domu najchętniej podaję go w towarzystwie gotowanych ziemniaków oraz kiszonej kapusty. Do świeżo usmażonego lub upieczonego karpia podać można kawałek pieczywa oraz sos chrzanowy.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯