Karpia obtaczam w tym produkcie i wkładam do piekarnika. Jest zdrowszy, a smakuje jak z patelni
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Najczęściej podaje się go w usmażonej na patelni wersji, jednak przygotowanie dzwonków w piekarniku sprawi, że danie będzie lżejsze. Robię tak od lat, a moi bliscy przepadają za tą rybą.
11.12.2023 | aktual.: 11.12.2023 12:12
Uwielbiam smażonego karpia, jednak ma on ogromną wadę - zapach często unosi się potem przez dłuższy czas w całym domu. Jest na to jednak prosty sposób. Pewnego dnia postanowiłam przygotować karpia w piekarniku, żeby ograniczyć intensywny aromat. Efekt okazał się być tak smaczny, że nie przygotowuję już karpia w inny sposób. Kluczową rolę pełni tu bułka tarta, która nadaje chrupkości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karp z piekarnika
Składniki:
- 500 g dzwonek lub pokrojonych filetów z karpia,
- sól,
- pieprz czarny lub cytrynowy,
- 1 jajko,
- mąka,
- bułka tarta.
Przygotowanie:
- Dzwonek z karpia lub filety przyprawiam solą i pieprzem. Naczynie z rybą wstawiam do lodówki na co najmniej 30 minut. Do ryb używam najchętniej pieprzu cytrynowego, który świetnie podkręca smak.
- Każdy kawałek obtaczam w mące, następnie w rozkłóconym jajku i w bułce. Ważne jest, aby bułka tarta dobrze otoczyła rybę, dzięki temu panierka będzie równomierna i chrupiąca.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układam panierowane filety i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 st. Celsjusza z włączonym termoobiegiem. Piekę na środkowej półce piekarnika przez 20-30 minut, w zależności od grubości kawałków.
Tak przygotowaną rybę serwuję od razu moim bliskim. Można ją też z powodzeniem odgrzewać, co z pewnością przydatne będzie przy gorączce przedświątecznych przygotowań.
Z czym podać karpia?
Chociaż karp na polskich stołach pojawia się najczęściej tylko w wigilię, to warto przekonać się do niego na dłużej. Ma dużo białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, wapnia, żelaza oraz cynku.
Smażonego karpia można serwować tak jak każdą inną rybę. W moim domu najchętniej podaję go w towarzystwie gotowanych ziemniaków oraz kiszonej kapusty. Do świeżo usmażonego lub upieczonego karpia podać można kawałek pieczywa oraz sos chrzanowy.